ماستیت گرانولوماتوز یک اختلال نادر و غیر سرطانی (خوش خیم) پستان است که علل آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است. نادر بودن بیماری ماستیت گرانولوماتوز باعث فقدان اطلاعات معتبر در مورد آن شده است. دکتر وحید حریری جراح پستان و فلوشیپ جراحی زیبایی سینه، به طور مفصل در این مقاله به علائم این بیماری، راه تشخیص و درمان آن می پردازد.
بیماری ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
ماستیت گرانولوماتوز (Granulomatous Mastitis) یک بیماری نادر و ناشناخته و جزو بیماری های التهابی پستان است. این بیماری با وجود آن که نادر است، در خاورمیانه شیوع بیشتری نسبت به کشورهای غربی دارد. اگر تمایل دارید درمورد بیماری سینه زنان بداند پیشنهاد می کنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.
علائم ماستیت گرانولوماتوز
این بیماری هرگونه علامتی که در تومورهای سینه، التهابات سینه و عفونت های سینه که دیده می شود را می تواند ایجاد کند. این علائم بصورت خفیف و به صورت مقطعی یا عود کننده می توانند بروز پیدا کنند.
درخواست مشاوره تخصصی
برای درخواست مشاوره توسط دکتر وحید حریری جراح پستان فرم زیر را پر کنید.
علامت اصلی ماستیت احساس توده یا سفتی در پستان به همراه درد است. تا 50 درصد بیماران دچار تورم و التهاب در سینه می شوند. علائم دیگر احتقان خون در پستان، التهاب و قرمزی وسیع در پوست پستان، فیستول و زخم است. حدود 37 درصد بیماران نیز با علائم آبسه مراجعه می کنند. همچنین اکثر ضایعات به صورت یک طرفه ایجاد می شوند. علائم غیراختصاصی این بیماری اغلب در فرآیند تشخیصی گمراه کننده هستند.
علت ماستیت گرانولوماتوز
هیچ علت مشخص شده ای برای این بیماری وجود ندارد و هنوز علل ایجاد آن ناشناخته باقی مانده است. اگر بپذیریم که علت خود ایمنی دارد و به دلیل خطای سیستم ایمنی بدن اتفاق می افتد و اتوایمیون می باشد، این وضعیت به ندرت در دیگر اعضای بدن نیز اتفاق می افتد. پس از پستان شایع ترین اعضا که دچار این علائم می شوند مفاصل و پوست بدن هستند. اگر تمایل دارید درمورد ترشحات نوک سینه در زنان بیشتر بدانید پیشنهاد می کنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید و با انواع ترشحات سینه آشنا شوید.
روش های تشخیص ماستیت گرانولوماتوز
تشخیص این بیماری ممکن است دشوار باشد، زیرا شبیه ورم پستان، آبسه سینه و سرطان سینه است. این بدان معنی است که گاهی اوقات آزمایش های متعددی برای تأیید تشخیص مورد نیاز است. بنابراین تشخیص آن ممکن است چند ماه طول بکشد و می تواند در همان سینه یا سینه مخالف عود کند.
برای تشخیص این بیماری در قدم اول، بررسی های استاندارد برای رد کردن سرطان پستان انجام می شود که اطمینان حاصل شود بیمار مبتلا به سرطان نیست. بنابراین با توجه به سن بیمار باید آزمایشات سونوگرافی، ماموگرافی، ام آر آی و نمونه برداری از پستان انجام شود.
استاندارد طلایی برای تشخيص قطعی ماستیت گرانولوماتوز تنها از طریق نمونه برداری از پستان امکان پذیر است. نمونه برداری از طریق سوزن یا برداشت بافت از طریق ایجاد برش در بافت پستان انجام می شود.
ماستیت بدخیم
ماستیت جزء بیماری های بدخیم محسوب نمی شود و نباید با بیماری های بدخیم سرطانی اشتباه گرفته شود.
آیا ماستیت گرانولوماتوز خطرناک است؟
بروز علائم ماستیت گرانولوماتوز ظاهری بسیار نامناسب را در سینه ایجاد می کند و موجب نگرانی بیمار می شود. اما هرچقدر که این بیماری وخیم تر گردد، تهدیدی برای ادامه زندگی نیست. در واقع علی رغم بدمنظره بودن و مزمن بودن این بیماری، خطر جدی برای بیمار ندارد و در افزایش خطر ابتلا به سرطان در آینده نقشی نخواهد داشت. برخی زنان نگران هستند که ترشحاتی که از پستان خارج می شوند عفونی و سرشار از باکتری هستند. اما مطلقاً اینطور نیست و ترشحات ناشی از این بیماری کاملاً استریل است، مگر آن که با عفونت دیگری همراه شده باشد.
عکس ماستیت گرانولوماتوز
طول درمان ماستیت گرانولوماتوز
در مرحله ی اول بسیار حائز اهمیت است که بیمار، با سیر بیماری کاملا آشنا شده باشد. در غیر اینصورت درمان با مشکل مواجه می شود، چرا که این بیماری مزمن، عود کننده و طولانی مدت برای درمان است. درمان آن ممکن است تنها 2 هفته طول بکشد یا تا چند سال زمان ببرد. بنابراین بیمار باید از همه شرایط آگاه باشد و با بیماری کنار بیاید تا از بی قراری و اضطرابش کم شود.
مراقبت های ماستیت گرانولوماتوز پستان
با توجه به متغیر بودن طول درمان، بیمار باید صبوری کند و به دنبال تغییر پزشک نباید زیرا طولانی شدن دوره درمان تنها به ماهیت بیماری و وضعیت بیمار بستگی دارد و ارتباطی به پزشک ندارد. بیمار باید در طول دوره ی درمان، دستورالعمل های پزشک خود را دنبال نماید و از درمان های خانگی بپرهیزد.
شما نمی توانید عفونت سینه را از طریق شیر مادر به کودک منتقل کنید. در واقع، شیر مادر دارای خواص ضد باکتریایی است که به نوزادان در مبارزه با عفونت ها کمک می کند. آنتی بیوتیک هایی که پزشک شما برای عفونت سینه تجویز می کند نیز برای کودک شما بی خطر هستند. هنگام ابتلا به ماستیت، ممکن است نگهداری از کودک و شیردهی برای مادر ناراحت کننده باشد.. اما تغذیه با شیر مادر به حرکت شیر از طریق مجاری شیر و باز شدن آنها کمک می کند. هنگام شیردهی، ابتدا شیردهی کودک خود را از سینه آسیب دیده شروع کنید. به این ترتیب، اطمینان حاصل می کنید که شیر در مجاری شیر باقی نمی ماند و اجازه رشد باکتری ها را نمی دهد.
درمان ماستیت گرانولوماتوز
تنها یک درمان مشخص که مورد تایید تمام پزشکان باشد وجود ندارد. بنابراین پزشک متخصص می تواند با توجه به شرایط بیمار و دانش و تجربه خود در این زمینه، بهترین گزینه درمان از جمله موارد زیر را انتخاب نماید:
- مصرف داروهای ضد التهابی
- دوشیدن پستان توسط بیمار جهت تخلیه ترشحات از سوراخی که ایجاد شده است.
- آنتی بیوتیک درمانی
- مصرف کورتون
- آزاتیوپرین
- متوترکسات
- جراحی
از آنجایی که این بیماری میتواند زمان زیادی طول بکشد تا بهبود یابد، میتوان از انواع مختلفی از آنتیبیوتیک ها استفاده کرد. اگر این بیماری به آنتی بیوتیک ها پاسخ ندهد، ممکن است از استروئیدها و داروهایی که سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند استفاده شود.
با این حال، با توجه به پتانسیل عوارض جانبی شدید با استفاده طولانی مدت از این داروها، ما باید مزایای استفاده از آنها را با نیاز به جلوگیری از ایجاد عوارض ناشی از درمان متعادل کنیم. درمان پزشکی به طور کلی می تواند به درمان کامل این بیماری یا کاهش اندازه ضایعه کمک کند.
با توجه به احتمال عود و وسعت ضایعه و مسائل ترمیم زخم بهتر است تا حد امکان جراحی انجام نشود. اما در سینه های بزرگ با توده های متعدد و عدم پاسخ به درمان های قبلی، می توان از جراحی استفاده کرد.
پس از درمان و کنترل بیماری، ظاهر پستان به حالت زیبا و اولیه بازمی گردد. مهمترین هدف درمان کاهش التهابات و عدم تجمعات ترشحات و به دنبال آن عدم ایجاد عفونت است.
انتی بیوتیک برای درمان ماستیت
طبق نظر پزشک داروی ماستیت گرانولوماتوز ممکن است در ابتدا یک دوره 10 روزه آنتی بیوتیک وسیع الطیف تجویز شود.
درمان خانگی ماستیت گرانولوماتوز
در حین درمان عفوتت میتوانید از انواع درمانهای خانگی برای به حداقل رساندن درد و ناراحتی عفونت استفاده کنید:
- کمپرس گرم ممکن است درد را کاهش داده و به شیردهی کمک کند.
- نوشیدن مایعات زیاد
- پوشیدن لباس های گشاد
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد بعد از شیردهی برای کاهش درد
- سعی کنید یک پارچه گرم و مرطوب را به مدت 15 دقیقه، چهار بار در روز روی ناحیه آلوده بمالید.
- سینه را خوب تخلیه کنید.
- داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن، ممکن است به تسکین درد کمک کنند.
- از پوزیشن های مختلف برای شیر دادن استفاده کنید.
- مشورت با پزشک برای تغییر روش شیردهی، ممکن است به جلوگیری از عود عفونت کمک کند.
درمان ماستیت گرانولوماتوز در طب سنتی
روش های متخلفی برای درمان این عفونت در طب سنتی وجود دارند اما مراجعه به پزشک و پیگیری روند درمان تحت نظر متخصص بسیار مهم است. چرا که عدم درمان صحیح موجب بروز عوارض بیشتری می شود.
جمع بندی
اگر چه ماستیت گرانولوماتوز به راحتی با سرطان اشتباه گرفته می شود، اما یک وضعیت کاملاً خوش خیم (غیر سرطانی) است. به طور دقیق، GM یک بیماری غیر عفونی است. با توجه به آن که جزو بیماری های خود ایمنی محسوب می شود، سیستم ایمنی به خود بافت های پستان به عنوان یک جسم خارجی حمله می کند و این وضعیت را ایجاد می کند.