ماستکتومی یا لامپکتومی

ماستکتومی یا لامپکتومی

شما مخاطب عزیز در حال مطالعه مقاله ماستکتومی یا لامپکتومی در سایت دکتر حریری، جراح پستان و فلوشیپ جراحی زیبایی هستید. اگر انکولوژیست جراحی شما انتخابی بین لامپکتومی و ماستکتومی برای برداشتن تومور سینه به شما داده است، معمولاً به این دلیل است که هر یک از گزینه‌های جراحی نتایج مشابهی را به همراه خواهد داشت. اما مقایسه عمل ماستکتومی با لامپکتومی یک سوال ظریف است که ممکن است به نوع بدن، اندازه سینه، ژنتیک و ترجیحات و اولویت های شخصی شما بستگی داشته باشد. بسیاری از زنان به طور کامل در مورد پیامدهایی که هر جراحی ممکن است بر گزینه های بازسازی خود داشته باشد آگاه نشده اند. آنها اغلب نمی‌دانند چه انتظاری از نظر زمان بهبودی، تعداد کل جراحی ها و نتایج بلندمدت زیبایی و عملکردی داشته باشند. در این مقاله، تفاوت‌ های بالقوه بین ظاهر و احساس سینه پس از بازسازی پس از لامپکتومی یا ماستکتومی را توضیح خواهیم داد.

فرق عمل ماستکتومی با لامپکتومی

قبل از اینکه به مزایا و معایب هر نوع جراحی سرطان سینه بپردازیم، اجازه دهید به سرعت دو روش را تعریف کنیم و به این موضوع بپردازیم که چه چیزی ممکن است یک گزینه را برای برخی از زنان مناسب تر از گزینه دیگر کند:

  • جراحی لامپکتومی (که به آن جراحی حفظ پستان نیز می‌گویند) تنها تومور و حاشیه‌ ای از بافت سالم اطراف (و اغلب یک یا چند غدد لنفاوی زیر بغل) را حذف می‌کند.
  • ماستکتومی جراحی برای برداشتن کل پستان (و اغلب برخی از غدد لنفاوی زیر بغل) است.

فرق عمل ماستکتومی با لامپکتومی

مزایا و معایب جراحی ماستکتومی و لامپکتومی

از جمله مزایا و معایب لامپکتومی می توانیم به این موارد اشاره کنیم:

  • لامپکتومی حس و عملکرد را حفظ می کند.

برخی از بیماران حفظ بخشی از سینه با لامپکتومی را به برداشتن پستان با ماستکتومی ترجیح می‌دهند زیرا این کار به آنها اجازه می‌دهد تا مقداری حس و عملکرد را در سینه اصلی حفظ کنند. گاهی حفظ شیردهی پس از لامپکتومی ممکن است – که با ماستکتومی غیرممکن است.  حتی اگر تومور به اندازه کافی بزرگ باشد که بیمار پس از لامپکتومی نیاز به بازسازی داشته باشد، ممکن است همچنان بتواند بیشتر احساس خود را در پستان حفظ کند.  برای بسیاری از زنان، حفظ حس در سینه یک اولویت اصلی و یکی از بزرگترین دلایلی است که آنها لامپکتومی را انتخاب می کنند.

وقتی تومور به اندازه‌ای کوچک است که بدون تغییر شکل سینه برداشته شود، انکولوژیست‌های جراحی معمولاً لامپکتومی را توصیه می‌کنند، زیرا کمتر تهاجمی است، مداخله جراحی زیادی را شامل نمی‌شود، تمایل به بهبودی سریع‌تر دارد و به طور کلی خطر کمتری دارد.  حتی اگر لامپکتومی معمولاً شامل پرتودرمانی است، اکثر زنانی که بدون بازسازی تحت لامپکتومی قرار می‌گیرند، نتایج زیبایی خوبی دارند و نیازی به مراجعه به جراح پلاستیک ندارند.

  • عوارض جانبی پرتودرمانی ممکن است برخی از زنان را از لامپکتومی دور کند.

از آنجایی که درمان استاندارد سرطان سینه با لامپکتومی شامل پرتودرمانی بعدی است، برخی از زنان که کاندیدای خوبی برای لامپکتومی هستند، ماستکتومی را به امید اجتناب از پرتودرمانی و عوارض جانبی احتمالی آن انتخاب می‌کنند.  این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تغییرات فیزیکی در پوست و بافت سینه، پوست را ضخیم تر و کشش کمتری ایجاد می‌کند.
  • تیره شدن پوست (هیپرپیگمانتاسیون) و سایر تغییرات رنگ
  • تورم در پوست (ادم لنفاوی سینه) که سینه را بزرگتر می‌کند.
  • آتروفی بافت باقیمانده سینه، که باعث کوچکتر شدن کل سینه می‌شود.
  • تشکیل بافت اسکار (یا فیبروز) در داخل ماهیچه های سینه و قفسه سینه
  • درد مزمن
  • لامپکتومی احتمال عود بیشتری دارد.

اگرچه مطالعات نشان داده‌ اند که میزان بقای زنانی که تحت عمل لامپکتومی قرار می‌گیرند مشابه میزان بقای زنانی است که تحت ماستکتومی قرار می‌گیرند، اما آنها همچنین دریافته‌ اند که احتمال عود سرطان موضعی با لامپکتومی کمی بیشتر است.  به همین دلیل است که به زنانی که تحت عمل لامپکتومی قرار می‌گیرند توصیه می‌کنیم که به طور منظم ماموگرافی انجام دهند.

مزایا و معایب جراحی ماستکتومی و لامپکتومی

مزایا و معایب ماستکتومی با بازسازی شامل این موارد می‌شوند:

  • ممکن است با ماستکتومی از پرتودرمانی اجتناب شود.

زنانی که تحت ماستکتومی قرار می‌گیرند، ممکن است بتوانند از پرتودرمانی و عوارض جانبی احتمالی آن اجتناب کنند، تا زمانی که سرطان به بافت‌ های اطراف گسترش نیابد.  در بسیاری از موارد، ماستکتومی حاشیه بزرگی از بافت سالم را حذف می‌کند که ممکن است نیازی به پرتودرمانی نباشد.  اما برخی از زنان پس از ماستکتومی همچنان به پرتودرمانی نیاز دارند، اگر حاشیه‌ های واضحی نداشته باشند (به این معنی که آسیب‌ شناس قادر به یافتن سلول‌ های سرطانی در بافت سالم اطراف تومور نیست). اگر سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته باشد، احتمال عود موضعی سرطان در طی پنج سال در بیمار حدود 23 درصد است.  پرتودرمانی پس از ماستکتومی این خطر را تا حدود 6 درصد کاهش می‌دهد.

  • ماستکتومی ممکن است به معنای غربالگری های معمول سرطان کمتر باشد.

از آنجایی که ماستکتومی با احتمال کمتری برای عود سرطان موضعی در مقایسه با لامپکتومی همراه است، برخی از زنان مجبور نیستند پس از ماستکتومی به اندازه کافی غربالگری سرطان داشته باشند.  کسانی که یک سینه را برداشته اند، فقط به ماموگرافی روی سینه سالم نیاز دارند.  کسانی که ماستکتومی دوطرفه روی هر دو سینه انجام می‌دهند، دیگر نیازی به ماموگرافی معمولی ندارند.  سرطان ممکن است همچنان روی پوست یا دیواره قفسه سینه عود کند، اما توده ها یا سایر علائم سرطان معمولاً با معاینات فیزیکی منظم قابل شناسایی هستند.

  • ماستکتومی با بازسازی به معنای بهبودی طولانی تر و از دست دادن حس است.

ماستکتومی با بازسازی معمولاً شامل چندین عمل جراحی است، حتی اگر بازسازی فوری را در طول جراحی سینه انتخاب کنید.  اعمال جراحی بیشتر به معنای اختلال بیشتر در زندگی روزمره شما، روند بهبودی طولانی تر و خطر بالاتر عوارض است.  اینها ملاحظات مهمی هستند که باید هنگام تصمیم گیری برای انتخاب ماستکتومی بررسی شوند.

یکی دیگر از معایب از دست دادن حس است که معمولاً با بازسازی پس از ماستکتومی همراه است. حتی اگر بیمار کاندید مناسبی برای ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان یا ماستکتومی محافظ پوست باشد، برداشتن پستان حداقل باعث بی حسی می‌شود.  با این حال، بسته به نوع بازسازی که بیمار تحت آن قرار می گیرد، سینه او ممکن است همچنان در لمس گرم و نرم باشد.  تکنیک‌های جدید با استفاده از پیوندهای عصبی ممکن است به بازیابی برخی از احساس پستان پس از ماستکتومی کمک کند، اما نتایج غیرقابل پیش‌بینی هستند و ممکن است تا دو سال طول بکشد.

  • ماستکتومی بدون بازسازی، بهبودی سریع‌تری را ارائه می‌دهد.

در حالی که بسیاری از زنان، سینه‌ های خود را بخشی ذاتی از زنانگی خود می‌دانند و به شدت احساس می‌کنند که سینه‌ هایی را حفظ کنند که تا حد امکان طبیعی باشد، برخی دیگر وابستگی عاطفی قابل‌ توجهی به سینه‌ های خود احساس نمی‌کنند یا احساس نمی‌کنند که هویت آنها به شکل مهمی با سینه‌هایشان مرتبط است.  این زنان اغلب ماستکتومی بدون بازسازی را انتخاب می‌کنند، که ساده‌ ترین گزینه درمانی است که به کمترین مراقبت طولانی‌ مدت نیاز دارد و معمولاً بهبودی سریع‌ تری را ارائه می‌دهد.  زنانی که تحت عمل ماستکتومی روی یک سینه قرار می‌گیرند و ترجیح می‌دهند به دنبال بازسازی نباشند، می‌توانند تعدادی گزینه پروتز پیدا کنند تا به آنها کمک کند ظاهری متقارن زیر لباس خود داشته باشند.

اگر به این گزینه علاقه دارید، مطمئن شوید که جراح سینه شما تجربه بخیه زدن به روشی را داشته باشد که جای زخم های نامحسوس باقی بماند و تا حد امکان تحرک و عملکرد عضلات در بازوها و قفسه سینه شما حفظ شود.

عمل ماستکتومی بهتره یا لامپکتومی؟

در حالی که هر بیمار سرطان سینه می‌تواند ماستکتومی را انتخاب کند، فقط برخی از آنها کاندیدای لامپکتومی هستند. برای سرطان پستان در مراحل اولیه، اگر تومور برای لامپکتومی و به دنبال آن پرتودرمانی به اندازه کافی کوچک باشد، این دو روش معمولاً نرخ بقای کلی مشابهی دارند، اگرچه لامپکتومی به دنبال پرتودرمانی میزان عود کمی دارد. خطر متاستاز سرطان (یا گسترش به سایر قسمت های بدن) در هر دو جراحی تقریباً یکسان است.

پیشرفت‌ های اخیر در تکنیک‌ های جراحی و درمان‌ های سرطان قبل از جراحی (مانند ایمونوتراپی یا درمان هدفمند) به جراح سینه اجازه می‌دهد تا بافت سالم بیشتری را حفظ کند، به این معنی که زنان بیشتری می‌توانند گزینه کمتر تهاجمی لامپکتومی را انجام دهند.

صرف نظر از توصیه ما، برخی از زنانی که واجد شرایط لامپکتومی هستند، همچنان ماستکتومی یا ماستکتومی دوطرفه (با برداشتن هر دو سینه) را انتخاب میپکنند، زیرا آنها یک جهش ژنتیکی دارند که آنها را مستعد ابتلا به سرطان دوم در همان پستان یا سایر پستان ها می‌کند.  با برداشتن یک یا هر دو سینه، آنها ممکن است شانس ابتلا به سرطان سینه دوم را کاهش دهند.

چه کسانی کاندید ماستکتومی هستند؟

بیمارانی که معیارهای زیر را دارند، کاندیدای ماستکتومی هستند:

  • سرطان در مجاری شیر مادر داشته باشید.
  • در مراحل اولیه سرطان سینه باشید.
  • سرطان سینه پیشرفته که موضعی است داشته باشید.
  • سرطان سینه التهابی داشته باشید.
  • ابتلا به بیماری پاژه در نوک پستان (سینه)
  • سرطان سینه پس از لامپکتومی و پرتودرمانی عود کرده باشد.

چه کسانی کاندید لامپکتومی هستند؟

شما ممکن است کاندیدای لامپکتومی باشید اگر:

  • سرطان فقط یک ناحیه از سینه شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • تومور در مقایسه با اندازه سینه شما نسبتاً کوچک است
  • پزشک مطمئن است که بافت باقیمانده کافی برای تغییر شکل سینه پس از برداشتن تومور خواهید داشت.
  • شما می‌توانید پرتودرمانی را کامل کنید.

برای انجام عمل ماستکتومی یا لامپکتومی به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

عواملی که هنگام ارزیابی هر دو روش باید در نظر گرفته شوند شامل این موارد هستند:

  • تعیین اینکه آیا شما کاندید بازسازی سینه هستید یا خیر، و اگر چنین است، کدام گزینه برای آن واجد شرایط هستید، اغلب یک فرآیند چند مرحله ای است که شامل مقداری رفت و برگشت بین شما، جراح سینه، جراح پلاستیک و بقیه تیم مراقبت از سرطان شما می‌شود.
  • جراح پستان بررسی می‌کند که آیا لامپکتومی با پرتودرمانی می‌تواند همان پیش آگهی ماستکتومی را ارائه دهد. دکتر وحید حریری، جراح پستان و فلوشیپ جراحی زیبایی، وقتی با یک بیمار ملاقات می کنند، نتایج بلندمدت بالقوه را از نظر ظاهر و احساس سینه پس از هر نوع جراحی ارزیابی می کنند.
  • داشتن انتظارات سالم در مورد نتایج زیبایی درمان سرطان سینه برای شما مهم است. نتایج ضعیف ممکن است تا مدت ها پس از پایان درمان سرطان، بر سلامت عاطفی و تصویر شما از خود تأثیر بگذارد.  خوشبختانه، با جراحی پلاستیک مدرن و تکنیک‌ های جراحی انکوپلاستیک، نتایج مثبت زیبایی شایع‌ تر از مواردی است که لامپکتومی یا ماستکتومی را انتخاب کنید.

جمع بندی

لامپکتومی و ماستکتومی هر دو برای حذف سرطان سینه انجام می‌شوند. در حالی که هر دو موثر هستند، مزایا و خطرات متفاوتی دارند. لامپکتومی سینه را حفظ می‌کند، در حالی که ماستکتومی آن را خارج می‌کند.  پزشک به شما کمک می‌کند تا تصمیم بگیرید کدام یک برای شما بهتر است. محل و مرحله سرطان شما و همچنین ویژگی های بیمار مانند اندازه سینه ها، فاکتورهای مهمی هنگام تصمیم گیری بین ماستکتومی یا لامپکتومی هستند.

آدرس مطب: میدان آرژانتین خیابان الوند روبروی بیمارستان کسری بن بست آریا پلاک ۲ ساختمان پزشکان آریا طبقه اول

شماره تماس مطب: 02188732902

منابع:

https://my.clevelandclinic.org

https://www.mercy.com

https://www.cancercenter.com

فلوشیپ جراحی پلاستیک دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *