درمان سرطان سینه

پیشرفت‌ در درمان‌ ها در سال‌ های اخیر، میزان بقا و کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به سرطان سینه به میزان زیادی بهبود بخشیده است. سرطان سینه در حال حاضر با تشخیص زودهنگام یک بیماری بسیار قابل درمان است. تعداد فزاینده ای از درمان ها نیز برای افراد مبتلا به سرطان سینه متاستاتیک در حال افزایش است. درک بهتر انواع مختلف سرطان سینه منجر به توسعه درمان های هدفمند جدیدی شده است که به پزشکان اجازه می دهد درمان سرطان سینه زنان را با رویکرد شخصی تری آغاز کنند. اما همچنان سرطان سینه یکی از دلهره آورترین بیماری ها در همه جوامع خصوصا ایران است امروز دکتر وحید حریری به سوالات شما عزیزان در مورد درمان سرطان سینه پاسخ خواهند داد.

درمان سرطان سینه

سرطان سینه

زمانی که سلول های سینه به شکل کنترل نشده رشد کنند؛ سرطان سینه بوجود می آید. برای درک بهتر، بگذارید کمی درباره نحوه ایجاد هر نوع سرطان صحبت کنیم.

ژن ها در هسته هر سلول قرار دارند که به عنوان «اتاق کنترل» هر سلول عمل می کند. مسئولیت این ژن ها تنظیم رشد سلول ها و سالم نگه داشتن آنها است؛ بنابراین، هر گونه جهش یا تغییرات غیر طبیعی در این ژن ها باعث ایجاد سرطان می شود.

در حالت نرمال، سلول های بدن ما دارای یک فرآیند منظم رشد سلولی هستند و جایگزین خود می شوند؛ سلول ‌های جدید سالم با از بین رفتن سلول ‌های قدیمی، سلول‌ های جدید را به خود اختصاص می ‌دهند. اما، در برخی شرایط و با گذشت زمان، جهش ‌ها می ‌توانند ژن ‌های خاصی را روشن کنند و برخی دیگر را در سلول خاموش کنند. این سلولی که تغییر پیدا کرده توانایی تقسیم خود را به صورت کنترل نشده و بدون نظم پیدا می کند و باعث ایجاد سلول های زیادی همانند خود می شود و در نتیجه باعث تومور و سرطان می گردد.

سرطان سینه نیز به همین صورت و با رشد بدون کنترل سلول های سینه بوجود می آید. معمولا این سرطان از سه بخش پستان شروع می شود.

  1. در سلول‌های لوبول ‌ها، که غدد تولید کننده شیر هستند، شروع می ‌شود.
  2. از مجاری، مسیرهایی که شیر را از لوبول‌ها به نوک پستان تخلیه می‌ کنند.
  3. در بافت های استرومایی، که شامل بافت های همبند چربی و فیبری پستان است، شروع می شود.

آيا سرطان سينه درمان دارد؟

سرطان سینه قطعا درمان دارد و هرچه زودتر تشخیص داده شود درمان های موثرتر و سریع تری وجود دارد. بیمارانی که در استیج 1 و 2 تشخیص داده می شوند 90-80 درصد به طور کامل بهبود می یابند و درمان های دیگری نیاز نخواهند داشت. درمورد اینکه آیا سرطان سینه درمان قطعی دارد ما در یک مقاله جداگانه این موضوع را مورد بررسی قرار داده ایم، پیشنهاد میکنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.

چه توده های سرطانی هستند؟

پیدا کردن توده در سینه شاید باعث نگرانی شود؛ اما، بهتر است بدانید که هر توده ای سرطانی نیست. حتی اگر توده ها سرطانی تشخیص داده شود با درمان و اقدامات زودرس می توان آنها را به صورت کامل درمان کرد. معمولا، ربع بیرونی پستان شایع ترین محل برای بروز سرطان است؛ یعنی در نزدیک ترین قسمت به زیر بغل. اما بدین معنا نیست که در قسمت های دیگر سینه توده مشاهده نمی شود.

توده های سرطانی معمولا دارای ویژگی هایی هستند که آنها را از توده های غیر سرطانی متمایز می کند. فقط توجه داشته باشید که تشخیص این مورد به عهده پزشک است و از طریق لمس به صورت قطعی نمی توان توده ها را سرطانی تشخیص داد. با این حال، علائمی که نشان می دهد توده سینه ممکن است سرطانی باشد عبارتند از:

  • توده به شکل محکم و سخت است.
  • توده به صورت ناهموار است.
  • چسبیده به بافت های اطراف و نمی توانید آن را با انگشت حرکت دهید.
  • توده در حال رشد و تغییر است.

فراموش نکنید که داشتن یک یا چند مورد از این ویژگی ها به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست. توده های سرطان سینه گاهی اوقات می توانند بسیار متفاوت به نظر برسند. آنها می توانند نرم، متحرک و دردناک باشند یا در هر نقطه از قفسه سینه یا زیر بغل ایجاد شوند.

علائم سرطان سینه

دانستن اینکه شکل و حالت سینه شما به صورت معمولا چگونه است؛ بخش مهمی از سلامت سینه به شمار می آید. اگرچه انجام آزمایش های غربالگری منظم برای سرطان سینه مهم است، اما ماموگرافی همه سرطان های سینه را پیدا نمی کند. بنابراین، به سلامت سینه اهمیت دهید و هر گونه تغییر را جدی بگیرید. در مورد سرطان سینه، معمولاً شایع ترین علایم سرطان سینه، احساس یک توده جدید در بافت سینه است. توده‌ ای بدون درد و سفت که لبه ‌های نامنظم دارد، بیشتر احتمال دارد سرطان باشد، اما سرطان سینه نیز می‌تواند نرم، گرد، حساس و یا حتی دردناک باشد. در کل، نشانه های سرطان سینه شامل موارد زیر هستند:

  • احساس تورم کلی یا قسمتی از سینه
  • فرورفتگی در پوست
  • درد در سینه یا نوک پستان
  • جمع شدن نوک سینه
  • قرمز، خشک، پوسته پوسته و یا ضخیم شدن نوک سینه
  • مشاهده ترشحات از نوک سینه
  • تورم غدد لنفاوی در زیر بازو

توجه داشته باشید که این علائم سرطان سینه، ممکن است با سایر بیماری هایی که سرطان نیستند، نیز رخ دهند.

علائم اولیه سرطان سینه

وجود برخی علائم می تواند برای سرطان سینه هشدار دهنده باشد و بهتر است که به پزشک مراجعه شود. نشانه هایی مانند:

  • تغییرات بوجود آمده در پوست سینه
  • تغییرات سایز سینه مانند افزایش سایز
  • ترشحات ناگهانی و غیر طبیعی از نوک سینه
  • تغییرات نوک سینه مانند تغییر شکل
  • احساس درد ناگهانی در سینه

مراحل درمان سرطان سينه

اگر سرطان سینه دارید، برنامه درمانی توصیه شده شما به عوامل متعددی از جمله موارد زیر بستگی دارد:
  • مرحله سرطان
  • محل، تعداد و اندازه تومورها
  • ویژگی های مولکولی و ژنتیکی سرطان
  • اولویت های کلی سلامت و درمان شما
برای درمان سرطان سینه زنان در مراحل اولیه، تیم مراقبت شما ممکن است درمان موضعی را توصیه کند که شامل جراحی و گاهی پرتودرمانی است. برای درمان سرطان سینه که به سایر نقاط بدن گسترش یافته است، تیم مراقبت شما ممکن است درمان سیستمیک را توصیه کند که شامل موارد زیر می باشد:
  • شیمی درمانی
  • جراحی
  • هورمون درمانی
  • درمان هدفمند
  • ایمونوتراپی
مراحل درمان سرطان سينه

درمان سرطان سينه در مراحل اوليه

اکنون کارشناسان می دانند که سرطان سینه یک بیماری واحد نیست. انواع مختلفی از سرطان سینه با علل و درمان های مختلف وجود دارد. سرطان سینه در مراحل اولیه بیماری، قبل از انتشار به سایر نقاط بدن، بسیار قابل درمان است.

شانس درمان سرطان سينه چقدر است؟

شانس درمان سرطان سینه کاملا با مرحله و مقدار گسترش آن بستگی دارد. یک کارآزمایی در سال 2018 نشان داد که شیمی درمانی برای اکثر زنان مبتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه که هورمون مثبت و HER2 منفی است، سودی ندارد. این زنان ممکن است به جای آن از جراحی و هورمون درمانی بهره مند شوند. بر اساس گزارش نویسندگان یک منبع معتبر در سال 2019، محققان در بسیاری از کارآزمایی‌ های دیگر نیز در تلاش هستند تا تعیین کنند که آیا ترکیب خاصی از درمان‌ ها در انواع خاصی از سرطان سینه بهتر عمل می‌ کنند یا خیر. دانشمندان همچنین در حال مطالعه راه هایی برای بهبود غربالگری و تشخیص سرطان سینه برای درمان سرطان سینه در اولین مرحله ممکن هستند.

اگر سرطان سينه درمان نشود چه باید کرد؟

امید برای زنان مبتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه این است که با استفاده از جراحی و پرتودرمانی و در صورت لزوم، شیمی درمانی و درمان های هورمونی، بتوانیم از عود سرطان جلوگیری کنیم. هر یک از این درمان ها در مطالعات بالینی بسیار کنترل شده مورد مطالعه قرار گرفته اند و برای بسیاری از زنان ارزشمند است. بنابراین از نظر درمان و افزایش شانس زنده ماندن، ما اغلب زنان را تشویق می کنیم که در مورد این درمان های بسیار خاص فکر کنند. اگر سرطان سینه درمان نشود، به طور کلی به یک بیماری کشنده تبدیل می شود. ممکن است در مدت زمان طولانی اتفاق بیفتد، اما اگر جراحی نکنید و درمان‌های دیگری نداشته باشید، خود به خود از بین نمی‌رود. به همین دلیل است که به مردم توصیه می کنیم که حتما تحت درمان پزشکی مناسب قرار گیرند.

درمان سرطان سینه نشود؟

تفاوت استیج و گرید در سرطان پستان

مهم ترین عامل در درمان سرطان سینه، استیج بیماری است. استیج با گرید متفاوت است. استیج نشان دهنده آن است که سرطان تا چه مقدار در بدن بیمار گسترش یافته است. اما گرید به مقدار حالت تهاجمی بودن سلول های بافت سرطانی می گویند. گرید نقش چندانی در تعیین درمان ندارد و تنها کاربرد آن بررسی سلول ها زیر میکروسکوپ و تعیین مقدار متاستازیک بودن آن ها می باشد.

بنابراین پیش آگهی موارد سرطان بر اساس استیج تعیین می گردد. هرچه استیج بیماری پایین تر باشد، درمان ها نتیجه موثرتری خواهند داشت. به عنوان مثال اگر بیمار در مرحله ای تشخیص داده شود که بافت سرطانی زیر 5 سانتی متر داشته باشد و به زیر بغل گسترش پیدا نکرده باشد یا به تازگی گسترش پیدا کرده باشد و یک غده یا دو غده لنفاوی درگیر داشته باشد، درمان موثرتری خواهد داشت. استیج به 4 رده تقسیم می شود:

فرق استیج و گرید

• درمان سرطان سینه استیج 1

درمان جراحی و در صورت نیاز به دنبال آن شیمی درمانی و اشعه درمانی انجام می شود.

• درمان سرطان سینه استیج 2

در استیج 2 مانند استیج 1 درمان جراحی و در صورت نیاز به دنبال آن شیمی درمانی و اشعه درمانی انجام می شود.

• درمان سرطان سینه استیج 3

در صورت وجود تومور بزرگ در پستان، مشاهده ضایعات ملتهب و قرمز در پستان (پوست پرتقالی شدن پستان) و درگیری وسیع در ناحیه زیر بغل درمان جراحی سخت و مشکل خواهد بود. بنابراین در مرحله اول قبل از جراحی، شیمی درمانی می شوند. در مرحله دوم جراحی می شوند و در مرحله سوم مجددا شیمی درمانی می شوند. در نهایت در صورت نیاز رادیوتراپی می شوند.

• درمان سرطان سینه استیج 4

در استیج 4 تومور از ناحیه پستان، زیربغل و قفسه سینه فراتر رفته است و اعضای دیگری مانند مغز، کبد، ریه و استخوان را درگیر کرده است. ابتدا همکاران انکولوژیست درمان را شروع می کنند و درصورتی که مشاهده کنند ضایعات دورتر به شیمی درمانی پاسخ داده اند، از جراحان درخواست می کنند بیمار را جراحی کنند و توده اولیه را خارج کنند. در غیر این صورت جراحی توده اولیه پستان چندان موثر نخواهد بود. در صورتی که تومور در محدوده پستان و قفسه سینه قرار گرفته باشد در حیطه وظیفه کاری جراحان پستان می گنجد. اما وقتی تومور از این حد فراتر می رود و به اعضای دیگر گسترش می یابد به جراحان متخصص دیگری مانند جراح ریه، جراح مغز و جراح های استخوان یا ارتوپد مرتبط می شود.

تاثیر تغذیه در درمان سرطان سینه

در درمان های دارویی طبق نظرات همکاران انکولوژیست داروهایی که تداخل داشته باشند مصرف نمی شوند. معمولا خانم ها به طور شایع ویتامین E مصرف می کنند. توصیه می شود 2-1 هفته قبل از درمان جراحی ویتامین E قطع مصرف می گردد. ثابت شده است که ویتامین ای سرعت بهبود زخم ها را کاهش می دهد در نتیجه روند بهبود را کند می کند. داروهایی مانند آسپرین و مسکن هایی مانند دیکلوفناک که ریسک خونریزی را بالا می برند و داروهایی مانند پلاویکس و وارفارین نیز قبل از جراحی قطع مصرف می گردند.

به طور کلی تغذیه تاثیر چندانی در جراحی کنسر پستان ندارد. توصیه می شود بیماران مواد غذایی مناسب و پروتئین کافی مصرف کنند تا زخم های آن ها زودتر ترمیم شود.

تغذیه و سرطان سینه

درمان سرطان سینه با طب سنتی

امروزه درمان سرطان سنتی با طب سنتی مسئله ای شایع شده است. در پزشکی مدرن لازم است بر روی داروها مطالعه و آزمایش های کافی انجام شود تا اثربخشی آن ثابت گردد. متاسفانه تا به حال چنین مطالعه ای بر روی اثربخشی داروهای طب سنتی بر درمان سرطان سینه انجام نگرفته است. در نتیجه اگر شخصی بدون منبع علمی موثق این مسئله را مطرح کند به هیچ عنوان قابل قبول نیست  و تنها می توان به این درمان های طب سنتی به چشم طب مکمل و تسکینی نگاه کرد و به هیچ وجه نباید جایگزین درمان اصلی و علمی شوند.

مدت زمان درمان سرطان سينه چقدر است؟

حدود 3-2 هفته بعد از درمان جراحی، شیمی درمانی و درمان های دیگر آغاز می شود. به علت آن که شیمی درمانی و اشعه درمانی یا رادیوتراپی با بهبود زخم ها تداخل دارد. شیمی درمانی پروتکل های متفاوتی دارد و در صورت نیاز بعد از شیمی درمانی، رادیوتراپی انجام می شود. این پروسه ها حدود 6 ماه تا 1 سال طول می کشد. پس از آن در صورت نیاز بیمار، مصرف داروهای هورمونی تحت نظر اونکولوژیست آغاز می شود. درمان کنسر سینه به 4 دسته تقسیم می شود که دسته اول جراحی است و سایر دسته ها روش های غیر جراحی می باشند.

مدت زمان درمان سرطان سینه

روش های غیر جراحی و مکمل سرطان پستان

پس از جراحی توسط جراح پستان یا جراح عمومی سایر درمان ها در فیلد متخصص انکولوژی قرار می گیرد.

راه درمان سرطان سینه

راههای درمان سرطان سینه بسته به نوع آن، میزان گسترش در بدن و مرحله بیمار، متفاوت است. ممکن افراد مبتلا به سرطان سینه چند روش درمانی را تجربه کنند. لذا ما در اینجا به چند روش درمان سرطان سینه خواهیم پرداخت:

• ماستکتومی

در روش اول جراحان کل پستان بیمار را تخلیه می کنند که به آن ماستکتومی می گویند. می تواند همراه با برداشتن بخش زیادی از پوست باشد یا بخشی از پوست را نگه دارند و زیر آن پروتز را جایگذاری کنند.

روش های جراحی درمان سرطان سینه

• لامپکتومی

جراحان بخشی از تومور به همراه حاشیه آن را برمی دارند. نکته مهم آن است که تومور حتما باید به همراه حاشیه 3-2 میلی متر از بافت سالم برداشته شود.

• برداشتن توده سرطانی با حفظ پستان

وقتی بیمار جوانی دچار برست کنسر شده است ولی از نظر تکنیکی گسترش پیدا نکرده است، سعی پزشکان بر این است که پستان بیمار را حفظ کنند. سینه بیمارانی که به هر علتی حفظ می شود حتما باید رادیوتراپی شود. دسته ای از بیماران هستند که هر میزانی که تومور سینه آن ها گسترش پیدا کرده باشد، در هرصورت تحت رادیوتراپی قرار می گیرند. در این بیماران، سعی پزشکان بر این است که پستان بیمار را حفظ کنند. در دسته دیگر از بیماران حفظ پستان در این دسته از بیماران اهمیت خاصی ندارد. افراد مسن یا افرادی که به هر علتی به حفظ پستان اهمیت نمی دهند در این دسته قرار دارند. بیماران این دسته به 2 گروه تقسیم می شوند:

  • در این بیماران اگر پستان را به طور کامل برداریم، احتمال دارد که به رادیوتراپی نیازی نباشد. معمولا این دسته از بیماران تومور زیر 2 سانتی متر دارند که به زیربغل گسترش نیافته است. همچنین ممکن است مشخصات دیگری نیز داشته باشند. بنابراین با مشورت بیمار می توان به جای آن که سینه بیمار را حفظ کنیم و بیمار دچار هزینه ها و مشکلات رادیوتراپی شود، با رضایت خود بیمار سینه را خارج کنیم.
  • در این بیماران اگر پستان را به طور کامل برداریم، همچنان به رادیوتراپی نیاز دارند. در این موقعیت بهتر است سینه را حفظ کنیم. مشخصات این گروه شامل وجود تومورهای بالای 3 سانتی متر یا تومورهایی است که بالای 3-2 عدد غده لنفاوی را درگیر کرده اند.

• انکوپلاستی

انکو از کلمه انکولوژی به معنای سرطان شناسی می آید و پلاستی به معنای تغییر شکل دادن است. در این جراحی بعد از برداشتن پستان بخشی از بافت پستان باقی می ماند. باید تاجایی که ممکن است بخش باقی مانده را به شکل قابل قبولی یا حتی قرینه با طرف مقابل آن شکل دهیم در واقع انکوپلاستی یعنی انجام همزمان جراحی سرطان و جراحی زیبایی پستان، بنابراین بسیار اهمیت دارد که ظاهر پستان را از نظر زیبایی حفظ کنیم. در این به تکنیک هایی که برای پر کردن نواحی خالی پستان و برجای ماندن اسکار کمتر استفاده می شود، جراحی انکولوپلاستی می گویند.

آنکوپلاستی سینه

• بازسازی پستان

در صورتی که پستان را کامل تخلیه کرده باشند، از روش های مختلفی برای بازسازی آن استفاده می کنند. عمل جراحی قرار دادن پروتز سینه به فرد کمک می کند تا سایز سینه های خود را که یا به صورت مادرزادی یا به مرور زمان در اثر عوارض مختلف کوچک شده اند به حالت طبیعی و متعادل برگرداند. علاوه بر این برخی از افراد در نتیجه انجام جراحی هایی مانند ماستکتومی (درمان سرطان سینه)، سینه های متقارنی ندارند؛ عمل ماموپلاستی افزایشی می تواند به آنها در باز گرداندن زیبایی و اعتماد به نفس کمک کند. برای مطالعه و آشنایی کامل با بازسازی پستان به مقاله ای با همین عنوان در سایت دکتر حریری مراجعه نمایید.

3 دیدگاه دربارهٔ «درمان سرطان پستان»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *