لوگو سایت دکتر حریری

تشخیص سرطان سینه

راه های تشخیص سرطان سینه در زنان و مردان

سرطان سینه از جمله بیماری های سینه در زنان است که تشخیص زود هنگام و تشخیص صحیح نوع سرطان در موفقیت آمیز بودن نتیجه درمان آن بسیار مؤثر است. در نتیجه تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به بررسی روش های تشخیص سرطان سینه و اینکه چگونه سرطان سینه را تشخیص دهیم و به چه پزشکی و کجا مراجعه کنیم برای تشخیص آن، بطور کامل توضیح دهیم.

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران

فهرست مطالب

فهرست مطالب نمایش

اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید پیشنهاد می کنم به پادکست تشخیص سرطان سینه گوش دهید.

چگونه سرطان سینه را تشخیص دهیم؟

تشخیص سرطان سینه با روش های مختلفی انجام می شود:

  1. معاینه بدنی: معاینه بدنی می تواند ظاهری باشد یا لمس کردن باشد. این روش توسط خود فرد در خودآزمایی های سینه مشخص می شود یا توسط پزشک در مطب.
  2. روش های تصویربرداری: در غربالگری های سینه ممکن است در نتایج سونوگرافی، ماموگرافی تشخیص داده شود.
  3. تست های آزمایشگاهی: در آزمایش هایی مثل آزمایش ادرار، خون ممکن است نابهنجاری های سینه تشخیص داده شود.
  4. بیوپسی: از طریق نمونه برداری از سینه هم می توان سرطان سینه را تشخیص داد.

در فرایند تشخیص باید به این نکته هم توجه داشته باشید که همه توده ها سرطانی نیستند و اغلب توده های قابل لمس سینه، خوش خیم هستند و اگر شکی وجود داشته باشد مسیر تشخیصی دیگری برای تشخیص سرطان سینه انجام می شود. لذا لازم است که قبل از هر اقدامی با راه های تشخیص سرطان سینه آشنا باشید چرا که تشخیص زود هنگام سرطان سینه در موفقیت درمان سرطان سینه بسیار موثر است.

تشخیص زود هنگام سرطان سینه کلید موفقیت درمان سرطان سینه است.

روش های تشخیص سرطان سینه

آزمایش‌ها و روش‌ های مختلفی برای تشخیص سرطان سینه وجود دارد، مثل آزمایشات خون و یا انجام کارهای تصویربرداری پستان. با توجه به شرایط شما ممکن است از آزمایش ها و روش های مختلف تصویربرداری برای تشخیص استفاده شود.

  1. تصویربرداری:
  • سونوگرافی
  • ماموگرافی
  • نمونه برداری (بیوپسی)
  • MRI

2. تست های آزمایشگاهی:

  • ژنومیک پیشرفته
  • انکوتایپ
  • ماماپرینت، بلوپرینت

3. خودآزمایی پستان در منزل

اگر پزشک تشخیص سرطان سینه در آزمایش غربالگری (ماموگرافی یا سونوگرافی) نشانه و علائمی از سرطان پستان پیدا کند یا اینکه علائمی داشته باشید که به معنای سرطان سینه باشد، به آزمایش های بیشتری نیاز دارید تا از وجود یا عدم وجود سرطان سینه مطمئن شود. چون انواع سرطان سینه، علائم و نشانه های متفاوتی دارند و راه های تشخیص سرطان سینه نیز متفاوت است.

روش تشخیصتکنیک های تشخیصعملکرد
روش های تصویربرداریسونوگرافیدر این روش از امواج صوتی برای بررسی توده های سینه استفاده می شود
ماموگرافیدر این روش از اشعه ایکس برای عکس برداری از ساختار داخل سینه استفاده می شود
ام آر آی (MRI)یک روش کمکی که توده های مخفی سینه را شناسایی و ماهیت آنها را تشخیص می دهد.
بیوپسیاز این روش وقتی استفاده می شود که نتایج معاینات تصویربرداری (ماموگرافی و سونوگرافی) غیرطبیعی باشند.
تست های آزمایشگاهیژنومیک پیشرفتهتومور را در سطح سلولی بررسی می کند و تغییرات DNA را در نتیجه رشد سرطان جستجو می کند.
انکوتایپ (DX)تعیین می کند که آیا شیمی درمانی برای افرادی که در مرحله اولیه سرطان سینه هستند مناسب است یا خیر.
ماماپرینت و بلوپرینتبرای رمزگشایی ویژگی های خاص یک تومور سینه انجام می شود.
خودآزمایی پستانظاهری – لمس کردناز طریق معاینه سینه در خانه توسط خود فرد از طریق علائم ظاهری و لمس کردن انجام می شود

روش های تصویربرداری تشخیص سرطان سینه

روش های تصویربرداری پستان شامل سونوگرافی، ماموگرافی و MRI و بیوپسی یا نموبرداری از پستان است. که هر کدام از این روش ها با توجه به نظر دکتر متخصص سرطان سینه برای تشخیص سرطان سینه انجام می شود.

تشخیص سرطان سینه با سونوگرافی

در سونوگرافی سینه از امواج صوتی برای بررسی توده‏ های سینه استفاده می‏شود. معمولاً سونوگرافی در مرحله بعد از ماموگرافی برای تعیین ماهیت توده ای که در ماموگرافی دیده می شود و یا در سینه هایی که قوام بسیار زیادی دارند و در ماموگرافی دقیق نمی افتند، بسیار کمک کننده می باشد. نقطه ضعف آن نسبت به ماموگرافی کمتر نشان دادن میکروکلسیفیکاسیون ها در شروع اولیه ضایعات پستان است.

سونوگرافی تشخیص سرطان سینه

سونوگرافی پستان تصاویر دقیقی از بافت پستان ایجاد می کند. این تست می تواند نشان دهد که توده یک کیست پر از مایع (معمولا غیرسرطانی) یا یک توده جامد است که نیاز به آزمایش بیشتری دارد. از سونوگرافی  همچنین ممکن است برای تعیین موقعیت تومور برای راهنمایی پزشک در طول بیوپسی یا آسپیراسیون استفاده شود.

پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که فقط در صورتی که زیر 35 سال سن دارید، سونوگرافی سینه انجام دهید یعنی تشخیص سرطان سینه با سونوگرافی برای زیر 35 سال توصیه می کنند. این به این دلیل است که زنان جوان سینه های متراکم تری دارند، به این معنی که ماموگرافی به اندازه سونوگرافی در تشخیص سرطان موثر نیست. سونوگرافی به هیچ وجه جایگزین ماموگرافی به‏ عنوان یک روش غربالگری سینه نیست، از آن به‏ عنوان وسیله تشخیصی و کمکی تشخیص سرطان سینه استفاده می شود.

تشخیص سرطان سینه با ماموگرافی

ماموگرافی یک تصویر اشعه ایکس از پستان با دقت بالا است. پزشکان برای بررسی علائم اولیه تشخیص سرطان سینه از ماموگرافی استفاده می کنند. ماموگرافی منظم می‌تواند سرطان سینه را در مراحل اولیه تشخیص دهد، گاهی اوقات تا سه سال قبل از اینکه بتوان آن را احساس کرد هم تشخیص می دهد.

ماموگرافی سینه

معمولاً ماموگرافی را برای زنانی که از سنین  40 یا 45 سالگی به بعد قرار دارند توصیه می‌شود تا تشخیص زودهنگام سرطان سینه حاصل شود. چرا که ماموگرافی در خانم هایی که حدود 50-40 سال هستند، با توجه به بالا بودن قوام پستان تصاویر خوبی  ارائه نمی دهد. اما در خانم های مسن، ماموگرافی تصاویر بسیار خوبی می دهد، چون بافت سینه آن ها قوام خوبی ندارد و کمرنگ می افتد و ما همه ضایعات را می بینیم.

ماموگرافی سینه برای  زنان سالم هم، در انجام روش های غربالگری به عنوان یک روش تشخیصی زودهنگام انجام می‏شود. بدین شکل که ابتدا ماموگرافی پایه در سنین ۳۵ تا ۳۹ سالگی انجام شده و سپس از ۴۰ یا 45 سالگی به بعد، سالانه ماموگرافی انجام می‏شود تا در صورت وجود توده سرطانی در پستان در مراحل اولیه بتوان توده سرطانی سینه را تشخیص داد.

گزارش ماموگرافی (BI-RADS)

گریدیافته ها (ارزیابی)توصیه ها
0نیاز به تصویربرداری اضافیقبل از تخصیص یک دسته، به تصویربرداری اضافی نیاز است
1منفیماموگرافی غربالگری منظم را ادامه دهید
2خوش خیم (غیر سرطانی)ماموگرافی غربالگری منظم را ادامه دهید
3احتمالاً خوش خیم استیک ماموگرافی 6 ماهه پیگیری کنید
4ناهنجاری مشکوکممکن است نیاز به بیوپسی داشته باشد
5به شدت نشان دهنده بدخیمی (سرطان)نیاز به بیوپسی دارد
6بدخیمی (سرطان) شناخته شده اثبات شده با بیوپسیبیوپسی وجود سرطان را قبل از شروع درمان تایید می کند

انواع ماموگرافی برای تشخیص سرطان سینه

دو نوع ماموگرافی وجود دارد: ماموگرافی دیجیتال دو بعدی و ماموگرافی سه بعدی – که به آن توموسنتز دیجیتال سینه، توموسنتز دیجیتال یا فقط توموسنتز نیز گفته می شود.

ماموگرافی چه چیزی از سرطان سینه را نشان می دهد؟

ماموگرافی می تواند توده کلسیفیکاسیون (توده سینه) و سایر تغییرات را در سینه نشان دهد. آنها همچنین تراکم سینه را نشان می دهند. میکروکلسیفیکاسیون ها مانند لکه های سفید در ماموگرافی به نظر می رسند. اگر در ناحیه ای از سلول هایی که به سرعت تقسیم می شوند یافت شوند یا به روش خاصی با هم گروه شوند، ممکن است نشانه ای از DCIS یا سرطان سینه باشند. کلسیم موجود در رژیم غذایی شما باعث ایجاد کلسیفیکاسیون سینه نمی شود.

نمایش تودهای سینه در ماموگرافی سینه

رادیولوژیست ماموگرافی را برای تغییراتی غیرطبیعی توده های سینه و تفاوت بین سینه ها بررسی می کند. در صورت امکان، جدیدترین ماموگرافی  اجام سده شما با ماموگرافی های قبلی مقایسه می شود تا تغییرات بافت پستان با آخرین ماموگرافی شما بررسی شود.

اگر ماموگرافی غیرطبیعی باشد چه اتفاقی می افتد؟

ماموگرافی غیرطبیعی همیشه به معنای وجود سرطان نیست. در واقع قبل از اینکه پزشک بتواند به طور قطعی نظر بدهد، باید ماموگرافی، آزمایش یا معاینات اضافی هم انجام دهید. همچنین ممکن است به یک متخصص سرطان پستان یا جراح سینه ارجاع داده شوید. لزوماً به این معنی نیست که سرطان دارید یا نیاز به جراحی  سرطان دارید. این پزشک تشخیص سرطان سینه است که می تواند تشخیص دهد. پزشک شما آزمایشات بعدی را برای تشخیص سرطان سینه یا عدم وجود سرطان سینه انجام خواهند داد.

ماموگرافی برای تشخیص سرطان سینه چقدر موثر است؟

به طور کلی، در غربالگری سینه با ماموگرافی از هر 8 مورد سرطان سینه، 1 مورد ممکن است خطا باشد. زنانی که سینه های متراکم دارند بیشتر احتمال دارد که نتایج منفی کاذب دریافت کنند. ماموگرافی منفی کاذب می تواند به زنان احساس امنیت کاذب بدهد، زیرا فکر می کنند سرطان سینه ندارند، در حالی که واقعاً دارند.

تشخیص سرطان سینه با بیوپسی

بیوپسی یا نمونه برداری سینه برای ارزیابی بافت مشکوک پستان از نظر وجود توده های سرطانی یا سایر ناهنجاری ها انجام می شود. اگر علائم نتایج یک آزمایش تصویربرداری (مثل ماموگرافی) مشکوک به ابتلا به سرطان سینه باشد، برای تشخیص سرطان سینه ممکن است به بیوپسی سینه نیاز داشته باشید. در نمونه برداری پستان، پزشک قطعات کوچکی از بافت سینه را از ناحیه مشکوک برمی‌دارد تا بتوان آنها را در آزمایشگاه بررسی کند تا ببیند آیا حاوی سلول‌های سرطانی هستند یا خیر. نیاز به انجام بیوپسی سینه لزوماً به معنای ابتلا به سرطان سینه نیست. اکثر نتایج بیوپسی سرطان نیستند، اما بیوپسی تنها راهی است که می توان مطمئن شد.

بیوپسی پستان

نمونه برداری را می توان به روش های مختلفی انجام داد و نوع آن بستگی به دانسته های پزشک در مورد وضعیت شما دارد.

انواع بیوپسی پستان

انواع مختلفی از بیوپسی سینه وجود دارد. برخی از آنها با استفاده از یک سوزن توخالی و برخی از برش (برش در پوست) انجام می شود. نوع بیوپسی شما به چند عامل بستگی دارد، مانند:

  1. تغییر پستان چقدر مشکوک به نظر می رسد یا احساس می کند.
  2. چقدر بزرگ است
  3. جایی که در سینه است
  4. اگر بیش از یک منطقه مشکوک وجود داشته باشد
  5. سلامت کلی شما
  6. ترجیحات شخصی شما

در بیشتر مواقع می توان بیوپسی سوزنی (به جای بیوپسی جراحی) انجام داد. از پزشک خود بپرسید که چه نوع بیوپسی انجام خواهید داد و چه چیزی را می توانید در طول و بعد از عمل انتظار داشته باشید. انواع بیوپسی سینه شامل آسپیراسیون با سوزن ظریف، بیوپسی با سوزن مرکزی و بیوپسی جراحی است.

1. بیوپسی آسپیراسیون سوزنی (FNA)

در طی آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA)، مقدار کمی از بافت یا مایع سینه از ناحیه مشکوک با یک سوزن نازک و توخالی برداشته می‌شود و برای سلول‌های سرطانی بررسی می‌شود. این روش معمولاً کمترین ناراحتی را ایجاد می کند، مشابه آزمایش خون یا تزریق. آسپیراسیون سوزنی ممکن است برای آزمایش نمونه ای از سلول های سینه شما برای سرطان یا تخلیه یک توده کوچک پر از مایع (کیست خوش خیم) استفاده شود.

بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف

در FNA، پزشک از یک سوزن بسیار نازک و توخالی متصل به سرنگ استفاده می‌کند تا مقدار کمی از بافت سینه یا مایع را از یک ناحیه مشکوک خارج کند.

این نوع بیوپسی گاهی اوقات گزینه‌ای است اگر آزمایش‌های دیگر نشان دهد ممکن است سرطان سینه داشته باشید

FNA اغلب در صورتی انجام می شود که ناحیه مشکوک به احتمال زیاد یک کیسه پر از مایع (کیست) باشد. با برداشتن مایع، FNA اغلب می تواند به تسکین درد ناشی از کیست کمک کند. FNA همچنین اگر پزشک مطمئن نباشد ناحیه ای که در آزمایش تصویربرداری مشاهده می شود کیست کوچک یا توده جامد است می تواند مفید باشد.

2. بیوپسی با سوزن مرکزی پستان (CNB)

در صورت مشکوک بودن به سرطان پستان، اغلب این نوع بیوپسی انجام می شود. زیرا بافت پستان بیشتری نسبت به آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) برداشته می شود، اما نیازی به جراحی ندارد.

بیوپسی با سوزن مرکزی رایج ترین نوع بیوپسی است که نمونه ای از بافت از توده ای در سینه با استفاده از یک سوزن بزرگ گرفته می شود. بیوپسی با سوزن مرکزی شامل برداشتن نمونه کوچکی از بافت پستان با استفاده از یک سوزن کمی بزرگتر است. اگرچه ممکن است در طول تزریق بی حس کننده و نمونه برداری از بافت کمی فشار و درد مختصری احساس کنید، اما این روش به طور کلی به خوبی تحمل می شود.

بیوپسی با سوزن مرکزی

در طول این روش، پزشک از یک سوزن توخالی برای خارج کردن تکه‌های بافت سینه از ناحیه مورد نظر استفاده می‌کند. این را می توان با نظر پزشک تصویربرداری یا در حین استفاده از آزمایش تصویربرداری برای هدایت سوزن انجام داد. پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند که یک نمونه‌ برداری با سوزن هدایت‌ شده انجام دهید، که معمولاً با سونوگرافی یا اشعه ایکس یا گاهی اوقات MRI هدایت می‌ شود تا تشخیص دقیق‌ تر و مطمئن‌ تری از سرطان به دست آورید. این روش می تواند آن را از هر گونه تغییر غیرتهاجمی در سینه ها متمایز کند.

3. بیوپسی باز (بیوپسی جراحی)

برای این نوع بیوپسی، از جراحی برای برداشتن تمام یا بخشی از یک ناحیه مشکوک، برای تشخیص سرطان سینه استفاده می شود. اغلب این بیوپسی با سوزن مرکزی (CNB) یا آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) است؛ اما در برخی شرایط، زمانی که نتایج بیوپسی سوزنی واضح نباشد، ممکن است نیاز به بیوپسی جراحی داشته باشید (که گاهی اوقات بیوپسی باز نامیده می شود).

دو نوع بیوپسی جراحی وجود دارد:

  1. بیوپسی برشی تنها بخشی از ناحیه غیر طبیعی را برمی دارد.
  2. بیوپسی اکسیزیونی کل تومور یا ناحیه غیر طبیعی را از بین می برد. بسته به دلیل بیوپسی، ممکن است لبه (حاشیه) بافت طبیعی سینه در اطراف تومور نیز برداشته شود.
بیوپسی باز
4. بیوپسی غده لنفاوی

اگر هر یک از غدد لنفاوی زیر بازو یا اطراف استخوان ترقوه متورم شده باشد، ممکن است با بیوپسی سوزنی، یا آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) یا بیوپسی با سوزن مرکزی، از نظر سرطان بررسی شوند. لذا در موارد کمتر، گره بزرگ شده با جراحی برداشته می شود. اگر سرطان در غدد لنفاوی یافت شود، گره های بیشتری باید برداشته شوند.

بیوپسی غدد لنفاوی
انواع جراحی غدد لنفاوی

حتی اگر غدد لنفاوی مجاور بزرگ نشده باشند، باز هم باید از نظر سرطان باید بررسی شوند. که این از دو طریق انجام می شود:

1. بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB)

در بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB)، جراح اولین غدد لنفاوی (های) را که احتمال گسترش سرطان به آن وجود دارد (به نام گره‌های نگهبان) می‌یابد و برمی‌دارد. برای انجام این کار، ماده ای به تومور، ناحیه اطراف آن یا ناحیه اطراف نوک پستان تزریق می شود. این را می توان با هر یک از این موارد انجام داد:

  • یک ماده رادیواکتیو و/یا یک رنگ آبی، OR
  • مایعی حاوی ذرات پوشش داده شده اکسید آهن

اغلب زمانی بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB) انجام می شود که طی آن تنها چند غدد لنفاوی برداشته شود.

2. تشریح غدد لنفاوی زیر بغل (ALND)

در این روش، حدود 10 تا 40 غدد لنفاوی (اگرچه معمولاً کمتر از 20) از ناحیه زیر بازو (زیر بغل) برداشته می‌شوند و از نظر گسترش سرطان بررسی می‌شوند. ALND معمولاً همزمان با ماستکتومی یا جراحی حفظ پستان (BCS) انجام می شود، اما می توان آن را در عمل دوم انجام داد.

تشریح غدد لنفاوی زیر بغل (ALND) ممکن است مورد نیاز باشد:

  • اگر SLNB قبلی نشان داده باشد که 3 یا بیشتر از غدد لنفاوی زیر بغل دارای سلول های سرطانی هستند.
  • اگر تورم غدد لنفاوی زیر بغل یا ترقوه را می توان قبل از جراحی احساس کرد یا در آزمایشات تصویربرداری مشاهده کرد و FNA یا بیوپسی سوزنی مرکزی سرطان را نشان می دهد.
  • اگر سرطان به اندازه کافی بزرگ شده باشد که به خارج از غدد لنفاوی گسترش یابد.
  • اگر SLNB پس از انجام شیمی درمانی برای کوچک کردن تومور قبل از جراحی برای سلول های سرطانی مثبت باشد.

در برخی موارد، تشریح غدد لنفاوی زیر بغل (ALND)، که گره‌های لنفاوی بیشتری را حذف می‌کند، ممکن است مورد نیاز باشد.

جراحی غدد لنفاوی اغلب به عنوان بخشی از جراحی اصلی برای برداشتن سرطان سینه انجام می شود، اما گاهی اوقات ممکن است به عنوان یک عمل جداگانه انجام شود.

5. بیوپسی با کمک خلاء

بیوپسی به کمک خلاء که به نام بیوپسی ماموتوم نیز شناخته می شود، نوع دیگری از بیوپسی است. در طول عمل، یک سوزن به یک لوله ساکشن ملایم متصل می شود که به گرفتن نمونه و پاکسازی هرگونه خونریزی از ناحیه کمک می کند.

بیوپسی سرطان سینه چقدر دردناک است؟

اگرچه ممکن است در طول تزریق بی حس کننده و نمونه برداری از بافت کمی فشار و درد مختصری احساس کنید، اما این روش به طور کلی به خوبی تحمل می شود.

تشخیص سرطان سینه با ام آر آی (MRI)

یکی دیگر از روش های بدون درد تشخیص سرطان سینه MRI پستان است. از ام آر آی سینه، به عنوان یک روش رایج برای غربالگری و تشخیص سرطان پستان توصیه نمی شود. به این علت که احتمال بروز نتایج مثبت کاذب در آن بسیار بالا است. این روش معمولاً با کمک ماموگرافی و سونوگرافی برای شناسایی توده‏ های مخفی و ماهیت توده های سینه انجام می شود.

ام آر آی پستان برای تشخیص سرطان سینه

چه زمانی از MRI استفاده می شود؟

1. برای غربالگری سرطان سینه:

برای برخی از زنان در معرض خطر بالای سرطان سینه، غربالگری ام آر آی سینه همراه با ماموگرافی سالانه توصیه می شود. از آنجا که MRI به تنهایی به عنوان یک آزمایش غربالگری توصیه نمی شود به علت نتایج مثبت کاذب، این می تواند منجر به انجام آزمایشات و یا بیوپسی برای برخی از زنان شود که در نهایت نیازی به آنها نیست. به همین دلیل است که MRI به عنوان یک آزمایش غربالگری برای زنان در معرض متوسط ​​​​خطر ابتلا به سرطان سینه توصیه نمی شود.

2. برای بررسی سینه‌ها اگر کسی علائمی دارد که ممکن است ناشی از سرطان سینه باشد:

گاهی اوقات در صورت مشکوک بودن به سرطان سینه (بر اساس علائم یا یافته‌های معاینه، مانند ترشحات مشکوک از نوک پستان) ممکن است MRI سینه برای تشخیص سرطان سینه انجام شود. سایر آزمایش‌های تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی سینه معمولاً ابتدا انجام می‌شوند، اما اگر نتایج این آزمایش‌ها واضح نباشد، ممکن است MRI انجام شود.

3. برای کمک به تعیین وسعت سرطان سینه:

اگر سرطان سینه قبلاً تشخیص داده شده باشد، گاهی اوقات MRI سینه برای کمک به تعیین اندازه و محل دقیق سرطان، جستجوی تومورهای دیگر در پستان و بررسی وجود تومور در سینه انجام می‌شود. سینه دیگر MRI پستان همیشه در این شرایط مفید نیست، بنابراین هر خانمی که سرطان سینه تشخیص داده شده است به این آزمایش نیاز ندارد.

تست های آزمایشگاهی

آزمایش خون برای تشخیص سرطان سینه استفاده نمی شود، اما می تواند به درک سلامت کلی فرد کمک کند. به عنوان مثال، می توان از آنها برای تعیین اینکه آیا فرد به اندازه کافی آمادگی دارد تا بتواند جراحی یا انواع خاصی از شیمی درمانی را انجام دهد، استفاده کرد.

تشخیص سرطان سینه با آزمایش خون

تشخیص سرطان سینه با آزمایش خون

1. آزمایش ژنومیک پیشرفته: آزمایش ژنومیک، تومور را در سطح سلولی بررسی می‌کند تا تغییرات DNA در نتیجه رشد سرطان را بررسی کند. با شناسایی جهشی که در ژنوم سلول سرطانی رخ می‌دهد، بهتر می‌توانیم علت تومور و درمان مناسب سرطان سینه را پیدا کنیم.

2. انکوتایپ DX: این آزمایش که آن را آزمایش ژن 21 هم می‌نامند، مشخص می کند که آیا شیمی درمانی برای افرادی که در مراحل اولیه سرطان سینه هستند، مناسب است یا نه. همچنین، این روش به ما کمک می‌کند تا احتمال عود سرطان سینه را تشخیص دهیم. با این اطلاعات، پزشک تشخیص سرطان سینه بهتر می تواند تصمیمات آگاهانه تری در مورد درمان سرطان سینه بگیرد.

3. ماماپرینت (Mammaprint) و بلوپرینت (Blueprint): روش های ماماپرینت و بلوپرینت برای رمزگشایی ویژگی های خاص یک تومور سینه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دو روش به ما کمک می کنند تا پزشک بتواند یک برنامه درمانی هدفمند و مختص نیازهای فردی هر بیمار، تهیه نماید. ماماپرینت برای تعیین خطر بازگشت سرطان سینه بیمار استفاده می‌شود و بلوپرینت برای تعیین اینکه کدام یک از جهش‌های تومور نشانگر رفتار سرطان می‌باشد، کاربردی است.

سایر تست های آزمایشگاهی برای سرطان پستان شامل آزمایش خون، ادرار و تومور مارکرها می شوند.

فاکتورهایی در خون به نام مارکر های سرطانی داریم که در سرطان ها بالا می روند. این مارکر ها برای سرطان پستان هم وجود دارد که 15.3 CA است. به طور عموم توصیه می شود که از مارکرها برای تشخیص استفاده نکنیم. زیرا این مارکر ها درحالی که در بعضی سرطان ها بالا می روند، در بعضی موارد دیگر مانند مصرف برخی داروها یا شرایط خاص مانند افراد سیگاری نیز ممکن است بالا بروند. بنابراین برای بیماری که هیچ علامت و توده ای ندارد، مارکر بالا داشته باشیم، هم خود بیمار به هزینه و دردسر می افتد و هم پزشک درست نمی رسد.

اهمیت این مارکرها بیشتر در مواردی است که ما یک توده سرطانی داشتیم، درمان کردیم و بعد از درمان می‌خواهیم بررسی کنیم که عود نکند. در این مواقع معمولا از مارکر ها استفاده می کنیم. اما معمولا مارکر ها در تشخیص اولیه در فردی که هیچ سابقه ای ندارد و فرد نرمالی است، کمک کننده نیستند. تنها موردی که گاهی برای تشخیص های اولیه در افراد سالم از مارکر استفاده می شود، CA-125 است که معمولا در تومورهای تخمدانی افزایش پیدا می کند و گاهی آن را بصورت عادی در آزمایشات برای خانم ها میخواهیم.

برای تشخيص سرطان سينه به چه دكتری مراجعه كنيم؟

تشخیص سرطان سینه توسط دو گروه از پزشکان: 1. متخصص زنان و زایمان 2. جراحان پستان انجام می شود. هریک از این دو گروه برای تشخیص دقیق تر سرطان سینه از روشهای تشخیصی مثل سونوگرافی، ماموگرافی، بیوپسی و… استفاده می کنند. بهترین دکتر تشخیص سرطان سینه، پزشکی است که بتواند بهترین روند درمانی را برای شما ارائه کند. دکتر وحید حریری جراح سینه و فوق تخصص سرطان سینه در تمامی مراحل تشخیص، درمان و جراحی سینه در کنار شما می باشد.

تشخیص سرطان سینه در منزل

یکی از روش های تشخیص سرطان سینه، خودآزمایی پستان است. یعنی معاینه سینه توسط خود فرد در منزل. با خودآزمایی ماهیانه سینه در منزل شما می توانید از وجود هر گونه توده در سینه های خود که قابل لمس هستند زودتر مطلع شوید و برای آزمایش های بالینی و تشخیص دقیق و صحیح تر زودتر به پزشک مراجعه کنید.  معاینه سینه در خانه به دو روش تشخیص ظاهری و تشخیص لمسی انجام می شود. لازم برای شناخت مراحل آن و نحوه انجام آن مقاله ما را مطالعه نمایید.

خودآزمایی پستان برای تشخیص سرطان سینه

بهترین زمان برای انجام معاینه ماهیانه سینه حدود 3 تا 5 روز پس از شروع قاعدگی است. بنابراین هر ماه در همان زمان این تست را انجام دهید. چرا که سینه های شما در این دوره از چرخه ماهیانه شما چندان حساس نیستند. اگر یائسه شده اید، تست خود را هر ماه در همان روز انجام دهید.

تغییرات ظاهری سینه که نشانه دهنده سرطان پستان هستند:

فاکتورهایی که از لحاظ ظاهری ما را مشکوک می کند که یک بیمار ممکن است تومور پستان داشته باشد شامل:

این موارد ما را به شک می اندازد که ما مجبوریم کارهای اضافه تری انجام دهیم.

تشخيص سرطان سینه در مردان چگونه است؟

در مورد تشخیص سرطان سینه در آقایان تقریبا همان روش های تشخیصی مانند سونوگرافی و ماموگرافی کمک کننده است. معمولا آن را خودشان به صورت توده لمس می کنند. تفاوت چندان مهمی از لحاظ درمان یا روش های تشخیصی با خانم ها ندارند.

سرطان سینه مردان

تشخیص سرطان سینه در دوران شیردهی

تشخیص سرطان سینه در دوران شیردهی هم بستگی به آگاهی شما دارد. اگر در خودآزمایی پستان متوجه شدید که توده یا التهابی در سینه های شما وجود دارد، نگران نباشید و به پزشک متخصص مراجعه کنید. ورم سینه در دوران شیردهی و قرمزی موضعی، تورم، گرما و درد در سینه ها اغلب با بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل همراه است و در صورت لزوم باید نمونه برداری از توده پستان انجام شو. حتی سرطان سینه و ورم پستان، دو بیماری مختلف هستند و ممکن است همزمان ظاهر شوند و نباید به راحتی از آنها گذر کرد. لذا در صورت مشاهده هر یک از این علائم برای تشخیص به پزشک مراجعه نمایید تا مراحل بالاتر تشخیصی را برای شما انجام دهد.

سینه های شیرده باید به طور کامل همراه با سونوگرافی داپلر رنگی، ماموگرافی و سایر معاینات آنالیز شوند. در صورت لزوم ممکن است بیوپسی سوزنی هم برای تشخیص و به دست آوردن اطلاعات دقیق تر  انجام شود.

پس از پیدا شدن علائم، حتی اگر مشکوک به سرطان سینه نباشد، باید حتما تحت بررسی قرار گیرند.

جمع بندی

سرطان پستان یکی از رایج ترین بیماری ها در زنان است. بنابراین انجام منظم خود آزمایی در منزل و انجام تست های آزمایشگاهی بسیار حائز اهمیت است. هرچه سرطان سینه زودتر شناسایی شود درمان به موقع تر و موثرتری انجام خواهد گرفت. در نهایت اگر تشخیص سرطان پستان تایید شود، آزمایشات بیشتری برای تعیین مرحله و درجه سرطان و بهترین روش درمانی انجام می شود و روند درمان تحت نظر پزشک آغاز می گردد.

درخواست مشاوره تخصصی

برای درخواست مشاوره  توسط دکتر وحید حریری جراح پستان فرم زیر را پر کنید.

سوالات متداول

  1. معاینه بدنی توسط خود فرد و پزشک
  2. تست های آزمایشگاهی
  3. تست های تصویربرداری
  4. بیوپسی

سرطان سینه با روش های مختلف مثل سونوگرافی، ماموگرافی، ام آر آی، بیوپسی و آزمایش خون تشخیص داده می شود. پزشک برای اطمینان از ترکیب این روش ها استفاده می کند. بیوپسی تنها راه قطعی برای تشخیص سرطان سینه است و با برداشتن بافت سینه انجام می شود.

غربالگری سرطان سینه بررسی پستان زنان از نظر سرطان قبل از بروز علائم یا نشانه‌های سرطان پستان است. ماموگرافی رایج ترین آزمایش غربالگری سرطان سینه است.

AFP، CA153 و CA199 برای تشخیص بالینی سرطان پستان توصیه می شود. در معاینه فیزیکی معمول و غربالگری اولیه سرطان پستان، ترکیب بهینه سه آزمایش موازی AFP + CEA + CA153 توصیه می‌شود.

تست سه گانه به سه جزء تشخیصی اشاره دارد: تاریخچه پزشکی و تصویربرداری معاینه بالینی پستان – ماموگرافی و/یا سونوگرافی بیوپسی بدون برش – بیوپسی هسته و/یا آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) سیتولوژی.

2 دیدگاه دربارهٔ «تشخیص سرطان سینه»

  1. دکتر من چند روز پیش سونوگرافی سینه انجام دادم و چندتا کیست تو سینه م نشون داد و گفتن باید به جراح سینه نشون بدم و چیزی که تو برگه نوشته اینه توده کمپلیکه حاوی سپتوم این یعنی چی؟

    1. کیست­‌های کمپلکس اغلب دیواره‌­ی ضخیمی دارند و به شکل توده قابل لمس هستند. این کیست­‌ها همیشه خطرساز نیستند، اما بی­خطر هم نیستند حتما باید یک جراح سینه صحبت کنید چون کیست‌­های کمپلیکه نیاز به پیگیری و تکرار سونوگرافی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *