سرطان سینه | Breast Cancer

سرطان سینه یکی از بیماری های شایع است که اغلب زنان با آن درگیر هستند؛ اما به این معنی نیست که مردان به این بیماری دچار نمی شوند. این نوع از سرطان معمولا در اثر رشد سلول های بافت سینه که از کنترل خارج شده و شروع به تکثیر کرده اند؛ بوجود می آید. سرطان سینه هم، مانند دیگر بیماری ها دارای علائمی است؛ اما، از آنجایی که بیشتر افراد دیر به این بیماری پی می برند؛ نیاز است که هر کس اطلاعات کامل و جامعی در مورد سرطان سینه داشته باشد. توجه داشته باشید که تشخیص زودرس این بیماری در درمان آن نقش اساسی ایفا می کند؛ بنابراین، مراقبت های فردی و مراجعه مداوم به پزشک می تواند در تشخیص و درمان آسان تر آن کمک بسیار زیادی کند.

درخواست مشاوره تخصصی

برای درخواست مشاوره  توسط دکتر وحید حریری جراح پستان فرم زیر را پر کنید.

سرطان سینه

عناوین مقاله

محتوا نمایش

سرطان سینه چیست؟

زمانی که سلول های سینه به شکل کنترل نشده رشد کنند؛ سرطان سینه بوجود می آید. برای درک بهتر، بگذارید کمی درباره نحوه ایجاد هر نوع سرطان صحبت کنیم.

ژن ها در هسته هر سلول قرار دارند که به عنوان «اتاق کنترل» هر سلول عمل می کند. مسئولیت این ژن ها تنظیم رشد سلول ها و سالم نگه داشتن آنها است؛ بنابراین، هر گونه جهش یا تغییرات غیر طبیعی در این ژن ها باعث ایجاد سرطان می شود.

در حالت نرمال، سلول های بدن ما دارای یک فرآیند منظم رشد سلولی هستند و جایگزین خود می شوند؛ سلول ‌های جدید سالم با از بین رفتن سلول ‌های قدیمی، سلول‌ های جدید را به خود اختصاص می ‌دهند. اما، در برخی شرایط و با گذشت زمان، جهش ‌ها می ‌توانند ژن ‌های خاصی را روشن کنند و برخی دیگر را در سلول خاموش کنند. این سلولی که تغییر پیدا کرده توانایی تقسیم خود را به صورت کنترل نشده و بدون نظم پیدا می کند و باعث ایجاد سلول های زیادی همانند خود می شود و در نتیجه باعث تومور و سرطان می گردد.

سرطان سینه نیز به همین صورت و با رشد بدون کنترل سلول های سینه بوجود می آید. معمولا این سرطان از سه بخش پستان شروع می شود.

  1. در سلول‌های لوبول ‌ها، که غدد تولید کننده شیر هستند، شروع می ‌شود.
  2. از مجاری، مسیرهایی که شیر را از لوبول‌ها به نوک پستان تخلیه می‌ کنند.
  3. در بافت های استرومایی، که شامل بافت های همبند چربی و فیبری پستان است، شروع می شود.

چه توده های سرطانی هستند؟

پیدا کردن توده در سینه شاید باعث نگرانی شود؛ اما، بهتر است بدانید که هر توده ای سرطانی نیست. حتی اگر توده ها سرطانی تشخیص داده شود با درمان و اقدامات زودرس می توان آنها را به صورت کامل درمان کرد. معمولا، ربع بیرونی پستان شایع ترین محل برای بروز سرطان است؛ یعنی در نزدیک ترین قسمت به زیر بغل. اما بدین معنا نیست که در قسمت های دیگر سینه توده مشاهده نمی شود.

توده های سرطانی معمولا دارای ویژگی هایی هستند که آنها را از توده های غیر سرطانی متمایز می کند. فقط توجه داشته باشید که تشخیص این مورد به عهده پزشک است و از طریق لمس به صورت قطعی نمی توان توده ها را سرطانی تشخیص داد. با این حال، علائمی که نشان می دهد توده سینه ممکن است سرطانی باشد عبارتند از:

  • توده به شکل محکم و سخت است.
  • توده به صورت ناهموار است.
  • چسبیده به بافت های اطراف و نمی توانید آن را با انگشت حرکت دهید.
  • توده در حال رشد و تغییر است.

فراموش نکنید که داشتن یک یا چند مورد از این ویژگی ها به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست. توده های سرطان سینه گاهی اوقات می توانند بسیار متفاوت به نظر برسند. آنها می توانند نرم، متحرک و دردناک باشند یا در هر نقطه از قفسه سینه یا زیر بغل ایجاد شوند.

علائم سرطان سینه

دانستن اینکه شکل و حالت سینه شما به صورت معمولا چگونه است؛ بخش مهمی از سلامت سینه به شمار می آید. اگرچه انجام آزمایش های غربالگری منظم برای سرطان سینه مهم است، اما ماموگرافی همه سرطان های سینه را پیدا نمی کند. بنابراین، به سلامت سینه اهمیت دهید و هر گونه تغییر را جدی بگیرید. در مورد سرطان سینه، معمولاً شایع ترین علایم سرطان سینه، احساس یک توده جدید در بافت سینه است. توده‌ ای بدون درد و سفت که لبه ‌های نامنظم دارد، بیشتر احتمال دارد سرطان باشد، اما سرطان سینه نیز می‌تواند نرم، گرد، حساس و یا حتی دردناک باشد. در کل، نشانه های سرطان سینه شامل موارد زیر هستند:

  • احساس تورم کلی یا قسمتی از سینه
  • فرورفتگی در پوست
  • درد در سینه یا نوک پستان
  • جمع شدن نوک سینه
  • قرمز، خشک، پوسته پوسته و یا ضخیم شدن نوک سینه
  • مشاهده ترشحات از نوک سینه
  • تورم غدد لنفاوی در زیر بازو

توجه داشته باشید که این علائم سرطان سینه، ممکن است با سایر بیماری هایی که سرطان نیستند، نیز رخ دهند.

علائم اولیه سرطان سینه

وجود برخی علائم می تواند برای سرطان سینه هشدار دهنده باشد و بهتر است که به پزشک مراجعه شود. نشانه هایی مانند:

  • تغییرات بوجود آمده در پوست سینه
  • تغییرات سایز سینه مانند افزایش سایز
  • ترشحات ناگهانی و غیر طبیعی از نوک سینه
  • تغییرات نوک سینه مانند تغییر شکل
  • احساس درد ناگهانی در سینه

از کجا بفهمیم سرطان سینه داریم؟

1. ترشحات سینه

معمولاً ترشحات سینه یکی از علائم سرطان سینه هستند اما ترشحات سفیدرنگ معمولاً سرطان نبوده و ترشحات خونی یا آلبالویی رنگ از علائم سرطان هستند البته شایع‌ترین علت ترشحات خونی و آلبالویی رنگ سرطان سینه نبوده و ممکن است علت دیگری داشته باشد.

2. توده ای قابل لمس

توده‌های قابل‌لمس از دیگر علائم بوده که معمولاً توسط خود فرد و یا توسط پزشک لمس می‌شوند و یا وجود آن‌ها در سونوگرافی و ماموگرافی دیده می‌شود.

اگر توده‌ای قطر بیش از ۲ سانتی‌متر داشته باشد انتظار می‌رود توسط خود فرد شناسایی شود.

توده‌های بین ۱ تا ۲ سانتی‌متر توسط پزشک کشف می شوند.

لمس و شناسایی توده‌های کوچک‌تر از ۱ سانتی‌متر معمولاً توسط پزشک نیز غیرممکن بوده و برای تشخیص نیاز به سونوگرافی و ماموگرافی است.

3. روش های تصویربرداری

سونوگرافی و ماموگرافی معمولاً در سنین بالای ۴۰ سال توصیه می‌شود مگر اینکه علامت هشداردهنده‌ای وجود داشته باشد.

4. تغییرات ظاهری

یکی دیگر از علائم فرورفتگی پوست یا نقاط ریزی است که اصطلاحاً پوست پرتقالی گفته می‌شود.

علت سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه در نتیجه جهش های ژنتیکی یا آسیب DNA بوجود می آید. در حال حاضر به صورت کامل مشخص نشده که چگونه و به چه دلیل این آسیب ایجاد می شود. ممکن است این جهش ها به صورت تصادفی یا ارثی یا حتی عوامل محیطی مرتبط با سبک زندگی رخ دهند.

در واقع، هنگامی که یک فرد سالم است، سیستم ایمنی بدن او به هر DNA یا رشد غیر طبیعی حمله می کند. وقتی فردی سرطان دارد، این اتفاق نمی افتد. در نتیجه، سلول ‌های بافت سینه شروع به تکثیر غیرقابل کنترل می‌کنند و طبق معمول نمی‌میرند. این رشد بیش از حد سلول، توموری را تشکیل می دهد که سلول های اطراف را از مواد مغذی و انرژی محروم می کند. با این حال، یک سری دلیل وجود دارد که هر کدام می توانند از عوامل سرطان سینه باشند:

  • جهش ژنی
  • سابقه خانوادگی و ارثی بودن
  • سن و جنسیت
  • تغییرات سینه
  • اختلالات هورمون ها
  • تغییرات وزن و یا اضافه وزن
  • در معرض اشعه قرارگرفتن
  • مصرف زیاد الکل

انواع سرطان سینه

انواع مختلفی از سرطان سینه وجود دارد که بر اساس جایی که در پستان شروع به رشد می‌ کنند، میزان رشد یا گسترش آنها و ویژگی‌های خاصی که بر نحوه رفتار سرطان تأثیر می‌گذارند، تعریف می ‌شوند. نوع سرطان سینه ای که برای شما تشخیص داده شده است به شما و پزشک تان کمک می کند تا بهترین گزینه های درمانی را برای شما انتخاب کنید. با این حال، می توان انواع سرطان سینه را به دو بخش تقسیم بندی کرد:

  • سرطان سینه تهاجمی
  • سرطان سینه غیرتهاجمی

سرطان سینه تهاجمی

زمانی که سرطان سینه تهاجمی یا نفوذی تشخیص داده می شود؛ به این معنی است که به بافت سینه نفوذ کرده و حتی می تواند به غدد لنفاوی و دیگر نواحی از بدن نیز گسترش پیدا کند. براساس جایی که تومور در سینه شروع به رشد می کند دو نوع سرطان تهاجمی تعریف می شود:

  • کارسینوم مجرای مهاجم(IDC) : این نوع از سرطان سینه مهاجم از مجاری شیر (لوله هایی که شیر را از لوبول ها به نوک پستان می برند) شروع می شود. این نوع از سرطان معمولا بسیار شایع است و تقریبا 80 درصد از بیماران به این نوع مبتلا می شوند.
  • کارسینوم لوبولار مهاجم(ILC): نوع دیگری از سرطان سینه تهاجمی است که از طریق لوبول ها (غدد سینه که شیر تولید می‌کنند) شروع می شود. معمولا این نوع، دومین سرطان سینه شایع است که می توان در حدود 10 درصد آن را تخمین زد.

البته برخی از انواع دیگر سرطان سینه تهاجمی هستند که با ویژگی های خاص خود بر نحوه رشد و درمان تاثیر می گذارند. این ها عبارت‌اند از:

  • سرطان سینه سه گانه منفی: نوعی از سرطان تهاجمی سینه است که در آن تست گیرنده های استروژن و پروژسترون منفی است و پروتئین HER2 اضافی هم ندارد.
  • سرطان سینه التهابی: از انواع بسیار نادر سرطان سینه تهاجمی به شمار می آید.
  • سرطان سینه متاستاتیک: به آن سرطان سینه IV نیز گفته می شود. این نوع سرطان تهاجمی  به قسمت هایی از بدن دور از پستان مانند استخوان ها، کبد، ریه ها یا مغز گسترش پیدا می کند.
  • سرطان سینه عود کننده: سرطان تهاجمی پستان است که ماه ها یا سال ها پس از درمان عود کرده است. سرطان سینه می تواند در همان سینه (عود موضعی)، غدد لنفاوی مجاور در زیر بغل یا استخوان ترقوه (عود منطقه ای) یا در قسمت دیگری از بدن (عود متاستاتیک یا دور) عود کند.

سرطان سینه غیرتهاجمی

نوع دیگر سرطان سینه، غیرتهاجمی است که معمولا در محلی که برای اولین بار شروع به رشد کرد، باقی می ماند. این مرحله که اولین شکل سرطان سینه است را مرحله صفر می نامند. در این نوع، سلول های سرطانی در حال رشد هستند؛ اما در هیچ ناحیه دیگر از سینه پخش نشده اند. نام دیگر این تومورها in situ است، یعنی سلول ها در جای خود باقی می مانند. به صورت کلی، سرطان سینه غیرتهاجمی را به دو دسته تقسیم بندی می کنند:

  • کارسینوم مجرای درجا(DCIS): زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌ های داخل مجرا غیرطبیعی باشند. این سلول ها معمولا به بافت های دیگر و خارج از مجرا گسترش پیدا نمی کنند. هر چند که کارسینوم مجرای درجا یک نوع سرطان غیرتهاجمی است؛ اما در طول زمان، ممکن است به یک سرطان تهاجمی تبدیل شود. بنابراین باید سریعا تحت درمان قرار گیرد تا پیشرفت نکند.
  • کارسینوم لوبولار در محل(LCIS): ​​زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های درون لوبول‌ها (غدد تولیدکننده شیر) پستان غیرطبیعی باشند؛ اما از طریق دیواره‌های لوبول رشد نکنند. اگرچه نوع کارسینوم لوبولار در محل یک سرطان به حساب نمی آید؛ اما، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. بنابراین، زنان مبتلا به LCIS معمولا باید معاینات منظم مانند ماموگرافی یا اسکن های دیگر را انجام دهند.

سن سرطان سینه

 خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن بالا می رود و معمولا زنانی بالای 50 سال که دوران یائسگی را طی می کنند؛ در معرض بیشتر این بیماری هستند. بهتر است به صورت منظم تحت نظر پزشک بوده و ماموگرافی و دیگر معاینات لازم انجام گیرد. بدین ترتیب با تشخیص زود هنگام این بیماری می توان روند درمان را سریعتر طی کرد.

سرطان سینه سن پایین

اگرچه سرطان سینه بیشتر در میان زنان مسن رخ می دهد، اما در موارد خیلی نادر هم می تواند در زنان زیر 45 سال ایجاد شود. البته، سرطان سینه در زنان سن پایین:

  • احتمال ارثی بیشتر از سرطان سینه در زنان مسن است.
  • به احتمال زیاد با بالا رفتن سن پیشرفت کرده و تهاجمی تر می شود و در نتیجه درمان هم سخت تر خواهد شد.
  • اغلب با مسائل منحصر به فرد، از جمله نگرانی در مورد تصویر بدن، باروری، امور مالی و احساس انزوا همراه است.

در کل، همه زنان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. اما برخی موارد می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان قبل از 45 سالگی افزایش دهد. یادگیری عواملی که شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد؛ اولین قدم مهم در ارزیابی خطر و درمان سریع آن است.

سرطان سینه سن بلوغ

احتمال سرطان سینه در سن بلوغ وجود دارد؛ اما معمولا نادر است. اما، به دلیل اینکه نوجوانان احتمال وجود سرطان سینه را در خود در نظر نمی گیرند؛ بنابراین، درمان را پیگیری نمی کنند. با گذشت زمان و با تشخیص درتر آن، بیماری پیشرفت کرده و ممکن است خطراتی بیشتری برای فرد به دنبال داشته باشد. داشتن اطلاعات کافی و آگاهی کامل در مورد سرطان سینه در هر سنی ضروری است تا در صورت بروز مشکل سریعا بتوان آن را درمان کرد. با این حال، یک سری علائم در سن بلوغ را جدی بگیرید:

  • سفت شدن سینه
  • قرمز یا کم رنگ شدن پوست سینه
  • تورم در سینه
  • احساس یک توده به اندازه نخود
  • تغییر در سایز سینه ها

آیا سرطان سینه ارثی است؟

به صورت کلی، می توان گفت در حدود 5 تا 10 درصد از افرادی که به سرطان سینه مبتلا می شوند؛ ارثی است. به این معنی که مستقیما در اثر تغییرات ژنی و از طریق والدین منتقل شده است. با این حال، شایع ترین علت سرطان سینه ارثی در ژن های BRCA1 یا BRCA2 است. در سلول های طبیعی، این ژن ها به ساخت پروتئین هایی کمک می کنند که DNA آسیب دیده را ترمیم می کنند. نسخه ‌های جهش‌یافته این ژن‌ ها می‌ تواند منجر به رشد غیرطبیعی سلولی شود که در نهایت باعث سرطان می شود. در واقع، در صورتی که یک نسخه جهش یافته از هر یک از ژن ها را از والدین به ارث برده باشید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است.

انواع تومور سرطان سینه

تومورها یک توده غیرطبیعی از سلول ها در بدن هستند. این ناشی از تقسیم سلولی بیش از حد طبیعی یا عدم مرگ در زمانی است که باید. تومورها در انواع سرطان به دو دسته خوش خیم و بدخیم دسته بندی می شوند. تومورهای خوش خیم را بیماری سرطان در نظر نمی گیرند. به این علت که به آرامی رشد کرده و بافت های اطراف را درگیر نمی کنند. در صورتی که تومورهای بدخیم کاملا برعکس عمل می کنند. بنابراین، در صورت عدم درمان به موقع می تواند به نواحی دیگر بدن گسترش پیدا کرده و رشد کند.

سرطان سینه خوش‌خیم

بیماری های خوش خیم سینه را معمولاً سرطان نمی دانند؛ ولی بسیار شایع هستند و اغلب زنان به سرطان خوش خیم سینه دچار می شوند. به عبارت دیگر، بیشتر تغییرات مشاهده شده در سینه خوش خیم هستند و برخلاف خلاف سرطان سینه، شرایط خوش خیم پستان تهدید کننده زندگی نیست. با این حال، برخی از این بیماری ها با افزایش سن و نادیده گرفته شدن و درمان نکردن ممکن است منجر به سرطان سینه شوند.

برخی از تغییرات خوش خیم پستان ممکن است علائم یا علائمی را ایجاد کنند (مانند توده های سینه، درد یا ترشحات نوک سینه)، در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول ماموگرافی مشاهده شوند. در هر صورت، گاهی اوقات تشخیص آنها از سرطان سینه دشوار است، بنابراین ممکن است آزمایشات یا آزمایش‌های دیگری برای تشخیص قطعی مورد نیاز باشد.

سرطان سینه بدخیم

سرطان سینه یک تومور بدخیم است که در داخل یا اطراف بافت پستان دیده می شود که به آن سرطان سینه بدخیم می گویند. رمعمولاً این تومور به صورت توده یا رسوب کلسیم که از رشد غیرطبیعی سلول ایجاد می شود؛ می باشد. بیشتر توده های سینه خوش خیم هستند، اما برخی می توانند پیش سرطانی یا سرطانی باشند. سرطان سینه می تواند موضعی باشد (در ابتدا در سینه ظاهر می شود) یا متاستاتیک (به قسمت دیگری از بدن گسترش می یابد).

پزشک شما احتمالا یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی توده سینه انجام خواهد داد. برای تعیین اینکه آیا آن توده خوش خیم است، پزشک ممکن است ماموگرافی، سونوگرافی پستان، MRI پستان، PET/CT یا سینتی ماموگرافی را تجویز کند. اگر توده واقعاً خوش خیم باشد، ممکن است نیازی به اقدام بیشتری نباشد. با این حال، پزشک شما ممکن است بخواهد آن را تحت نظر داشته باشد تا ببیند آیا در طول زمان تغییر می کند، رشد می کند یا ناپدید می شود. در صورتی که آزمایش‌ها بی‌نتیجه باشند، پزشک ممکن است با استفاده از سونوگرافی، اشعه ایکس یا راهنمایی تصویربرداری رزونانس مغناطیسی بیوپسی را انجام دهد. درمان سرطان سینه به اندازه تومور، وسعت گسترش بیماری، نوع، وضعیت گیرنده، سرعت رشد تومور و سلامت عمومی بیمار بستگی دارد. درمان ها شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی، هورمون درمانی یا ترکیبی از آنها می باشد.

چگونه سرطان سینه را تشخیص دهیم؟

در مورد این بیماری شاید برای شما این سوال پیش آید که از کجا بفهمیم سرطان سینه داریم؟ قبل از هر چیز از سن 45 سال به بالا بهتر است به صورت سالیانه چکاپ داشته باشید. با این حال، معاینه لمسی (در حالت خوابیده) نیز می تواند موثر باشد. در کل، هرگونه تغییرات در سایز سینه، رنگ پوست، درد و…. را مشاهده کردید؛ بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک نیز معمولا از انجام آزمایش ها و برخی روش ها شما را مورد معاینه قرار می دهد. راه های تشخیص سرطان سینه شامل:

  • معاینه پستان

پزشک هر دو سینه و غدد لنفاوی شما را در زیر بغل بررسی کرده و در صورت احساس هر گونه توده یا سایر ناهنجاری ‌ها برخی آزمایش های دیگر را در اطمینان در نظر می گیرد.

  • مامو گرافی

ماموگرافی یک عکس است که به صورت رادیوگرافی از سینه می باشد. ماموگرافی معمولا برای غربالگری سرطان سینه مورد استفاده قرار می گیرد. اگر ناهنجاری در ماموگرافی غربالگری تشخیص داده شود، معمولا پزشک شما یک ماموگرافی تشخیصی را برای ارزیابی بیشتر آن ناهنجاری توصیه خواهد کرد.

  • سونوگرافی سینه

در سونوگرافی سینه، اولتراسوند از امواج صوتی برای تولید تصاویری از ساختارهای اعماق بدن استفاده می کند. سونوگرافی ممکن است برای تعیین اینکه آیا توده جدید سینه یک توده جامد است یا یک کیست پر از مایع، به کار گرفته شود.

  • برداشتن نمونه ای از سلول های سینه برای آزمایش (بیوپسی)

بیوپسی از روش های اصلی و قطعی برای تشخیص سرطان سینه است. با استفاده از بیوپسی، پزشک یک دستگاه سوزنی تخصصی را برای استخراج هسته ای از بافت مورد نظر استفاده می کند. این دستگاه سوزنی توسط اشعه ایکس یا آزمایش تصویربرداری دیگری هدایت می ‌شود. در این آزمایش معمولا یک نشانگر فلزی در ناحیه مورد نظر از سینه باقی می ماند تا بتوان برای آزمایش های دیگر از آن کمک گرفت. نمونه های بیوپسی که گرفته می شود برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می فرستند تا سرطانی بودن آنها تایید شود.

  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی سینه (MRI)

دستگاه MRI از آهنربا و امواج رادیویی کمک می گیرد تا تصاویری از داخل سینه شما ثبت کند. قبل از MRI ​​سینه، تزریق رنگ را خواهید داشت. برخلاف سایر انواع تست های تصویربرداری، MRI از تابش برای ایجاد تصاویر استفاده نمی کند.

غربالگری سرطان سینه

برای تشخیص سرطان سینه به خصوص در مراحل اولیه و به صورت زودهنگام، غربالگری می تواند بسیار موثر باشد. مسلما با تشخیص سریع سرطان، درمان آن می تواند آسان تر باشد. در مورد اینکه کدام آزمایش های غربالگری سرطان سینه برای شما مناسب است و چه زمانی باید آنها را انجام دهید، با پزشک خود صحبت کنید. برخی از تست های غربالگری سرطان سینه مانند ماموگرافی، MRI، معاینه بالینی پستان و مواردی دیگر است.

تشخیص سرطان سینه در منزل

تشخیص سرطان سینه در منزل از طریق لمس و به صورت ماهیانه می تواند در درمان سریعتر آن بسیار کمک کننده باشد. برای خودآزمایی سینه هم می توانید مراحل زیر را در منزل انجام دهید:

  1. زیر دوش

با استفاده از قسمت داخلی 3 انگشت میانی خود، تمام ناحیه سینه و زیر بغل را چک کنید. این حرکت با فشار ملایم، متوسط ​​و محکم به سمت پایین انجام می شود. هر ماه هر دو سینه را چک کنید تا از نظر وجود توده، ضخیم شدن، سفت شدن گره یا هر گونه تغییر پستان دیگر بتوانید سریعا تشخیص دهید.

  1. جلوی آینه

سینه های خود را با چشم در حالی که بازوهای خود را در کنار خود قرار داده اید؛ بررسی کنید. به دنبال هرگونه تغییر در شکل، تورم، فرورفتگی پوست یا تغییر در نوک سینه ها باشید. در مرحله بعد، کف دست خود را روی باسن خود قرار دهید و محکم فشار دهید تا عضلات قفسه سینه شما خم شود. دقت کنید که در حالت نرمال سینه ‌های چپ و راست دقیقا شبیه به هم نیستند و فقط تعداد کمی از سینه‌ های خانم ‌ها با هم مطابقت دارند؛ بنابراین به دنبال هر گونه فرورفتگی، چروکیدگی یا تغییر، به خصوص در یک طرف باشید.

  1. دراز کشیدن

زمانی که دراز می کشید، بافت سینه به صورت مساوی در امتداد دیواره قفسه سینه پخش می شود. از یک بالش استفاده کنید و آن را زیر شانه راست و بازوی راست خود را پشت سر خود قرار دهید. سپس با استفاده از دست چپ، انگشتان خود را دور سینه راست حرکت دهید و به آرامی تمام ناحیه سینه و زیر بغل را بپوشانید. دقت کنید که میزان فشار دست باید ابتدا کم، متوسط و سپس محک باشد. همچنین با فشار دادن نوک پستان؛ ترشحات و توده ها را بررسی کنید. ما در یک مقاله جداگانه نحوه تست سرطان سینه در منزل بطول مفصل توشیح داده این برای مطالعه بیشتر بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.

آيا سرطان سينه کشنده است؟

سرطان یک بیماری است که در آن سلول های بدن بدون کنترل شروع به رشد و تکثیر می کنند. سرطان سینه نیز به همین صورت بوده و از بیماری های شایع در میان زنان شناخته می شود. هر چند که مردان هم به این بیماری مبتلا می شوند، ولی در بین زنان بیشتر شایع است. متاسفانه احتمال مرگ در سرطان سینه وجود دارد؛ اما، اگر این بیماری به سرعت تشخیص داده شود و برای درمان آن اقدام گردد؛ می توان گفت میزان موفقیت بیشتر و درمان نیز آسان تر پیش خواهد رفت. اینکه چه موقع سرطان کشنده است؛ تشخیص دیرهنگام و نادیده گرفتن بیماری می توان باعث پیشرفت بی رویه تومورها شده و برای درمان نیز دیر باشد.

سرطان سينه درد دارد؟

در سرطان سینه درد علامت شایعی نیست اما ممکن است توده هایی وجود داشته باشد که باعث بروز درد می شود، به طور کلی می توان گفت وجود یا عدم وجود درد احتمال بروز سرطان را از بین نمی برد و نباید توجه زیادی به آن نمود.

سرطان سینه علائم متفاوتی دارد که درد سینه لزوما از علائم اصلی آن نیست. بیشتر اوقات، زنان درد سینه یا ناراحتی مربوط به چرخه قاعدگی خود را دارند. همچنین، برخی از بیماری‌ های غیر سرطانی سینه، مانند ورم سینه، ممکن است باعث درد ناگهانی شوند. با این تفاسیر، اگر می خواهید بدانید که درد سرطان سینه چگونه است باید بگوییم که در صورتی که در سینه درد شدید احساس کردید یا این درد به صورت ادامه دار بود؛ بهتر است برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. شاید، سرطان یا یک بیماری خوش خیم داشته باشید که نیاز به درمان دارد.

آیا درد سینه نشانه سرطان است؟

اگرچه برخی از زنان با احساس درد در یک سینه یا هر دو ممکن است نگران باشند که این سرطان سینه است، اما معمولاً هر دردی در سینه نشانه سرطان نیست. هر چند که اگر با علائم زیر همراه باشد؛ باید جدی گرفته شود و به پزشک مراجعه گردد.

  • ترشح از نوک پستان به شکل مایع خونی یا شفاف
  • یک توده جدید با شروع درد؛ توده بعد از قاعدگی از بین نرود.
  • درد سینه مداوم و بدون دلیل
  • علائم عفونت پستان، از جمله قرمزی موضعی، چرک یا تب
  • قرمزی پوست سینه که ممکن است به صورت راش، با منافذ گشاد شده و احتمالا ضخیم شدن پوست ظاهر شود.

راه های پيشگيری از سرطان سينه

سرطان سینه یک کابوس برای افراد به خصوص زنان است. اما، این روزها با پیشرفت سریع علم و تکنولوژی  خبرهای خوبی در مورد سرطان سینه به گوش می رسد. درمان ها تغییرات زیادی پیدا کرده اند و راه های پیشگیری از سرطان سینه نیز بیش از پیش شده اند. با این حال، اگر می خواهید بدانید که چگونه از سرطان سینه جلوگیری کنیم؛ چندین راه حل را در نظر بگیرید.

  1. وزن خود را کنترل کنید و از اضافه وزن دوری کنید.
  2. فعالیت بدنی را فراموش نکنید؛ ورزش منظم یکی از بهترین راه های سلامتی است.
  3. میوه و سبزیجات تازه در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  4. از خوردن الکل و سیگار کشیدن اجتناب کنید.
  5. شیردهی به کودکتان خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد.
  6. از مصرف قرص های ضدبارداری بخصوص بعد از 35 سالگی خودداری کنید.
  7. از هورمون درمانی یائسگی اجتناب کنید.

آيا سرطان سينه درمان دارد؟

درمان سرطان سینه تا حد قابل توجهی به تشخیص سریع آن بستگی دارد. سرطان سینه در مراحل اولیه بیماری، قبل از انتشار به سایر قسمت های بدن، به خوبی قابل درمان است. اما هنگامی که به نواحی دیگر بدن سرایت پیدا کند و به اصطلاح رشد کند؛ درمان آن سخت تر خواهد شد. به عنوان مثال، سرطان سینه متاستاتیک از نوع حاد این بیماری به شمار می آید و هیچ نوع درمانی برای آن وجود ندارد. بنابراین؛ داشتن آگاهی درباره این بیماری و پیشگیری از آن از اهمیت زیادی برای درمان برخوردار است.

راه های درمان سرطان سینه

سرطان سینه به روش های مختلفی درمان می شود. بستگی به نوع سرطان سینه و میزان گسترش آن دارد که از چه نوع درمانی استفاده شود. اما، معمولاً، افراد مبتلا به سرطان سینه، بیش از یک نوع درمان را دریافت می کنند.

عمل جراحی: با استفاده از جراحی پزشکان بافت سرطانی را جدا کرده و خارج می کنند.

شیمی درمانی: این روش درمانی معمولاً استفاده از داروهای خاص است که کوچک کردن یا از بین بردن سلول های سرطانی مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها هم به صورت قرص و هم به شکل تزریقی هستند و گاهی اوقات هر دو همزمان تجویز می شوند.

درمان هورمونی: استفاده از درمان های هورمونی موجب می شود تا رشد سلول های سرطانی متوقف شود.

درمان بیولوژیکی: این نوع درمانی به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا با سلول های سرطانی مبارزه کرده یا عوارض دیگر روش های درمانی را کنترل کند.

پرتو درمانی: استفاده از پرتوهای پرانرژی (شبیه اشعه ایکس) برای از بین بردن سلول های سرطانی است.

مدت زمان درمان سرطان سينه چقدر است؟

مدت زمان درمان سرطان سینه کاملا به میزان، نوع بیماری و نحوه درمان فرد بستگی دارد. به صورت معمول، اگر فرد در مراحل اولیه بیماری باشد و تحت درمان شیمی درمانی قرار گیرد؛ معمولا سه تا شش ماه زمان نیاز است که درمان انجام گیرد. در صورتی که بیماری پیشرفته تر باشد؛ درمان بیش از شش ماه طول خواهد کشید.

تغذیه سرطان سینه

داشتن یک رژیم غذایی سالم به زنانی که با مشکل سرطان سینه دست و پنجه نرم می کنند؛ بسیار مهم است. تغذیه مناسب نه تنها به درمان، بلکه به عوارض ناشی از درمان نیز کمک کرده و بهبودی سریعتری ایجاد می کند. در واقع، یک رژیم غذایی سالم ممکن است به شما کمک کند تا:

  • وزن بدن را در حد تعادل نگه دارید
  • بافت سینه سالم بماند
  • قوی نگه داشتن سیستم ایمنی
  • کاهش خستگی ناشی از درمان
  • کیفیت زندگی خود را بهبود بخشد

معمولا هیچ رژیم درمانی برای افراد مبتلا به سرطان سینه توصیه نمی شود. با این حال، غذاهای کامل و غنی از مواد مغذی مانند میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، منابع پروتئینی مانند مرغ و بوقلمون، ماهی های چرب مانند قزل آلا یا سالمون، و منابع پروتئین گیاهی مانند عدس و آجیل، غذاهای سرشار از چربی های سالم و پروتئین. اگر نیاز به حفظ یا افزایش وزن دارید، از منابع چربی سالم مانند آجیل و دانه ها، آووکادو و روغن زیتون و همچنین منابع پروتئینی مانند تخم مرغ، مرغ، عدس و ماهی استفاده کنید. غذاهایی که سرشار از پروتئین هستند به حفظ توده عضلانی بسیار کمک می کنند.

به عبارتی دیگر، تحقیقات نشان می دهد که خوردن یک رژیم غذایی متعادل با مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل، مرغ و محصولات لبنی کم چرب؛ می تواند تاثیر مثبتی بر بقای سرطان داشته باشد. در مقابل، خوردن غذاهای فرآوری شده، غذاهای با قند بالا یا غذاهای سرخ شده ممکن است تاثیر منفی داشته باشد.

اعتقاد بر این است که رژیم های غذایی پر چرب ریسک سرطان سینه را افزایش می دهد و ورزش و کاهش وزن ریسک سرطان سینه را کاهش می دهد.

ویتامین E به منظور کاهش ریسک بروز تجویز می شود اما این موضوع به طور قطعی به اثبات نرسیده است اما به علت اینکه ضرر خاصی ندارد در بیماران تجویز می شود.

رژیم های غذایی غنی از سبزیجات تازه بسیار موثر است.

مصرف الکل ریسک بروز سرطان را به شکل قابل توجهی بالا می برد.

مصرف قهوه یا شکلات بر خلاف تصور عموم تاثیر ریسک فاکتوری برای بروز سرطان سینه محسوب نمی شود.

سرطان سینه طب سنتی

در پزشکی مدرن شواهدی از تاثیر طب سنتی بر درمان سرطان سینه وجود ندارد و در این زمینه اطلاعاتی کاملی وجود ندارد که بتوان قضاوت نمود. اما به طور قطع در ابتلا به سرطان سینه و باقی سرطان ها نمی توان اثر مواد غذایی ناسالم مانند فست فودها را نادیده گرفت.

سرطان سینه در طب سنتی

عوارض سرطان سینه

با توجه به نوع درمانی که برای سرطان سینه در نظر گرفته می شود؛ عوارض آن متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال استفاده از داروهای شیمی درمانی با تعدادی از عوارض جانبی همراه است. با این حال، نحوه واکنش بدن شما به یک برنامه درمانی ممکن است با شخص دیگری متفاوت باشد. همه چیز بستگی به نوع درمان سرطان سینه دارد که برای شما انجام می شود.

عوارض جانبی شیمی درمانی:

  • ریزش مو
  • حالت تهوع و استفراغ
  • خستگی زیاد
  • کبودی و خونریزی
  • عفونت
  • اختلالات در خواب
  • افسردگی، ترس و احساس انزوا

عوارض جانبی پرتو درمانی:

  • بافت ریه ملتهب
  • آسیب قلبی
  • سرطان های ثانویه

نکته: این عوارض معمولا نادر هستند و عوارض شایع آن شامل؛ تغییر رنگ پوست، سوختگی پوست و خستگی است.

عوارض هورمون درمانی:

  • پوکی استخوان
  • لخته شدن خون و سرطان آندومتر

عوارض جانبی ماستکتومی یا جراحی:

  • تورم موقت سینه
  • حساسیت سینه
  • احساس درد و ناراحتی به دلیل اسکار ناشی از جراحی
  • عفونت زخم یا خونریزی
  • تورم بازو به دلیل که در جراحی غدد لنفاوی برداشته شده است
  • درد خیالی سینه، شامل علائمی مانند خارش ناخوشایند، احساس سوزن سوزن شدن، فشار و ضربان

سرطان سینه و بارداری

در صورتی که در دوران بارداری، سرطان سینه تشخیص داده شود؛ گزینه های درمانی کمی پیچیده تر خواهد شد. چون می خواهید در عین اینکه بهترین راه درمان را انتخاب کنید، از کودک خود نیز محافظت نمایید. در واقع، هنگام درمان یک زن باردار مبتلا به سرطان سینه، هدف مانند درمان یک زن غیر باردار است؛ یعنی درمان سرطان در صورت امکان، یا کنترل آن و جلوگیری از گسترش آن در صورت عدم درمان. با این حال، محافظت از جنین و نگرانی از بابت رشد طبیعی آن، ممکن است روند درمان را سخت تر و پیچیده تر کند. اگر تمایل دارید درمورد بارداری بعد از سرطان سینه بدانید که اینکه آیا امکانپذیر هست یا خیر، پیشنهاد می کنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.

اما، آیا درمان در دوران بارداری خطرناک است؟ در این صورت ممکن است با تصمیمات سختی روبرو شوید؛ با این حال، زنان باردار می توانند درمان خود را بدون نگرانی پیش بگیرند؛ اما نوع درمان و مدت زمان آن بارداری را تحت تاثیر قرار خواهد داد و البته:

  • اندازه تومور
  • محل قرارگیری تومور
  • سرطان تا کجا گسترش پیدا کرده است
  • در چندمین ماه بارداری هستید
  • سلامت کلی شما
  • ترجیحات شخصی شما

سرطان سینه و شیردهی

ابتلا به سرطان سینه در دوران بارداری نادر است؛ اما احتمال آن وجود دارد. معمولا زنانی که در دوران شیردهی به سر می برند با توده های مواجه می شوند که اغلب سرطانی نیستند. برخی از علائم سرطان سینه در شیردهی شامل:

  • ترشحات نوک سینه
  • درد مداوم سینه
  • تغییر در سایز، شکل یا ظاهر سینه
  • قرمزی یا تیره شدن سینه
  • تورم یا گرم شدن سینه

جراحی زیبایی بعد از سرطان سینه

جراحی زیبایی سینه برای رفع نواقص و افزایش و در برخی موارد کاهش حجم سینه صورت می گیرد. برای افرادی که سرطان سینه دارند و بخشی از بافت سینه خود را در اثر جراحی از دست داده اند؛ جراحی زیبایی می تواند بسیار کمک کننده باشد تا از این طریق زیبایی سینه و تناسب آن حفظ شود. معمولا برای رسیدن به این هدف از پروتز استفاده می شود تا جایگزین بافت از دست رفته باشد.

آنکوپلاستی

جراحی سینه آسان نیست؛ اینکه بخشی از بافت سینه خود را از دست خواهید داد، قطعا سخت و دشوار است. اما، دانستن اینکه گزینه‌هایی دارید که به شما کمک می‌کند بعد از جراحی سرطان سینه بهترین ظاهر و احساس خود را داشته باشید، می‌تواند احساس آرامش را به شما القا کند. جراحی انکوپلاستیک که انکوپلاستی نیز نامیده می شود؛ یک روش جدید است که جراحی پلاستیک را با انکولوژی جراحی سینه ترکیب می کند. بدین ترتیب، بافت سرطانی سینه برداشته می شود و بافت باقی مانده برای حفظ ظاهر زیبای خود تغییر شکل داده خواهد شد.

بازسازی سینه بعد از سرطان

یکی از روش های درمانی برای سرطان سینه برداشتن بافت سینه یا ماستکتومی است. این نوع جراحی به لحاظ روحی ممکن است برای شما دشوار به نظر برسد، ولی پزشک احتمالاً درباره بازسازی سینه بعد از سرطان به شما اطلاعاتی خواهد داد. این نوع بازسازی در حین جراحی یا مدت زمان کوتاهی پس از آن انجام خواهد گرفت و به دو روش صورت می گیرد. در نوع ترمیم اتولوگ از بخشی از بدن به عنوان بافت جایگزین استفاده خواهد شد یا از ایمپلنت های مصنوعی کمک گرفته می شود. در برخی موارد هم ترکیبی از این دو مورد استفاده می شود.

پروتز سینه بعد از سرطان

پروتز سینه یک فرم و شکل مصنوعی از سینه است که به عنوان جایگزین تمام یا بخشی از سینه برداشته شده استفاده می شود. معمولاً زنانی که در درمان سرطان سینه بخشی از بافت سینه خود را ازدست داده اند؛ پروتز سینه را استفاده می کنند. بیشتر پروتزهای سینه از ژل سیلیکونی نرم که در یک لایه نازک پوشانده شده ساخته می شوند. این پروتزها به شکلی طراحی و ساخته شده اند که فرم طبیعی از سینه یک زن یا حتی بخشی از آن باشند.

نولی پاریته چیست؟

نولی پاریته یا پوچی یک کلمه پزشکی است که برای توصیف زنی که فرزندی به دنیا نیاورده است استفاده می‌شود. این لزوماً به این معنا نیست که او هرگز باردار نشده است – کسی که سقط جنین، مرده‌ زایی یا سقط جنین انتخابی داشته است اما هرگز نوزادی زنده به دنیا نیاورده است، همچنان نولی پاریته نامیده می‌شود.

 

در مطالعه راهبه‌ های کاتولیک که از رابطه جنسی خودداری می‌کنند، محققان تایید کرده‌ اند که بین پوچی و افزایش خطر ابتلا به سرطان‌ های تولید مثل مانند سرطان تخمدان و رحم ارتباط وجود دارد. در اصل، این پیوند به راهبه‌ هایی نسبت داده می‌شود که چرخه‌ های تخمک‌ گذاری بیشتری در طول زندگی‌ دارند. در نهایت، بارداری و کنترل بارداری هر دو تخمک‌ گذاری را متوقف می‌کنند، و راهبه‌ ها هیچ کدام را تجربه نکردند. اما حقیقت این است که در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. صرف نظر از استدلال، غربالگری و تشخیص زودهنگام در صورت قرار گرفتن در دسته نولی پاریته مهم است.

نولی پاریته

نولی پارسته چه ارتباطی با سرطان سینه دارد؟

چندین دهه است که مشخص شده است که نولی پاریته با افزایش خطر ابتلا به برخی از بدخیمی های تولید مثلی، از جمله سرطان سینه، تخمدان و رحم مرتبط است.

با مشاهده وضعیت سلامتی در راهبه‌ ها طی صدها سال، محققان دریافتند که زنان نخست‌ زا نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.

یک تفسیر اخیر در The Lancet شواهد موجود را بر اساس داده‌ های مربوط به زنان نخست‌ زا خلاصه کرد و نتیجه گرفت که خطر پوچ‌ زایی با افزایش تعداد چرخه‌ های تخمک‌ گذاری مرتبط است و بنابراین ممکن است با استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی قابل پیشگیری باشد. این ارتباط تفاوت های قابل توجهی را در مرگ و میر ناشی از سرطان وابسته به سن در راهبه های نخست زا و همچنین در گروه شاهد، بین سرطان سینه، تخمدان و رحم توضیح داد. علاوه بر این، شیب تند مرگ و میر ناشی از سرطان در راهبه ها تنها چند دهه پس از یائسگی مشاهده می شود. در مجموع، این مشاهدات بعید به نظر می‌رسد که تعداد تخمک‌ گذاری‌ ها از نظر علت‌شناسی با افزایش خطر سرطان در راهبه‌ های نخست‌ زا مرتبط باشد.

 

ارتباط نولی پاریته و سرطان سینه

در اینجا مکانیسم‌ های اولیه احتمالی دیگری که می‌توانند مسئول افزایش گزارش‌ شده مرتبط با سن در خطرات سرطان در زنان نخست‌ زا، مانند راهبه‌ ها باشند، مطرح می‌شوند. نتیجه می‌گیریم که درک بهتر چنین مکانیسم‌ هایی ممکن است بینش‌های جدید مهمی را در مورد شروع تومور به طور کلی ارائه دهد. در مجموع لازم نیست دلیلی برای وحشت داشته باشید. خطر ابتلا به سرطان سینه برای همه زنان بسیار واقعی است و بهترین دفاع شما خودآزمایی ماهانه و ماموگرافی منظم است.

1 دیدگاه دربارهٔ «سرطان سینه»

  1. بازتاب: بیماری‌های مرتبط با چاقی با جراحی چاقی قابل درمان هستند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *