بازسازی سینه بعد از سرطان
بازسازی سینه بعد از سرطان ایجاد یک سینه جدید پس از برداشتن سینه یا بخشی از سینه است. زنانی که برای درمان سرطان سینه تحت عمل جراحی قرار می گیرند، برای بازسازی شکل و ظاهر سینه های خود بعد از برداشتن پستان، جراحی بازسازی سینه انجام می دهند. به این عمل جراحی بازسازی سینه بعد از سرطان می گویند. بازسازی سینه انواع مختلفی دارد که در این مقاله درمورد آن توضیح خواهیم داد. اگر به دنبال انجام این کار هستید، بهتر است قبل از انجام عمل جراحی برای برداشتن تومور یا سینه با جراح خود و یک جراح پلاستیک با تجربه در بازسازی سینه در مورد آن صحبت کنید.
فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران
بازسازی سینه چیست؟
در جراحی بازسازی سینه شکل و اندازه یک یا هر دو سینه را بازسازی می کنند. بدین شکل که بعد از جراحی هایی که یک بخشی از سینه را برمیداریم، جراحی حفظ پستان انجام می دهیم و شکل پستان را با طرف مقابل، مشابه می کنیم.
در بیشتر موارد، بازسازی سینه توسط جراح پلاستیک انجام می شود. تصمیم گیری برای بازسازی سینه بعد از سرطان یک تصمیم کاملاً شخصی است که شما برای فرم دهی و زیباسازی سینه های خود انجام می دهید.
دلایل انجام بازسازی سینه
یک فرد ممکن است به دلایل زیادی بازسازی سینه را انتخاب کند:
- برای اینکه قفسه سینه او در هنگام پوشیدن سوتین یا مایو متعادل به نظر برسد.
- برای کمک به تناسب بهتر لباس ها
- تا شکل سینه خود را برای همیشه به دست آورد
- بنابراین او نیازی به استفاده از فرم سینه ای که در داخل سینه بند قرار می گیرد (پروتز خارجی) نخواهد بود.
- تا احساس بهتری نسبت به بدنش داشته باشد
بازسازی سینه اغلب جای زخم ها را بر جای می گذارد، اما معمولاً با گذشت زمان از بین می روند. تکنیک های جدیدتر نیز میزان اسکار را کاهش داده است. هنگامی که سوتین می پوشید، سینه های شما باید به اندازه کافی از نظر اندازه و شکل یکسان باشد تا به شما این امکان را بدهد که در اکثر انواع لباس ها احساس راحتی کنید.
پس از لامپکتومی یا ماستکتومی، بازسازی سینه می تواند احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشد و اعتماد به نفس شما را تجدید کند. اما به خاطر داشته باشید که سینه بازسازی شده مناسب یا جایگزینی برای سینه طبیعی شما نخواهد بود. اگر از بافت شکم، پشت، ران یا باسن به عنوان بخشی از بازسازی استفاده شود، آن نواحی نیز بعد از جراحی متفاوت به نظر می رسند. قبل از اینکه تصمیم خود را بگیرید، با جراح خود در مورد جای زخم و تغییر شکل یا کانتور صحبت کنید. بپرسید کجا خواهند بود، و بعد از بهبودی چه ظاهر و احساسی خواهند داشت.
بازسازی سینه چه زمانی انجام شود؟
بازسازی سینه را می توان انجام داد:
- همزمان با جراحی سرطان (بازسازی فوری)
- بعد از جراحی سرطان (تأخیر در بازسازی)
هنگام بحث در مورد گزینه های بازسازی با شما، پزشکان موارد زیر را در نظر می گیرند:
- نوع و مرحله سرطان شما
- درمان های دیگری که ممکن است نیاز داشته باشید
- احساسات و ترجیحات شما
بازسازی کامل پستان بعد از برداشتن آن به 2 گروه تقسیم می شود:
- بازسازی کوتاه مدت: این بازسازی بلافاصله بعد از جراحی و همزمان با جراحی اصلی برداشتن پستان انجام می شود. در ترمیم کوتاه مدت پستان اینکه در آینده رادیوتراپی خواهد شد یا خیر نقش مهمی در تصمیم گیری ما دارد. بنابراین رادیوتراپی سوالی است که از همه بیماران می پرسیم و پیگیر آن خواهیم بود.
- بازسازی بلند مدت: این نوع بازسازی مدتی بعد از جراحی اصلی برداشتن پستان انجام می شود. بازسازی بلند مدت بین 6 ماه تا 1 سال بعد از جراحی اول است. اگر بیماران رادیوتراپی می گیرند، بهتر است حداقل 6 ماه از رادیوتراپی گذشته باشد تا یک سینه جدید در محلی که سینه را برداشتیم ایجاد کنیم. طبیعتا در جراحی های اولیه هنوز بیمار رادیوتراپی نشده است و وظیفه ما این است که حدس بزنیم که آیا بیمار در آینده رادیوتراپی خواهد شد یا خیر.
انواع بازسازی سینه
- ایمپلنت برای جایگزینی تمام یا بخشی از بافت سینه شما
2. استفاده از بافت گرفته شده از قسمت دیگری از بدن شما (بازسازی اتولوگ یا “فلپ”)
3. با استفاده از بافت و ایمپلنت خودتان
1. بازسازی سینه بعد از سرطان با پروتز
پروتز ها به طور عموم در بافت هایی که قبلا رادیوتراپی شده اند یا خواهند شد می تواند مشکل ساز باشند. در بافت هایی که قبلا رادیوتراپی شده اند، بعد از جایگذاری پروتز ریسک مشکلاتی مانند سیاه شدن پوست، بیرون زدن پروتز و بی فایده شدن عمل وجود دارد. در بیمارانی که پروتز را جایگذاری می کنیم و صبر می کنیم تا رادیوتراپی انجام شود، ممکن است رادیوتراپی آن شکل مناسب را از بین ببرد. اما این روش یکی از انتخاب های ما می باشد. معمولا پروتز در افرادی که تمایل ندارند سینه های بزرگی داشته باشند کاربرد دارد. چون پروتز به تنهایی حجم زیادی در این بیماران نمیدهد.
2. بازسازی پستان با تزریق چربی
در تزریق چربی از بافت خود شخص استفاده می کنیم و ضرر آن کم تر است. عیب این کار آن است که ممکن است 3-2 جلسه نیاز باشد که چربی را از جای دیگر خارج کنیم و در زیر پوست وارد کنیم. معمولا 1 جلسه برای نرم شدن پوست بافتی که قبلا رادیوتراپی شده است موثر است. اما به طور عموم از آن جایی که بافتی که رادیوتراپی شده است کش نمی آید، تزریق چربی بیشتر برای سینه هایی در نظر گرفته می شود که رادیوتراپی بعد از برداشتن پستان انجام نگرفته است. یکی از مشکلاتی که ممکن است از طریق تزریق چربی ها به وجود آید سفت و دردناک شدن و عفونت جزئی چربی ها پس از چند ماه است. معمولا این موارد با مصرف دارو از بین می روند. اما به ندرتا ممکن است مجبور شویم آن قسمت سفت و کوچک را خارج کنیم. این چربی ها ممکن است شکل هایی پیدا کنند که در سونوگرافی و ماموگرافی های آینده با سرطان اشتباه گرفته شوند. در نتیجه در نهایت تصویربرداری های دقیق تر و نمونه برداری انجام می شود و مشخص می شود که توده های سرطانی نیستند.
3. بازسازی با استفاده از فلپ
فلپ ها بافت هایی هستند که از منطقه ای از بدن برمی داریم و به ناحیه دیگری منتقل می کنیم. تمامی قسمت های بدن برای زنده ماندن به خون رسانی نیاز دارند. چربی هایی که تزریق می شوند تا چند روز از اطرافشان تغذیه می کنند تا رگ های ریز جدید ساخته شود. اما وقتی بافت بزرگی را منتقل می کنیم نمی تواند در این مدت زمان زنده بماند. در نتیجه خود این بافت باید یک رگ مجزا داشته باشد. بازسازی به روش فلپ خود به دو نوع متفاوت تقسیم می شود.
4. فلپ منطقه ای یا موضعی
در این روش ما بافت هایی را می توانیم در ناحیه پستان قرار دهیم که نزدیک به آن ناحیه است و یک رگ بلند دارد. در حقیقت آن رگ را از کف جدا میکنیم و با بافت روی آن در محل می چرخانیم. به این نوع فلپ ها، فلپ های منطقه ای می گویند. فلپ های موضعی که نیاز به میکروسکوپ ندارند و از بافتی بر روی رگ های مجاور استفاده می شود انواع مختلفی دارند:
5. فلپ لاتیسموس
معروف ترین آن فلپ لاتیسموس دورسی است که در ناحیه پشت قرار دارد.
در عضله لاتیسموس فلپ بسیار خوبی داریم اما 2 نکته دارد که باید در نظر داشته باشیم:
- این فلپ حجم زیادی ندارد در نتیجه اگر بیمار بخواهد که سینه پرحجم تری داشته باشد باید همزمان پروتز هم در زیر آن جایگذاری گردد.
- این فلپ خطی در پشت ایجاد می کند. در نتیجه وقتی افراد بخواهند لباسی بپوشند که از پشت باز باشد ممکن است این خط ها به چشم بیایند.
6. فلپ ترم
برای فلپ ترم نیز از بافت زیر شکم و روی عضله رکتوس همان عضله ای که به صورت سیکس پک در بعصی افراد لاغر دیده می شود، استفاده می کنیم.
مزیت فلپ شکمی یا ترم این است که ابتدا چربی شکم را بر می داریم و عملا با کوچک تر شدن شکم، جراحی شکم نیز انجام می شود عیب این فلپ آن است که عضله ناحیه رکتوس را بلند می کنیم و با رگ همراه آن و چربی روی آن در ناحیه پستان قرار می دهیم. در واقع یکی از عضلات جداره شکم را بر می داریم و به جای آن مش می گذاریم. این امر گاهی ممکن است باعث ضعیف شدن جداره شکم شود و فرد را مستعد فتق کند. با وجود این که چنین موردی نادر است باید بیمار از آن اطلاع داشته باشد.
7. فلپ آزاد یا فری فلپ
روش دوم پیچیده تر از روش اول است. در این روش از ناحیه دیگری مانند باسن یا شکم فلپ را بلند می کنیم و رگ زیر آن را جدا می کنیم و سپس در منطقه پستان به رگ ریزی در زیر میکروسکوپ پیوند می زنیم تا خون رسانی برقرار شود. فری فلپ ها عمل های پیچیده تر و گران تری هستند و توسط یک تیم انجام می گیرد. بنابراین باید در مورد این مسئله و هزینه های آن باید با بیمار صحبت شود.
پس از جراحی بازسازی، ممکن است جراحی بیشتری را در نظر بگیرید: ایجاد یک نوک پستان جدید (بازسازی نوک پستان) شکل سینه دیگر خود را تغییر دهید تا مطابقت داشته باشد.
بازسازی نوک پستان
مسئله بعد از بازسازی پستان، بازسازی نوک پستان است. باید توجه داشته باشید که در بعضی افراد به علت سابقه خانوادگی قوی سینه را با پوست بر نمی داریم. در این موارد می توان برای پیشگیری یا در صورت وجود تومورهای کوچک، زیر پوست را خالی کرد و نوک پستان را نگه داشت. در این موارد فقط با یک پروتز، بافت سینه را پر می کنیم و نوک سینه را سرجای خود باقی می گذاریم.
اما در افرادی که به علت سرطان، نوک سینه برداشته شده است و ما نمی توانیم نوک سینه را نگه داریم، نیاز به بازسازی دارد. در گذشته معمولاً از ناحیه دیگری پوست تیره تری را می آوردند و نوک سینه را می ساختند. اما در تکنیک های امروزی پوست همان ناحیه پستان را به صورت لوله های کوچکی مشابه نوک پستان در می آورند.
عوارض بازسازی سینه
- لخته شدن خون: احتمال لخته شدن خون در پاها و حتی گاهی در ریهها بعد از جراحی بازسازی سینه وجود دارد.
- خرابی فلپ: به علت عدم خون رسانی درست به بافتی که از بدن درون سینه کار گذاشته شده است ممکن است بمیرد، که در این صورت باید دوباره به منبع جدید خون متصل شود.
- از دست دادن حس سینه: بعد از عمل جراحی، سینه عمل شده دیگر آن حس اولیه را ندارد و ممکن است تا مدتها بیحس بوده حس سوزن سوزن شده داشته باشد.
تتو پس از سرطان پستان و بازسازی پستان
برای رنگ نوک سینه ای که بازسازی کرده ایم می توان اطراف آن را تتو کرد. تتو را می توان روی تمام خط های جراحی پس از بازسازی پستان بعد از سرطان انجام داد و هیچ ضرری ندارد. تتو ویژه بازسازی پستان میکروپیگمنتیشن نام دارد.
انتظارات پس از بازسازی پستان
نکته مهم آن است که اگر سینه سالم طرف مقابل اختلاف سایز داشته باشد و بزرگ تر باشد مجبوریم روی آن سمت نیز عملی انجام دهیم و سینه سالم را کوچک تر کنیم تا دو طرف با هم تقارن داشته باشد (چه از لحاظ حجم پستان و چه از لحاظ افتادگی). وقتی در یک طرف پروتز می گذاریم آن سمت سفت تر است و سمت مقابل که سینه سالم است به صورت بافت نرم و پوست و چربی و گوشت و افتاده است. در نتیجه باید سعی کنیم هر دو طرف قرینه شود. اما باید توجه داشت که در هیچ جراحی تقارن دقیق نداریم. بنابراین بیماران باید در این زمینه انتظارات منطقی داشته باشند.
هرچه بیمار تمایل به سینه بزرگ تری داشته باشد، باید از تکنیک های پیچیده تر و تلفیقی مانند تزریق چربی با پروتز یا پروتز با فلپ استفاده کنیم. اما اگر بیمار به سینه های کوچک تری نیاز داشته باشد، مسلما می توان از تکنیک های ساده تری استفاده کرد.
شیردهی پس از بازسازی پستان
سینه ای که بازسازی می کنیم فقط مشابه سینه است و سینه واقعی نیست. در نتیجه این سینه بافت های شیردهی را ندارد. بنابراین به طور قطع با سینه ای که بازسازی شده است نمی توان شیر داد. سینه طرف مقابل اگر جراحی نشده باشد می تواند به شیردهی خود ادامه دهد. اما درصورتی که مجبور شده باشیم برای قرینه سازی، سینه سالم را نیز جراحی کنیم مانند سایر عمل های کوچک کردن و لیفت ممکن است همچنان بیمار بتواند با آن سینه قابلیت شیردهی داشته باشد. برخی بیماران این مسئله را با افرادی که پروتز زیبایی می گذارند اشتباه می گیرند. وقتی فردی پروتز زیبایی می گذارد، بافت ژلاتینی آن زیر بافت پستان جایگذاری می شود. در نتیجه بافت پستان کاملا سالم است. اما هنگامی که بافت سینه را کوچک می کنیم ما بخشی از بافت پستان را برش می دهیم و به شیوه جدید بخیه می زنیم. در نتیجه مجاری شیری و خود بافت شیر ساز تا حدی آسیب می بیند. بنابراین ادامه شیردهی با آن قطعیت ندارد.
بهترین جراح بازسازی پستان
در جراحی نمی توان یک جراح را بهترین جراح دانست و هر یک از همکاران در زمینه ای تخصص و مهارت دارند اما دو ویژگی در دکتر وحید حریری وجود دارد که کمتر در یک جراح جمع می شود و موجب می شود ما دکتر حریری را یکی از بهترین جراحان پستان برای بازسازی پستان بدانیم:
- ایشان جراح عمومی بوده و سالهاست به صورت تخصصی بر جراحی پستان و سرطان پستان تمرکز کرده اند
- نکته مهم دیگر این است که ایشان فوق تخصص جراحی زیبایی و پلاستیک هستند امری که در نتیجه یک جراحی زیبایی پستان خصوصا بازسازی پستان از دست رفته، می تواند فوق العاده موثر باشد
پادکست های کلینیک پستان تهران | دکتر وحید حریری
درخواست مشاوره تخصصی
برای درخواست مشاوره توسط دکتر وحید حریری جراح پستان فرم زیر را پر کنید.