لوگو سایت دکتر حریری
دکتر وحید حریری جراح سینه
سونوگرافی سینه

سونوگرافی سینه و تشخیص سرطان سینه با آن

سونوگرافی سینه یکی از روش های غربالگری سرطان سینه است، که از امواج صوتی برای تصویربرداری، از ساختارهای داخلی سینه استفاده می‌کند؛ سونوگرافی برای کمک به تشخیص توده‌ های سینه، یا سایر ناهنجاری‌ های یافت شده در طول معاینه فیزیکی، و یا در ماموگرافی و MRI پستان، استفاده می‌شود.

سونوگرافی پستان یک روش کاملا ایمن، غیرتهاجمی، برای بررسی ناهنجاری های بافت های سینه است، که از اشعه استفاده نمی‌کند؛ برای آشنایی بیشتر با این روش تشخیصی، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

سونوگرافی سینه چیست؟

سونوگرافی پستان، یک آزمایش پزشکی غیرتهاجمی است، که به پزشکان در تشخیص سرطان سینه کمک می‌کند؛این روش ایمن و بدون درد، که با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از داخل بدن تولید می‌کند. به تصویربرداری اولتراسوند نیز، معروف است.

در این روش تشخیصی، از یک پروب کوچک به نام مبدل، و ژل مخصوص استفاده می شود، که مستقیماً روی پوست قرار می‌گیرد؛ امواج صوتی با فرکانس بالا از پروب منتشر شده و از طریق ژل روی بدن حرکت می‌کنند. پروب یا کاوشگر، امواجی را که به عقب باز می‌گردند، جمع آوری می‌کند؛ یک کامپیوتر از این امواج صوتی، برای ایجاد تصویر از بافت بدن، استفاده می‌کند. خوشبختانه، در معاینه با استفاده از سونوگرافی، از اشعه ایکس استفاده نمی‌شود.

از آنجایی که اولتراسوند، تصاویر را در زمان واقعی می‌گیرد، می تواند ساختار و حرکت اندام های داخلی بدن را، نشان دهد؛ این تصاویر همچنین می‌توانند جریان خون، در رگ های خونی را نشان دهند. سونوگرافی داپلر نیز، یک تکنیک سونوگرافی ویژه است، که حرکت مواد را در بدن ارزیابی می‌کند؛ این تکنیک، به پزشک اجازه می دهد، تا جریان خون از طریق شریان ها و سیاهرگ ها در بدن را، ببیند و ارزیابی کند.

سونوگرافی سینه چیست؟

به‌طورکلی، سونوگرافی (US) پستان، تصویری از ساختارهای داخلی سینه ایجاد می‌کند؛ در طول معاینه، سونوگرافیست یا پزشک، ممکن است از تکنیک‌های داپلر برای ارزیابی جریان خون یا کمبود جریان در هر توده پستان، استفاده کند؛ در اکثر مواقع، این تکنیک اطلاعات بیشتری، در مورد علت توده ارائه می‌دهد.

آیا می توان سرطان سینه را در سونوگرافی مشاهده کرد؟

سونوگرافی پستان، ابزاری ارزشمند برای شناسایی نواحی مشکوک، در سینه بوده، که ممکن است نشان دهنده سرطان باشد؛ با این حال، سونوگرافی به تنهایی، نمی‌تواند به طور قطعی تشخیص دهد، که آیا سرطان وجود دارد یا خیر.
تشخیص قطعی سرطان سینه، فقط از طریق بیوپسی پستان امکان‌پذیر است؛ در بیوپسی، نمونه‌ای از بافت مشکوک برداشته شده و توسط متخصص پاتولوژی، تحت بررسی میکروسکوپی قرار می‌گیرد، تا سلول‌های سرطانی را شناسایی کند.

مطالب مرتبط: درمان سرطان سینه

سرطان سینه در سونوگرافی چگونه است؟

در سونوگرافی از سینه، کیست‌های پر از مایع به طور معمول به صورت دایره‌های سیاه یا بیضی‌های توپر با لبه‌های صاف و مشخص، دیده می‌شوند؛ در مقابل، توده‌های مشکوک که ممکن است نشان دهنده سرطان سینه باشند، به صورت توده‌های نامنظم با لبه‌های ناهموار، به نظر می‌رسند و سایه‌های ظریف‌تری، در تصویر سونوگرافی ایجاد می‌کنند.
خاطرتان باشد، هرگز نباید تصاویر سونوگرافی پستان را به تنهایی تفسیر کنید؛ تشخیص دقیق نوع توده یا کیست و احتمال ابتلا به سرطان سینه، فقط توسط پزشک متخصص، و با بررسی سایر معاینات و آزمایشات، امکان‌پذیر است.

به گفته سایت www.healthimages.co

به طور کلی، تصاویر سونوگرافی نمی‌توانند میکروکلسیفیکاسیون ها را ثبت کنند؛ این رسوبات ریز کلسیم اغلب می‌توانند از اولین نشانه های سرطان سینه باشند؛ اما، ماموگرافی می‌تواند آنها را تشخیص دهد.

سونوگرافی سینه چگونه انجام می شود؟

همان طور که گفته شد سونوگرافی سینه به عنوان یک ابزار غربالگری ایمن و بدون درد،برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه و سایر مشکلات مربوط به آن، به کار می‌رود؛ انجام این آزمایش یا آمادگی خاصی نیاز ندارد؛ فقط بهتر است جواهرات خود را در خانه بگذارید، و لباس گشاد و راحت بپوشید.

سونوگرافی سینه چگونه انجام می شود؟

مراحل انجام سونوگرافی پستان:

  1. شما روی تخت به پشت یا به پهلو دراز می‌کشید.
  2. ممکن است از شما بخواهند که دست‌های خود را، به بالای سر ببرید.
  3. رادیولوژیست یا سونوگرافیست، یک ژل مبتنی بر آب را، در ناحیه تحت معاینه بدن اعمال می‌کند؛ ژل به ترانسدیوسر کمک می‌کند تا تماس ایمن با بدن برقرار کند. همچنین محفظه‌های هوا بین مبدل و پوست را که می‌توانند مانع از عبور امواج صوتی به بدن شما شوند را از بین می‌برد.
  4. سونوگرافیست ترانسدیوسر را، روی بدن قرار می‌دهد و آن را در ناحیه مورد نظر، به جلو و عقب حرکت می‌دهد، تا تصاویر مورد نظر را بگیرد.
  5. معمولاً هیچ ناراحتی از فشار وجود ندارد؛ زیرا آنها مبدل را با فشار کم، روی ناحیه مورد بررسی حرکت می دهند؛ با این حال، اگر ناحیه حساس باشد، ممکن است فشار یا درد جزئی از مبدل احساس کنید.
  6. پزشکان سونوگرافی داپلر را با همان مبدل انجام می‌دهند.
  7. پس از تکمیل تصویربرداری، تکنسین ژل شفاف اولتراسوند را از روی پوست شما پاک می‌کند؛ هر قسمتی که باقی بماند نیز، به سرعت خشک می‌شود.

هیچ مراقبت یا عارضه جانبی خاصی بعد از سونوگرافی سینه، وجود ندارد و می‌توانید بلافاصله به فعالیت‌های عادی خود بازگردید؛ اگر در مورد نتایج سونوگرافی سوالی دارید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.

در چه مواردی سونوگرافی سینه انجام می شود؟

برخی از کاربردهای رایج سونوگرافی سینه شامل موارد زیر هستند:

  • تعیین ماهیت ناهنجاری سینه

پزشکان از سونوگرافی سینه، برای کمک به تشخیص ناهنجاری های سینه، که در طول معاینه فیزیکی شناسایی می‌شوند، استفاده می‌کنند؛ این ناهنجاری‌ها ممکن است، شامل یک توده یا ترشحات خونی و شفاف از نوک پستان باشد. آنها همچنین، از سونوگرافی برای مشخص کردن، ناهنجاری‌های بالقوه مشاهده شده در ماموگرافی، یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی پستان (MRI)، استفاده می‌کنند.

سونوگرافی پستان می‌تواند، به تعیین این مورد که، آیا ناهنجاری جامد (که ممکن است یک توده غیر سرطانی از بافت یا تومور سرطانی باشد)، پر از مایع (مانند کیست خوش خیم) یا کیستیک و جامد است کمک کند.

  • غربالگری تکمیلی سرطان سینه

ماموگرافی تنها ابزار غربالگری سرطان سینه است، که از طریق تشخیص زودهنگام، باعث کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان سینه می‌شود؛ با این حال، ماموگرافی همه سرطان‌ های سینه را تشخیص نمی‌دهد.  برخی از ضایعات و ناهنجاری های سینه، در ماموگرافی قابل مشاهده نیستند، یا تفسیر آنها دشوار است؛ همچنین در سینه هایی که متراکم هستند – به این معنی که مجاری، غدد و بافت فیبری زیادی و چربی کمتری وجود دارد – بسیاری از سرطان ها با ماموگرافی، قابل تشخیص نیستند، و در این حالت از سونوگرافی استفاده می شود.

بسیاری از مطالعات نشان داده‌ اند که، سونوگرافی سینه و MRI، می‌توانند با شناسایی سرطان‌ هایی که با ماموگرافی قابل مشاهده نیستند، مکمل ماموگرافی باشد و می تواند مواردی که ممکن است نیاز به بیوپسی باشد را، شناسایی کند. البته، بسیاری از ناهنجاری هایی که در سونوگرافی غربالگری پستان یافت می‌شوند، سرطان نیستند (مثبت کاذب).

سونوگرافی سینه می‌تواند به عنوان یک ابزار غربالگری برای موارد زیر، استفاده شود:

  1. زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند و قادر به انجام آزمایش MRI نیستند.
  2. زنانی که باردار هستید، یا نباید در معرض اشعه ایکس قرار بگیرید (که برای ماموگرافی ضروری است).
  3. زنانی که تراکم سینه‌ های آنها افزایش یافته است.

مطالب مرتبط: 3 birads در سونوگرافی

  • بیوپسی پستان با هدایت اولتراسوند

هنگامی که سونوگرافی سینه، یک ناهنجاری مشکوک را نشان دهد، رادیولوژیست ممکن است بیوپسی با هدایت اولتراسوند را توصیه کند؛ از آنجایی که اولتراسوند تصاویر را در زمان واقعی ارائه می دهد، پزشکان اغلب از آن برای هدایت روش های بیوپسی استفاده می‌کنند. معاینه سونوگرافی پستان، معمولاً قبل از بیوپسی، برای برنامه ریزی روش و تعیین اینکه، آیا می‌توان از این روش استفاده کرد یا خیر، ضروری است.

سونوگرافی سينه در زمان پريودی و در هر زمانی از چرخه قاعدگی شما، قابل انجام است و نیازی به آمادگی خاصی ندارد.

سونوگرافی از چه سنی انجام می شود؟

زنان در سنین مختلف برای غربالگری سرطان سینه، گزینه‌های مختلفی دارند:
• زنان 40 تا 44 ساله؛ می‌توانند سونوگرافی پستان را به عنوان اولین روش غربالگری سالانه خود انتخاب کنند. ماموگرافی نیز در این سنین توصیه می‌شود.
• زنان 45 تا 54 ساله؛ بهتر است، به صورت سالانه ماموگرافی انجام دهند؛ طبق نظر پزشک، سونوگرافی نیز در کنار ماموگرافی قابل انجام است.
• زنان 55 ساله و بالاتر؛ می‌توانند سونوگرافی پستان را، هر 2 سال یکبار انجام دهند یا غربالگری سالانه با ماموگرافی را ادامه دهند.
به خاطر داشته باشید که در سونوگرافی پستان از امواج صوتی برای تصویربرداری از بافت سینه استفاده میشود، در حالی که ماموگرافی از اشعه ایکس برای این کار استفاده می‌کند؛ به هر حال، هر دو روش می‌توانند در تشخیص زودهنگام سرطان سینه موثر باشند و انتخاب بهترین روش غربالگری با صلاحدید پزشک ، انجام می شود.

مزایای سونوگرافی پستان

از جمله فواید سونوگرافی سینه، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اکثر اسکن های اولتراسوند غیرتهاجمی هستند (بدون سوزن یا تزریق).
  • گاهی اوقات، معاینه سونوگرافی ممکن است به طور موقت ناراحت کننده باشد، اما معمولا دردناک نیست.
  • سونوگرافی به طور گسترده ای در دسترس است، استفاده از آن آسان بوده و نسبت به سایر روش های تصویربرداری ارزان تر است.
  • تصویربرداری اولتراسوند، بسیار ایمن است و از اشعه استفاده نمی‌کند.
  • اسکن اولتراسوند، تصویر واضحی از بافت های نرم ارائه می‌دهد، که در تصاویر اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی‌شوند.
  • سونوگرافی تصویربرداری در زمان واقعی را ارائه می‌دهد؛ این باعث می‌شود، ابزار خوبی برای هدایت روش های کم تهاجمی، مانند بیوپسی سوزنی و آسپیراسیون مایع باشد.
  • سونوگرافی می‌تواند به تشخیص ضایعات، در زنان با سینه های متراکم کمک کند.
  • سونوگرافی ممکن است، به تشخیص و طبقه بندی ضایعه پستانی کمک کند، که به تنهایی از طریق ماموگرافی قابل تفسیر نیست.
  • با استفاده از سونوگرافی، پزشکان می‌توانند تعیین کنند که بسیاری از مناطق مشکوک بالینی، به دلیل بافت طبیعی (مانند لوبول‌ های چربی) یا کیست‌های خوش‌ خیم است؛ برای اکثر زنان 30 ساله و بالاتر، ماموگرافی همراه با سونوگرافی استفاده می‌شود. برای زنان زیر 30 سال، سونوگرافی به تنهایی، برای تعیین اینکه آیا ناحیه مشکوک نیاز به بیوپسی دارد یا خیر، کافی است.

مطالب مرتبط: تفاوت سونوگرافی با ماموگرافی

خطرات سونوگرافی سینه

سونوگرافی تشخیصی استاندارد است که، هیچ اثر مضر شناخته شده ای، برای انسان ندارد؛ تفسیر معاینه اولتراسوند پستان، ممکن است منجر به اقدامات اضافی مانند سونوگرافی بعدی، آسپیراسیون یا بیوپسی شود؛ اما بسیاری از مناطقی که تصور می‌شود نگران کننده‌اند، غیرسرطانی هستند (مثبت کاذب).

در چه مواردی از سونوگرافی به جای ماموگرافی استفاده می شود؟

به گفته سایت www.conwaymedicalcenter.co سونوگرافی معمولاً به عنوان ابزار غربالگری اولیه برای سرطان سینه استفاده نمی‌شود؛ با این حال، هنگامی که همراه با ماموگرافی استفاده می‌شود، می‌تواند مکمل سایر ابزارهای غربالگری سرطان سینه باشد. اغلب، زمانی که یک ناهنجاری در ماموگرافی تشخیص داده شود، سونوگرافی تجویز می‌شود.

برای مطالعه بیشتر درمورد تشخیص سرطان سینه با ماموگرافی بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.

درصد درستی سونوگرافی سینه

طبق بررسی های انجام شده، سونوگرافی سینه، می‌تواند به افزایش 20 درصدی در تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک کند؛ همچنین در 95 درصد موارد، توده‌های سینه را به درستی تشخیص می‌دهد و می‌تواند به کاهش تعداد بیوپسی‌های غیرضروری کمک کند.
علاوه بر سونوگرافی، روش‌های جدید تشخیصی مانند ماموگرافی توموسنتز (معروف به ماموگرافی سه بعدی) و ماموگرافی با کنتراست نیز، در حال توسعه هستند؛ این روش‌ها می‌توانند تصاویر دقیق‌تری، از بافت سینه ارائه دهند، و به تشخیص زودهنگام و دقیق‌تر سرطان پستان، کمک کنند.

آدرس مطب: میدان آرژانتین خیابان الوند روبروی بیمارستان کسری بن بست آریا پلاک ۲ ساختمان پزشکان آریا طبقه اول

شماره تماس مطب: 02188732902

منابع:

https://www.radiologyinfo.org

https://www.healthline.com

https://www.healthimages.com

https://www.conwaymedicalcenter.com

https://www.cancer.org

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

متخصص جراحی سرطان پستان و جراحی زیبایی پستان

فلوشیپ جراحی پلاستیک دانشگاه علوم پزشکی تهران

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *