لوگو سایت دکتر حریری

درمان سرطان سینه

مراحل درمان سرطان سینه | گرید 1، 2، 3

پیشرفت‌ درمان‌ سرطان سینه در سال‌ های اخیر، میزان بقا و کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به سرطان سینه، به میزان زیادی بهبود بخشیده است. شانس درمان سرطان سينه با تشخیص زودهنگام آن قابل درمان است. درمان سرطان پستان از مراحل اولیه آن شروع می شود. در این مقاله مراحل درمان سرطان سینه از مرحله اولیه درمان گرید 1، 2 تا مرحله دوم گرید 3 برای شما بطور مفصل توضیح داده ایم.

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران

فهرست مطالب

فهرست مطالب نمایش

اگر فرصت مطالعه مقاله را تا انتها ندارید پیشنهاد می کنم به پادکست زیر درمورد درمان سرطان سینه گوش دهید.

درمان سرطان سينه چگونه انجام می شود؟

درمان سرطان سینه بعد از تشخیص سرطان سینه شروع می شود. یعنی شما به احتمال زیاد مراحل تشخیص سرطان سینه را پشت سر گذاشته اید و پزشک تشخیص داده است که شما سرطان سینه دارید. در فرآیند درمان سرطان سینه پزشکان متخصص در زمینه‌های مختلف درمان مانند جراحی، انکولوژی پرتوشناسی و انکولوژی پزشکی، رادیولوژیست‌ها و پاتولوژیست‌ها با هم همکاری می‌کنند تا انواع مختلفی از درمان‌ها را ترکیب می‌کند. برای افراد بالای 65 سال، یک مشاوره انکولوژیست هم لازم است.

راه های درمان سرطان سینه ترکیبی از روش‌های مختلف درمان است که بستگی به فاکتورهایی مثل نوع سرطان، مرحله بیماری و میزان گسترش آن در بدن دارد. افراد مبتلا به سرطان پستان، در بسیاری از مواقع ممکن است چندین روش درمانی را تجربه کنند. لذا اگر سرطان سینه دارید و به دنبال درمان آن هستید، باید بدانید که برنامه درمانی شما به عوامل متعددی بستگی دارد:

  • مرحله سرطان
  • محل، تعداد و اندازه تومورها
  • ویژگی های مولکولی و ژنتیکی سرطان
  • اولویت های کلی سلامت و درمان شما

یکی از مهمترین مسائل در درمان سرطان سینه مانند انواع دیگر سرطان، مرحله‌ یا درجه (گرید) سرطان است که 5 گرید اصلی از 0 تا 4 دارد. گریدهای 1 و 2 در مرحله اولیه و گرید 3 در مرحله دوم درمان سرطان سینه قرار می گیرد.

درمان سرطان سینه در مرحله اولیه آن بسیار بستگی به تشخیص زود هنگام دارد. چرا که تشخیص به موقع می‌تواند وضعیت فرد مبتلا به سرطان سینه را از یک قربانی به نجات‌یافته تغییر بدهد.

در ارتباط با درمان سرطان سینه مواردی مثل لنف ادم، ورزش بعد از درمان سرطان سینه، رادیوتراپی و طول عمر مبتلایان به سرطان سینه بسیار مهم است که بدانیم چگونه می توانند به روند درمان ما کمک بکنند.

مرحله پیشرفتدرجه سرطانروش درمان
مرحله اول درمان سرطان سینهگرید 1 سرطان سینهجراحی سینه – پرتودرمانی – هورمون درمانی – شیمی درمانی
گرید 2 سرطان سینهجراحی سینه – پرتودرمانی – هورمون درمانی – شیمی درمانی
مرحله دوم درمان سرطان سینهگرید 3 سرطان سینهروش سیستمیک – جراحی لامپکتومی – ماستکتومی
گرید 4 سرطان سینهفقط روش های سیستمیک: هورمون درمانی – شیمی درمانی – دارودرمانی – ایمونوتراپی – روش های ترکیبی

درمان سرطان سینه در مراحل اولیه

سرطان سینه وقتی در گرید 1 و 2 باشد، در مرحله اولیه قرار می گیرد. تومورهای سرطان سینه در این مرحله اغلب بسیار کوچک هستند و هنوز به غده های لنفاوی سرایت نکرده اند. البته ممکن است به بخش بسیار کوچکی از غده های لنفاوی نگهبان (اولین غدهای که سرطان ممکن است به آن سرایت کند) رسیده باشند. جراحی سینه و برداشتن توده اصلی ترین روش برای درمان مراحل اولیه سرطان سینه است. در این مرحله از روش جراحی لامپکتومی (جراحی حفظ سینه) برای درمان سرطان سینه در مرحله اولیه استفاده می کنند. ممکن با توجه به تشخیص پزشک جراح سرطان سینه جهت تضمین عدم بازگشت سرطان، از جراحی ماستکتومی (تخلیه سینه) هم استفاده شود. همچنین در این مرحله از درمان سرطان پستان، هم غده های لنفاوی نگهبان و هم غدد لنفاوی زیربغل  جهت اطمینان بررسی می شوند.

در این مرحله همچنین می توان از جراحی بازسازی سینه هم همزمان با جراحی برداشتن سینه (ماستکتومی) استفاده کرد. اما چنانچه به پرتو درمانی بعد از جراحی  سرطان سینه نیاز داشته باشید، در چنین مواقعی بهتر است عمل بازسازی سینه را بعد از پرتو درمانی انجام دهید. پرتودرمانی بعد از انجام جراحی جهت اطمینان از باقی نماندن سلولهای سرطانی در بدن انجام می شود و لزوم انجام آن را پزشک شما تعیین می کند، چرا که بطور صدرصد در همه شرایط نیاز به انجام پرتودرمانی نیست.

در مراحله اولیه درمان سرطان سینه علاوه بر روش های جراحی سینه، روش های غیر جراحی هم وجود دارد. در این مرحله چنانچه خانومی به سرطان سینه با گیرنده های هورمونی مثبت مبتلا شده باشد، پزشک تشخیص سرطان سینه بیشتر  هورمون تراپی را به عنوان روش اصلی درمان سرطان سینه پیشنهاد می کند. جدا از اینکه تومور سرطانی بزرگ یا کوچک باشد. هورمون تراپی برای افرادی که توده های بالای 0.5 سانتی متر دارند، استفاده می شود. همچنین اگر خانومی توده سرطانی دارای گیرنده هورمونی، بیشتر از 1 سانتی متر قطر،داشته باشد می توان از روش شیمی درمانی نیز استفاده کرد.

بطور خلاصه درمان سرطان سینه در مرحله اولیه شامل روش های زیر است:

  • جراحی سینه (لامپکتومی، ماستکتومی، بیوپسی پستان، بازسازی پستان)
  • پرتودرمانی
  • هورمون درمانی
  • شیمی درمانی

درمان سرطان سينه گريد 1

همانطور که در بالا اشاره شد گرید 1 سرطان سینه در مرحله اولیه درمان سرطان پستان قرار می گیرید؛ چرا که سرطان سینه در این مرحله هنوز نسبتاً کوچک است و یا اینکه به غدد لنفاوی گسترش پیدا نکرده‌است یا فقط ناحیه کوچکی از توده در غدد لنفاوی نگهبان وجود دارد. راه درمان سرطان سينه در زنان در گرید 1، همان روش درمان سرطان سینه در مرحله اولیه می باشد.

گرید بر اساس ویژگی‌های مختلف سلول‌های سرطانی مانند اندازه و شکل هسته‌ها، تعداد و اندازه هسته‌ها، شکل و اندازه هسته‌ها، تعداد و اندازه نواحی پروتئینی و اندازه نواحی نوکلئولوس (بخشی از هسته) تعیین می‌شود. بر اساس این ویژگی‌ها، سلول‌های سرطانی درجات مختلف گرید می‌شوند. عمدتاً گریدهای 1 تا 3 وجود دارند، که گرید 1 نشان‌دهنده سلول‌های سرطانی با ویژگی‌های نیمه‌ خوب و گرید 3 نشان‌دهنده سلول‌های سرطانی با ویژگی‌های خطرناکتر است.

اطلاعاتی که توسط گرید به ما داده می‌شود، به پزشکان کمک می‌کند تا تصمیم بگیرند که نوع و شدت درمانی چگونه باشد و چه میزان پیش‌بینی برای پیش‌روی سرطان داریم.

درمان سرطان سينه گريد 2

سرطان سینه گرید دو مانند گرید 1 در مرحله اولیه درمان سرطان پستان قرار دارد و طبق همان روش ها، سرطان سینه درمان می شود.

مرحله دوم درمان سرطان سینه

در این مرحله از درمان سرطان سینه، توده های سرطان سینه بزرگتر از توده های سرطانی مرحله 1 (گرید 1 و گرید 2) هستند و به تعدادی از غده های لنفاوی اطراف هم سرایت کرده اند. در این مرحله از درمان، سرطان سینه را با روش جراحی لامپکتومی (جراحی تخلیه کامل سینه) و ماستکتومی درمان می کنند.

در مرحله دوم درمان سرطان سینه،  از درمان های سیستماتیک هم استفاده می شود. در درمان های سیستماتیک از داروها برای درمان سرطان سینه استفاده می شود. سیستماتیک است، زیرا در هر نقطه از بدن می توانند به سلول های سرطانی برسند. این روش های درمان سرطان سینه یا قبل از جراحی انجام می شوند، یا بعد از جراحی سرطان سینه. هنگامی که بخواهیم شانس بازگشت سرطان را کاهش دهیم و سلول های سرطانی باقی مانده در بدن را بین ببریم، بعد از جراحی، از درمان سیستماتیک استفاده می شود. هنگامی که جراح سرطان سینه بخواهد تومورهای بزرگ را کوچک کند تا عمل جراحی را به راحتی انجام بدهد، قبل از جراحی استفاده می شود.

درمان سرطان سینه گرید 3

سرطان سینه گرید 3، جزو مراحل اولیه درمان سرطان پستان نیست، اما همچنان شانس درمان سرطان سینه در آن وجود دارد. گرید 3 در مرحله دوم درمان قرار می گیرد. در کل هر چه سرطان زودتر شناسایی شود، شانس درمان آن هم بالاتر خواهد بود.

 در گرید 3 سرطان سینه باید با استفاده از بیوپسی یا نمونه برداری، غده های لنفاوی نگهبان و زیربغل نیز بررسی شوند تا پزشک تشخیص سرطان سینه از وجود سلولهای سرطانی در سینه مطمئن شود.

اگر  تشخیص داده  شود که به سرطان سینه گرید 3 مبتلا هستید، در صورتی که قبلاً پیش از جراحی درمان هایی مثل شیمی درمانی و هورمون تراپی را تجربه کرده باشید، بهتر است همزمان با جراحی ماستکتومی، پرتودرمانی غده های لنفاوی را نیز انجام دهید.

مهم ترین عامل در درمان سرطان سینه، استیج بیماری است. استیج با گرید متفاوت است. استیج نشان می دهد که سرطان تا چه مقدار در بدن بیمار گسترش یافته است. اما گرید به مقدار حالت تهاجمی بودن سلول های بافت سرطانی می گویند.

روش های درمان سرطان سینه

روش ها و راه­ های درمان سرطان سینه در زنان بسته به نوع سرطان و مرحله بیماری و میزان گسترش آن در بدن متفاوت است. در واقع  خانم­هایی که به سرطان سینه مبتلا می شوند چندین روش درمانی را برای درمان سرطان سینه تجربه می کنند. می توان گفت که امروزه به جای تنها یک یا دو روش درمانی برای سرطان پستان، منویی از گزینه های درمانی وجود دارد.

بعد از تشخیص سرطان سینه،  دکتر متخصص سرطان سینه گزینه های درمانی را با شما درمیان می گذارد تا شما با آگاهی کامل از مزیت­ها و عوارض جانبی روش های درمانی، روند درمان را پشت سربگذارید. روش های درمان سرطان پستان، به دو صورت موضعی و سیستمیک انجام می­شوند. در روش درمانی موضعی سرطان سینه از روش­هایی مانند جراحی و رادیوتراپی  استفاده می­شود و درمان­های سیستمیک سرطان سینه، از روش هایی مانند شیمی درمانی، هورمون درمانی، درمان هدفمند و ایمونوتراپی استفاده می شود.

در درمان موضعی بدون تأثیر گذاشتن روی دیگر قسمت های بدن، تومور را درمان می کنند. اغلب زنانی که به سرطان سینه مبتلا می­شوند، برای از بین بردن تومور به جراحی هم نیاز دارند. بسته به نوع سرطان پستان و گسترش آن، ممکن است نیاز به انواع دیگری از درمان (بعد یا قبل جراحی یا گاهی اوقات هم بعد و هم قبل جراحی) باشد.

در  روش درمانی سیستمیک از دارو درمانی استفاده می شود و بسته به نوع سرطان سینه و گسترش آن، انواع مختلفی از درمان دارویی تجویز می­گردد. این داروها می توانند از طریق دهان وارد بدن شوند یا مستقیم وارد جریان خون شوند.

روشهای درمانتکنیک های درمانتوضیحات
روش موضعیروش جراحیاکثر زنان مبتلا به سرطان سینه این روش را تجربه می کنند. جراحی سرطان سینه انواع مختلفی دارد که انتخاب نوع آن، بستگی به شرایط بیمار دارد.
عمل جراحی ممکن است به دلایل زیر انجام شود:

– برداشتن توده سرطان تا جایی که ممکن است (جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی)

– جهت تشخیص گسترش سرطان به غدد لنفاوی زیر بازو (بیوپسی گره لنفاوی ساندینل یا کالبدشکافی گره لنفاوی زیر بغل)

– ترمیم شکل پستان بعد از برداشتن سرطان (بازسازی پستان)

– کاهش علائم و نشانه های سرطان سینه
رادیوتراپیرادیوتراپی یا پرتودرمانی سلول های سرطانی را از بین می برد. برخی از زنان علاوه بر سایر درمان ها، به پرتودرمانی نیز احتیاج دارند.

این روش درمانی در چندین موقعیت به کار گرفته می شود:

– بعد از عمل جراحی سینه (BCS)، به منظور کاهش احتمال بازگشت سرطان در همان پستان یا غدد لنفاوی مجاور

– بعد از ماستکتومی، هنگامی که توده سرطان بزرگ تر از 5 سانتی متر است، اگر سرطان در بسیاری از غدد لنفاوی یافت شود.

– متاستاز سرطان به مغز یا استخوان ها
روش سیستمیکشیمی درمانیدر این روش از داروهای ضدسرطانی استفاده می کنند که یا از طریق دهان خورده می شود یا اینکه داخل ورید بیمار تزریق می شود. شیمی درمانی ممکن است قبل از عمل جراحی سرطان سینه (Neoadjuvant) یا بعد از جراحی (Adjuvant) توصیه شود.

قبل از جراحی: به منظور کاهش سایز تومورهای سینه بزرگ انجام می شود و سلول های سرطانی را از بین می برد و جراحی محافظت از پستان را امکانپذیر می کند.

بعد از جراحی: به منظور حذف باقی مانده سلول های سرطانی در بدن انجام می شود که طی عمل جراحی سرطان سینه یا رادیوتراپی امکان برداشتن آنها وجود ندارد و از انتشار بیماری به سایر نقاط بدن پیشگیری می کند.
هورمون درمانیهورمون درمانی می تواند در هر جای بدن و نه فقط در پستان ها، به سلول های سرطانی برسد. این روش درمانی به خانم هایی که دارای تومورهای هورمونی مثبت هستند توصیه می شود و به زنانی که تومورهای آنها گیرنده هورمونی ندارد کمکی نمی کند.

انواع متداول هورمون درمانی:

1. تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن: این داروها به گیرنده های استروژن در سلول های سرطانی متصل می شوند تا مانع از رسیدن استروژن به سلول های سرطان سینه شوند و از رشد آنها جلوگیری کنند.

2. مهارکننده های آروماتاز: این داروها با اتصال به آنزیم مسئول تولید استروژن (آنزیم آروماتاز) مانع تولید استروژن می شوند. به محض توقف تولید استروژن، سلول های سرطانی از فقدان استروژن گرسنه می شوند و از رشد و تقسیم آنها جلوگیری می شود.
درمان هدفمنداین روش معمولاً برای کمک به کنترل سرطان گسترش یافته و یا جلوگیری از عود سرطان سینه، به همراه سایر روش های درمانی انجام می شود.
ایمونوتراپی استفاده از داروها برای تحریک سیستم ایمنی بدن فرد برای شناختن و از بین بردن سلول های سرطانی است. این روش گزینه ای است برای درمان بیمارانی که؛ امکان جراحی برای آنها وجود ندارد یا درمان سرطان پستان متاستاتیک با یکی از این دو ویژگی ژنتیکی: ناپایداری ریزماهواره ای (MSI-H) یا تومورهای dMMR.

1. جراحی درمان سرطان سینه

جراحی درمان سرطان پستان  شامل ماستکتومی، لامپکتومی است. جراحی مثل بازسازی سینه و آنکوپلاستی معمولاً همزمان و یا بعد از  جراحی برداشتن سینه جهت زیبایی و حفظ پستان انجام می شود. در جراحی درمانی سرطان پستان بدین صورت است که بافت سرطانی و مقداری از بافت سالم اطراف آن جهت آزمایش برداشته می‌شود. روش جراحی همچنین برای بررسی غدد لنفی اطراف تومور یعنی زیر بغل هم استفاده می‌شود.

انتخاب جراحی تأثیری بر نیاز شما به درمان با استفاده از دارو، مانند شیمی درمانی، هورمون درمانی و/یا درمان هدفمند ندارد. درمان‌های دارویی بر اساس ویژگی‌های تومور انجام می‌شود، نه بر اساس نوع جراحی که انجام می‌دهید.

الف) ماستکتومی

ماستکتومی برداشتن تمام بافت سینه از جمله نوک پستان است. اگر علائم واضحی مبنی بر گسترش سرطان به غدد لنفاوی وجود نداشته باشد، ممکن است جراحی ماستکتومی انجام دهید، جایی که سینه شما  همراه با بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان برداشته می شود.

اگر سرطان به غدد لنفاوی شما گسترش یافته باشد، احتمالاً به برداشتن (پاکسازی) گسترده غدد لنفاوی از ناحیه زیر بازو (زیر بغل) وجود دارد.

ماستکتومی انواع مختلفی دارد. با پزشک خود در مورد اینکه آیا می توان پوست را حفظ کرد، به نام ماستکتومی محافظ پوست، یا اینکه آیا نوک پستان را می توان حفظ کرد، به نام ماستکتومی حفظ کننده نوک پستان یا ماستکتومی کامل محافظ پوست صحبت کنید. جراح شما همچنین اندازه تومور را در مقایسه با اندازه سینه شما در تعیین بهترین نوع جراحی برای شما در نظر می گیرد. ممکن است پرتودرمانی پس از ماستکتومی توصیه شود. در مورد ماستکتومی و انواع آن بیشتر بدانید.

ماستکتومی درمان سرطان سینه

ب) بازسازی پستان

بازسازی سینه نوعی جراحی برای ایجاد یک شکل جدید سینه است که تا حد امکان شبیه سینه های دیگر شما باشد. بازسازی را می توان همزمان با ماستکتومی (بازسازی فوری) و یا بعدا (بازسازی تاخیری) انجام داد. این کار را می توان با گذاشتن ایمپلنت سینه یا با استفاده از بافتی از قسمت دیگری از بدن برای ایجاد یک سینه جدید انجام داد. درمورد بازسازی سینه و انواع آن بیشتر بدانید.

پ) لامپکتومی

لامپکتومی حذف تومور و برش یک حاشیه کوچک و بدون سرطان از بافت سالم اطراف تومور است که در آن بیشتر پستان باقی می ماند. از این روش برای سرطان مهاجم و پرتودرمانی برای بافت باقیمانده پستان اغلب پس از جراحی توصیه می‌شود، به‌ویژه برای بیماران جوان‌تر، بیماران مبتلا به تومورهای گیرنده هورمونی منفی و بیمارانی که تومورهای بزرگ‌تر دارند. برای DCIS، پرتودرمانی بعد از جراحی معمولاً تجویز می شود. لامپکتومی ممکن است جراحی حفظ پستان، ماستکتومی جزئی، کوادرانکتومی یا ماستکتومی سگمنتال نیز نامیده شود.

جراحی درمانی سینه لامپکتومی

ت) جراحی برداشتن غدد لنفاوی

برای تشخیص گسترش سرطان از روش بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان استفاده می شود. غدد لنفاوی نگهبان اولین غدد لنفاوی هستند که سلول های سرطانی در صورت گسترش به آنها می رسند. آنها بخشی از غدد لنفاوی زیر بغل شما هستند (غدد لنفاوی زیر بغل). موقعیت غدد لنفاوی نگهبان متفاوت است و با استفاده از ترکیبی از یک رادیوایزوتوپ و یک رنگ آبی یا یک مایع مغناطیسی (Magtrace) شناسایی می شوند. غدد لنفاوی نگهبان در آزمایشگاه بررسی می شوند تا ببینند آیا سلول های سرطانی وجود دارد یا خیر. این نشانگر خوبی از گسترش سرطان است یا خیر. اگر سلول‌های سرطانی در غدد نگهبان وجود داشته باشد، ممکن است برای برداشتن غدد لنفاوی بیشتر از زیر بازو به جراحی بیشتری نیاز داشته باشید.

جراحی برداشتن غدد لنفاوی

2. پرتودرمانی سرطان سینه

در پرتودرمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی سینه از پرتوهای پرانرژی ایکس، پروتون ها یا ذرات دیگر استفاده می کنند. پرتودرمانی، درمان سرطان سینه با پرتوهای پر انرژی (یا ذرات) است که سلول های سرطانی را از بین می برد. برخی از زنان مبتلا به سرطان سینه، علاوه بر درمان های دیگر، نیاز به پرتودرمانی نیز دارند.

بسته به مرحله سرطان سینه و سایر عوامل، پرتودرمانی در چندین موقیت تجویز می شود:

  • پس از جراحی حفظ پستان (BCS)، برای کمک به کاهش احتمال بازگشت سرطان در همان پستان یا غدد لنفاوی مجاور.
  • پس از ماستکتومی، به خصوص اگر سرطان بزرگتر از 5 سانتی متر (حدود 2 اینچ) باشد، اگر سرطان در بسیاری از غدد لنفاوی یافت شود، یا اگر حاشیه های جراحی خاصی مانند پوست یا عضله دارای سلول های سرطانی باشد.
  • اگر سرطان به سایر قسمت های بدن مانند استخوان ها، نخاع یا مغز گسترش یافته باشد.

پرتودرمانی ممکن است در هر مرحله از درمان سرطان سینه استفاده شود. پرتودرمانی روشی موثر برای کاهش خطر عود سرطان سینه پس از جراحی است. علاوه بر این، معمولاً برای کاهش علائم ناشی از سرطانی که به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته است (سرطان متاستاتیک سینه) استفاده می‌ شود.

پرتودرمانی سرطان سینه

انواع پرتودرمانی سرطان سینه

انواع اصلی پرتودرمانی که می توانند برای درمان سرطان سینه استفاده شوند عبارتند از:

  • پرتودرمانی خارجی: دستگاهی که تشعشع را از خارج از بدن شما به سینه می رساند. این رایج ترین نوع پرتودرمانی است که برای سرطان سینه استفاده می شود. پرتوها را با استفاده از دستگاه به سینه تابانده می شود.
  • پرتو درمانی داخلی (براکی تراپی): پس از انجام عمل جراحی برداشتن سرطان پستان، جراح به طور موقت یک دستگاه تحویل پرتو را در سینه شما در ناحیه ای که زمانی سرطان وجود داشت قرار می دهد. یک منبع رادیواکتیو برای مدت کوتاهی در طول درمان شما در دستگاه قرار می گیرد.

3. شیمی درمانی سرطان سینه

در روش شیمی درمانی سرطان سینه، از داروها برای از بین بردن و هدف قرار دادن سلول های سرطان سینه استفاده می شود. این داروها معمولاً مستقیماً از طریق سوزن به داخل سیاهرگ تزریق می شوند یا به صورت قرص از راه دهان مصرف می شوند.

شیمی درمانی یک درمان رایج برای سرطان سینه است. از داروهای ضد سرطان (سیتوتوکسیک) برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. این داروها در سراسر بدن در جریان خون گردش می کنند. آنها با اختلال در رشد سلول های سرطانی عمل می کنند.

انواع رایج داروهای شیمی درمانی مورد استفاده برای سرطان سینه شامل اپی روبیسین و سیکلوفسفامید است.

شیمی درمانی برای سرطان سینه اغلب علاوه بر درمان های دیگر مانند جراحی، پرتودرمانی یا هورمون درمانی استفاده می شود. شیمی درمانی را می توان برای افزایش شانس درمان، کاهش خطر بازگشت سرطان، کاهش علائم سرطان یا کمک به افراد مبتلا به سرطان با کیفیت زندگی بهتر استفاده کرد.

اگر سرطان عود کرده یا گسترش یافته باشد، شیمی درمانی ممکن است سرطان سینه را کنترل کند تا به شما کمک کند بیشتر عمر کنید. یا می تواند به کاهش علائمی که سرطان ایجاد می کند کمک کند.

شیمی درمانی برای سرطان سینه نیز خطر عوارض جانبی دارد – برخی موقتی و خفیف، برخی دیگر جدی تر یا دائمی تر. پزشک می تواند به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید که آیا شیمی درمانی سرطان سینه انتخاب خوبی برای شما است یا خیر.

داروهای شیمی درمانی برای سرطان پستان زودرس و محلی پیشرفته:

قرص یا داروی IVنام برندنام دارو (مخف)
IV drugVarious brand namesفلوئورواوراسیل 5-fluorouracil (5FU)
PillXeloda کاپسیتابین Capecitabine
IV drugParaplatin کربوپلاتینCarboplatin (C)
Pill or IV drugCytoxan سیکلوفسفامید Cyclophosphamide (C)
IV drugTaxotere دوستاکسلDocetaxel (T)
IV drugAdriamycin دوکسوروبیسین Doxorubicin (A)
IV drugEllence اپی روبیسینEpirubicin (E)
Pill or IV drugVarious brand names متوترکسات (M) Methotrexate
IV drugTaxolپاکلیتاکسل (T) Paclitaxel

4. هورمون درمانی سرطان سینه

این روش درمانی، برای سرطان سینه است که به هورمون ها حساس هستند. برخی از انواع سرطان سینه تحت تاثیر هورمون ها مانند استروژن و پروژسترون قرار می گیرند. سلول های سرطان سینه گیرنده هایی (پروتئین) دارند که به استروژن و پروژسترون متصل می شوند و به رشد آنها کمک می کنند. درمان هایی که مانع از اتصال این هورمون ها به این گیرنده ها می شوند، هورمون درمانی یا غدد درون ریز نامیده می شوند و با جلوگیری از اتصال هورمون ها به گیرنده های سلول های سرطانی عمل می کنند.

هورمون درمانی می تواند تقریباً در هر نقطه از بدن و نه فقط در سینه به سلول های سرطانی برسد. برای زنان مبتلا به تومورهایی که گیرنده هورمونی مثبت هستند توصیه می شود. به زنانی که تومورهایشان گیرنده های هورمونی ندارند کمکی نمی کند (این تومورها گیرنده هورمونی منفی نامیده می شوند).

هورمون درمانی اغلب پس از جراحی، برای کاهش خطر بازگشت سرطان سینه استفاده می شود. هورمون درمانی همچنین ممکن است برای کوچک کردن سرطان قبل از جراحی استفاده شود. اگر سرطان کوچک شود، ممکن است بتوان بافت پستان کمتری را در طول جراحی برداشت.

اگر سرطان شما به سایر قسمت های بدن شما گسترش یافته است، هورمون درمانی بممکن است به کنترل آن کمک کند.

5. درمان هدفمند سرطان سینه

درمان‌های هدفمند سرطان سینه، درمان‌هایی هستند که ویژگی‌های خاص سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهند، مانند پروتئینی که به سلول‌های سرطانی اجازه رشد سریع یا غیرطبیعی را می‌دهد.

درمان مولکولی هدفمند یک نوع درمان پزشکی شخصی است که برای درمان سرطان با قطع ناهنجاری‌های مولکولی منحصربه‌فرد که باعث رشد سرطان می‌شوند، طراحی شده است. داروهای مورد استفاده در درمان هدفمند برای تداخل با یک مسیر بیوشیمیایی خاص که در توسعه، رشد و گسترش آن سرطان خاص است، طراحی شده‌اند.

برخی از داروهای درمان هدفمند، به عنوان مثال، آنتی بادی های مونوکلونال، به بیش از یک روش برای کنترل سلول های سرطانی عمل می کنند و همچنین ممکن است ایمونوتراپی در نظر گرفته شوند زیرا سیستم ایمنی را تقویت می کنند.

درمان هدفمند روش بهتری را برای سفارشی کردن درمان سرطان به متخصصان سرطان ارائه می دهد. مزایای درمان هدفمند عبارتند از:

  • آسیب بالقوه کمتر به سلول های طبیعی
  • عوارض جانبی بالقوه کمتر
  • اثربخشی بهبود یافته است
  • بهبود کیفیت زندگی

6. ایمونوتراپی درمان سرطان سینه

ایمونوتراپی، سرطان سینه را با تقویت سیستم ایمنی بدن درمان می کند تا بتواند سلول های سرطانی را بیشتر از بین ببرد. جراح شما ممکن است از ایمونوتراپی برای درمان سرطان پستان در مراحل اولیه پرخطر و متاستاتیک سه گانه منفی استفاده کند.

ایمونوتراپی استفاده از داروها برای تقویت سیستم ایمنی بدن فرد برای شناسایی و تخریب موثرتر سلول های سرطانی است. ایمونوتراپی معمولاً روی پروتئین های خاصی که در سیستم ایمنی دخیل هستند برای تقویت پاسخ ایمنی کار می کند. این داروها عوارض جانبی متفاوتی از شیمی درمانی دارند.

اگر سرطان سینه سه گانه منفی دارید، ایمونوتراپی ممکن است یک گزینه باشد، به این معنی که سلول های سرطانی گیرنده هایی برای استروژن، پروژسترون یا HER2 ندارند.

شانس درمان سرطان سينه چقدر است؟

شانس درمان سرطان سینه کاملا با مرحله و مقدار گسترش آن بستگی دارد. یک کارآزمایی در سال 2018 نشان داد که شیمی درمانی برای اکثر زنان مبتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه که هورمون مثبت و HER2 منفی است، سودی ندارد. این زنان ممکن است به جای آن از جراحی و هورمون درمانی بهره مند شوند. بر اساس گزارش نویسندگان یک منبع معتبر در سال 2019، محققان در بسیاری از کارآزمایی‌ های دیگر نیز در تلاش هستند تا تعیین کنند که آیا ترکیب خاصی از درمان‌ ها در انواع خاصی از سرطان سینه بهتر عمل می‌ کنند یا خیر. دانشمندان همچنین در حال مطالعه راه هایی برای بهبود غربالگری و تشخیص سرطان سینه برای درمان سرطان سینه در اولین مرحله ممکن هستند.

اگر سرطان سينه درمان نشود چه باید کرد؟

امید برای زنان مبتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه این است که با استفاده از جراحی و پرتودرمانی و در صورت لزوم، شیمی درمانی و درمان های هورمونی، بتوانیم از عود سرطان جلوگیری کنیم. هر یک از این درمان ها در مطالعات بالینی بسیار کنترل شده مورد مطالعه قرار گرفته اند و برای بسیاری از زنان ارزشمند است. بنابراین از نظر درمان و افزایش شانس زنده ماندن، ما اغلب زنان را تشویق می کنیم که در مورد این درمان های بسیار خاص فکر کنند. اگر سرطان سینه درمان نشود، به طور کلی به یک بیماری کشنده تبدیل می شود. ممکن است در مدت زمان طولانی اتفاق بیفتد، اما اگر جراحی نکنید و درمان‌های دیگری نداشته باشید، خود به خود از بین نمی‌رود. به همین دلیل است که به مردم توصیه می کنیم که حتما تحت درمان پزشکی مناسب قرار گیرند.

تفاوت استیج و گرید در درمان سرطان پستان

یک سوال رایج در مورد درمان سرطان سینه در مورد درمان در گرید های مختلف است برای مثال درمان سرطان سینه گرید 1 چه تفاوتی با درمان سرطان سینه گرید 2 دارد و سوالات از این دست اما در واقع این سوال، سوال درستی نیست زیرا درست است که گرید در نوع رفتار سلول ها و ویژگی سلول ها نقش دارد اما عامل تعیین کننده نیست و عامل اصلی استیج سرطان سینه است.

استیج در درمان سرطان سینه

در واقع گرید سرطان سینه یک عامل جانبی است که انکولوژیست و یا جراح سرطان پستان شما با قرار دادن اطلاعات آن کنار دیگر اطلاعات تشخیصی مثل ظاهر پستان، نتایج سونوگرافی و ماموگرافی و استیج سرطان مناسب ترین تصمیم را برای هر بیمار می گیرد در نتیجه درمان سرطان سینه گرید 1 می تواند بین دو بیمار مبتلا به سرطان مشابه کاملا متفاوت باشد.

پیش آگهی موارد سرطان بر اساس استیج تعیین می گردد. هرچه استیج بیماری پایین تر باشد، درمان ها نتیجه موثرتری خواهند داشت. به عنوان مثال اگر بیمار در مرحله ای تشخیص داده شود که بافت سرطانی زیر 5 سانتی متر داشته باشد و به زیر بغل گسترش پیدا نکرده باشد یا به تازگی گسترش پیدا کرده باشد و یک غده یا دو غده لنفاوی درگیر داشته باشد، درمان موثرتری خواهد داشت.

استیج به 4 رده تقسیم می شود:

• درمان سرطان سینه استیج 1

درمان جراحی و در صورت نیاز به دنبال آن شیمی درمانی و اشعه درمانی انجام می شود.

• درمان سرطان سینه استیج 2

در استیج 2 مانند استیج 1 درمان جراحی و در صورت نیاز به دنبال آن شیمی درمانی و اشعه درمانی انجام می شود.

• درمان سرطان سینه استیج 3

در صورت وجود تومور بزرگ در پستان، مشاهده ضایعات ملتهب و قرمز در پستان (پوست پرتقالی شدن پستان) و درگیری وسیع در ناحیه زیر بغل درمان جراحی سخت و مشکل خواهد بود. بنابراین در مرحله اول قبل از جراحی، شیمی درمانی می شوند. در مرحله دوم جراحی می شوند و در مرحله سوم مجددا شیمی درمانی می شوند. در نهایت در صورت نیاز رادیوتراپی می شوند.

• درمان سرطان سینه استیج 4

در استیج 4 تومور از ناحیه پستان، زیربغل و قفسه سینه فراتر رفته است و اعضای دیگری مانند مغز، کبد، ریه و استخوان را درگیر کرده است. ابتدا همکاران انکولوژیست درمان را شروع می کنند و درصورتی که مشاهده کنند ضایعات دورتر به شیمی درمانی پاسخ داده اند، از جراحان درخواست می کنند بیمار را جراحی کنند و توده اولیه را خارج کنند. در غیر این صورت جراحی توده اولیه پستان چندان موثر نخواهد بود. در صورتی که تومور در محدوده پستان و قفسه سینه قرار گرفته باشد در حیطه وظیفه کاری جراحان پستان می گنجد. اما وقتی تومور از این حد فراتر می رود و به اعضای دیگر گسترش می یابد به جراحان متخصص دیگری مانند جراح ریه، جراح مغز و جراح های استخوان یا ارتوپد مرتبط می شود.

تاثیر تغذیه در درمان سرطان سینه

در درمان های دارویی طبق نظرات همکاران انکولوژیست داروهایی که تداخل داشته باشند مصرف نمی شوند. معمولا خانم ها به طور شایع ویتامین E مصرف می کنند. توصیه می شود 2-1 هفته قبل از درمان جراحی ویتامین E قطع مصرف می گردد. ثابت شده است که ویتامین ای سرعت بهبود زخم ها را کاهش می دهد در نتیجه روند بهبود را کند می کند. داروهایی مانند آسپرین و مسکن هایی مانند دیکلوفناک که ریسک خونریزی را بالا می برند و داروهایی مانند پلاویکس و وارفارین نیز قبل از جراحی قطع مصرف می گردند.

به طور کلی تغذیه تاثیر چندانی در جراحی کنسر پستان ندارد. توصیه می شود بیماران مواد غذایی مناسب و پروتئین کافی مصرف کنند تا زخم های آن ها زودتر ترمیم شود.

تغذیه و سرطان سینه

درمان سرطان سینه با طب سنتی

امروزه درمان سرطان سنتی با طب سنتی مسئله ای شایع شده است. در پزشکی مدرن لازم است بر روی داروها مطالعه و آزمایش های کافی انجام شود تا اثربخشی آن ثابت گردد. متاسفانه تا به حال چنین مطالعه ای بر روی اثربخشی داروهای طب سنتی بر درمان سرطان سینه انجام نگرفته است. در نتیجه اگر شخصی بدون منبع علمی موثق این مسئله را مطرح کند به هیچ عنوان قابل قبول نیست  و تنها می توان به این درمان های طب سنتی به چشم طب مکمل و تسکینی نگاه کرد و به هیچ وجه نباید جایگزین درمان اصلی و علمی شوند.

جمع بندی

در پایان می توان گفت روش های درمان سرطان سینه بسته به نوع آن، مرحله بیماری و میزان گسترش آن در بدن متفاوت است. آنچه باعث موفقیت در درمان سرطان پستان می­شود، تشخیص به موقع این بیماری است. بنابراین، از علائم و نشانه های آن غافل نشوید و با غربالگری مداوم، احتمال موفقیت درمان سرطان سینه را افزایش دهید. دکتر وحید حریری فوق تخصص جراح سرطان سینه در مسیر تشخیص و درمان سرطان پستان همراه شما است.

درخواست مشاوره تخصصی

برای درخواست مشاوره  توسط دکتر وحید حریری جراح پستان فرم زیر را پر کنید.

سوالات متداول

سرطان سینه اگر زود و به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است.

حدود 3-2 هفته بعد از درمان جراحی، شیمی درمانی و درمان های دیگر آغاز می شود. به علت آن که شیمی درمانی و اشعه درمانی یا رادیوتراپی با بهبود زخم ها تداخل دارد. شیمی درمانی پروتکل های متفاوتی دارد و در صورت نیاز بعد از شیمی درمانی، رادیوتراپی انجام می شود. این پروسه ها حدود 6 ماه تا 1 سال طول می کشد. پس از آن در صورت نیاز بیمار، مصرف داروهای هورمونی تحت نظر اونکولوژیست آغاز می شود. درمان کنسر سینه به 4 دسته تقسیم می شود که دسته اول جراحی است و سایر دسته ها روش های غیر جراحی می باشند.

همه چیز به شما بستگی دارد. اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود تقریبا می‌توان گفت با جراحی یا ترکیبی از جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی می‌توان به درمان قطعی رسید. جراح متخصص سرطان سینه شما با بررسی کامل از توده های سرطان و شرایط بیماری بهترین روش درمانی را برای پیشنهاد می‌دهد.

چیزی به عنوان بهترین روش درمان سرطان سینه وجود ندارد. بهترین روش درمان برای سرطان سینه به نوع، مرحله آن و دیگر ویژگی‌های توده سرطانی بستگی دارد. جراحی معمولاً اولین گزینه برای درمان است. پزشک تشخیص سرطان سینه از ترکیبی از  روش های درمانی شامل جراحی، پرتو درمانی، شیمی‌درمانی، هورمون درمانی و درمان هدفمند برای درمان سرطان سینه استفاده می‌کند.

بله. انجام غربالگری سرطان سینه و شرکت در پیگیری های منظم و مراجعه به متخصص الزامی است. بنابراین می توان گفت سرطان سینه خوش خیم قابل درمان است.

درمان سرطان سینه بدخیم بستگی به مرحله گسترش آن دارد. اگر به موقع تشخیص داده شود شانس درمان بسیار زیاد است.

18 دیدگاه دربارهٔ «درمان سرطان سینه»

  1. دکتر من 45 سال دارم و حدود 2 سال هست که یه توده خوش خیم تو هر دوتا سینه هام دارم و به تازگی سینه هام متورم شده و نوک سینه هام هم بزرگ شدن و ناحیه زیر سینه هام درد زیادی حس میکنم چکار باید بکنم؟

  2. سلام من 3 روزه که روی سینه سمت راستم یه التهاب قرمز رنگ شبیه کهیر زده و زیر بغلم هم می خاره و اینکه سینه هامو لمس میکنم چیزی حس نمی کنم آیا نیاز هست اقدام انجام بدم برای تشخیص سرطان؟

  3. سلام دکتر من خواهرم سرطان سینه داره و خودم هم کیست سینه دارم
    هر وقت هم آزمایش میدم میگن کیست خوش خیم هستش اما جدیدا که آزمایش دادم متوجه شدم چتدتا توده ریز زیر بغلم هست و کامل دستمو سِر کرده و درد هم داره اینا علام سرطان سینه هست برای درمان باید چکار کنم؟

  4. سلام دکتر من چند وقتیه تو ناحیه خاصی از سینه م درد شدیدی دارم با زیر بغلم که خارش داره
    به چندتا جراح و متخخص نشون دادم گفتن کیست سینه هستش آیا نیاز به چکاپ و پیگیری هست؟

    1. سلام
      غربالگر سینه باید بطور منظم انجام بشود تا در صورت هر گونه علائم غیرطبیعی اقدامات تشخیصی بالینی انجام بشود.
      در صورت نشانه های غیرطبیعی حتما به پزشک مراجعه کنید.

  5. من یه دختر 3 ساله دارم و دوران شییر دهیم فقط از یه سینه م استفاده می کردم الان خیلی می ترسم که نکنه سرطان سینه بگیرم
    حالا نمیدونم از استرسه یا چیز دیگه بعضی وقتا اون سینه م که شیر نمیدادم درد میکنه آیا لازمه تست بدم؟

    1. درد لزوماً نشانه یا از علائم سرطان سینه نیست اما برای اطمینان بیشتر حتماً به یک متخصص مراجعه نمایید.

  6. سلام من یه غده سرطانی تو سینه م هست و نوبت گرفتم پیش دکتر زنان، اما بعضیا میگن برو جراح سینه موندم کلا کلافه شدم چکار کنم؟

  7. سلام چند وقتیه گه گداری سینه هام از تو میسوزه و بعضی وقتا نوکشون خیلی درد میگیره امروز نوک یکیش خیلی میسوخت بعضی اوقاتم سرشون خیسه فک میکنم یه مایع خیلی کمی ترشح میشه
    خیلی نگرانم میگم نکنه سرطان سینه باشه لطفا میشه راهنماییی کنید.

    1. ترشحات نوک سینه علل مختلفی دارد مثل: بارداری، بعد از شیردهی، تحریک، تغییرات فیبروکیستیک سینه، گالاکتوره
      جای برای نگرانی نیست برای بررسی بالینی به پزشک متخصص سینه مراجعه نمایید.

  8. خیلی عالی توضیح دادند و تقریبا بهترین توضیحات را دادند البته می توانند کاملتر هم بشود بهرحال عالی و کم نظیر بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *