لوگو سایت دکتر حریری

سرطان سینه چیست؟ علت و انواع سرطان پستان

هنگامی که سلول های پستان بدون کنترل رشد کنند و باعث ایجاد توده بدخیم شوند، اصطلاحا فرد دچار سرطان سینه یا Breast Cancer میشود! سرطان پستان انواع مختلفی دارد که نوع آن، بستگی به سلولی که سرطانی میشود بستگی دارد؛ که متداول ترین انواع آنها DCIS و IDC و LCIS و ILC میباشد؛ بیشتر سرطان‌های سینه از مجاری یا لوبول‌ها شروع می‌شوند.

توده جدید در سینه یا زیر بغل، ضخیم شدن یا تورم بخشی از سینه، تحریک یا گودی پوست سینه، قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه نوک سینه یا سینه، ترشحات نوک سینه به غیر از شیر مادر، از جمله خون، درد در هر ناحیه از سینه از نشانه های سرطان پستان میباشد. افزایش سن، بعضی داروها، ژنتیک، سابقه خانوادگی و مصرف سیگار و الکل از جمله اصلی ترین دلایل ابتلا به Breast Cancer میباشند.

دکتر وحید حریری متخصص پروتز سینه

فلوشیپ جراحی پلاستیک و جراحی پستان دانشگاه علوم پزشکی تهران

سرطان سینه

علائم سرطان سینه

معمولا توده‌ای بدون درد و سفت که لبه‌های نامنظم دارد، بیشتر احتمال دارد سرطان باشد؛ اما سرطان پستان می‌تواند نرم، گرد، حساس و یا حتی دردناک هم باشد. البته که علائم سرطان سینه، بسته به مرحله آن نیز میتواند متفاوت باشد! برای سرطان سینه 5 مرحله وجود دارد (مرحله 0 و مراحل 1 تا 4)؛ به طور کلی، هرچه تعداد مرحله بالاتر باشد، سرطان بزرگتر است یا سرطان بیشتر گسترش یافته است (متاستاز کرده). رایج ترین سیستم مرحله بندی سرطان سینه، سیستم TNM است.

همچنین جالب است بدانید، افراد مختلف علائم متفاوتی از سرطان سینه دارند؛ برخی از افراد هیچ علامت یا علامتی در یک ندارند:

  • توده جدید در سینه یا زیر بغل (بغل).
  • ضخیم شدن یا تورم بخشی از سینه.
  • تحریک یا گودی پوست سینه.
  • قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه نوک سینه یا سینه.
  • کشیدن نوک پستان یا درد در ناحیه نوک پستان.

تشخیص سرطان سینه

تشخیص زودهنگام سرطان پستان بسیار مهم است؛ سرطان سینه، گاهی اوقات پس از ظاهر شدن علائم ایجاد می شود، اما بسیاری از زنان مبتلا به سرطان سینه هیچ علامتی ندارند! به همین دلیل است که غربالگری منظم سرطان سینه برای تشخیص سرطان سینه بسیار مهم است.

درمان سرطان سینه

پزشک گزینه های درمانی سرطان سینه شما را بر اساس نوع سرطان سینه، مرحله و درجه آن، اندازه و حساسیت سلول های سرطانی به هورمون ها مشخص می کند؛ پزشک شما همچنین سلامت کلی و ترجیحات شما را در نظر می گیرد.

درمان سرطان سینه چگونه است

جراحی های سرطان سینه

جراحی سرطان سینه برای برداشتن برداشتن بافت سینه، زیبایی سینه، حفظ پستان وقتی فردی به سرطان سینه مبتلا است انجام می شود. بطور کلی 2 نوع متداول جراحی برای برداشتن سرطان پستان وجود دارد:

  1. جراحی Breast-conserving؛ برای برداشتن سرطان و همچنین برخی از بافت های طبیعی اطراف آن است. فقط قسمتی از پستان که حاوی سرطان است برداشته می شود؛ میزان برداشتن سینه به مکان و اندازه تومور و همچنین عوامل دیگر بستگی دارد؛ این جراحی را لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی جزئی یا ماستکتومی سگمنتال نیز می نامند.
  2. ماستکتومی؛ جراحی است که در آن، کل سینه از جمله تمام بافت سینه و گاهی دیگر بافت های مجاور برداشته می شود؛ چندین نوع مختلف ماستکتومی وجود دارد! در برخی از زنان نیز ممکن است هر دو سینه را در ماستکتومی دوبل برداشته شود.

هزینه سرطان سینه

هزینه درمان سرطان سینه به نوع سرطان، میزان پیشرفت آن، زمان مراجعه برای درمان، نحوه ی پاسخ دهی بدن بیمار به روش های درمانی، متفاوت هستند و در نتیجه هزینه درمان سرطان پستان نیز در طیفی از اعداد و ارقام مختلف با توجه عوامل گفته شده قرار دارد. موارد زیر در هزینه نهایی درمان سرطان سینه تاثیر گذار هستند.

مراحل سرطان سینه

نوعی سرطان خوش خیم سینه است که در هیچ جای بدن گسترش نیافته است. تشخیص زود هنگام سرطان سینه در استیج صفر به فرد کمک می کند از معالجه و درمان سریع بهره مند شود. اگر در این مرحله تشخیص و درمان انجام شود، سرطان به نوع بدخیم تبدیل نخواهد شد.

در مواردی که سرطان پستان در گام های اولیه تشخیص داده شود، سرطان سینه از نوع غیر تهاجمی بوده و آن را مرحله صفر می نامند. در این مرحله معمولاً سلول های پیش سرطانی شروع به رشد کرده اند؛ اما تومور هنوز به صورت موضعی بوده و نتوانسته فراتر از مجاری شیری گسترش یابد.

مرحله سرطان سینه از مرحله 0 (بیماری قبل از تهاجم) تا مرحله چهارم (بیماری متاستاتیک) متغیر است. اعداد از ۰ تا ۴ تعیین می‌کنند که سرطان چه مقدار پیشرفت کرده است.

در مرحله یک سرطان سینه، ممکن است تومور اولین گام های تهاجم خود را بردارد. در اصل، تومور بدخیم پس از رسیدن به اندازه ای با قطر حدود ۲ سانتی متر، شرایط گسترش به نواحی اطراف را خواهد داشت. معمولاً در سرطان سینه مرحله یک، تومور در یکی از دو حالت زیر قرار می گیرد:

مرحله A1

در مرحله A1، تومور با قطر حدود ۲ سانتی متر و یا کوچک تر خواهد بود. بنابراین، هنوز شرایط گسترش آن به خارج از سینه فراهم نشده است.

مرحله B1

در مرحله B1 سلول های سرطان سینه ممکن است از طریق ایجاد خوشه های کوچک، به غدد لنفاوی نیز دسترسی پیدا کرده باشند. طی این مرحله معمولاً یا تومور مجزایی در پستان دیده نمی شود و یا اندازه آن به کمتر از ۲ سانتی متر می رسد.

این مرحله چندین حالت دارد. معمولاً در استیج یک، اندازه تومور پستان زیر دو سانتی متر است. در حالتی که استیج 1B باشد، ممکن است، فقط غدد لنفاوی که نزدیک تومور سینه هستند مشکل ساز باشند.

مرحله 2 به عنوان سرطان پستان تهاجمی شناخته می شود، اندازه تومور بین ۲ تا ۵ سانتی متراندازه گیری می شود. در مرحله دو، سرطان سینه به نوعی آماده حمله به بافت های مجاور خواهد بود. سلول های سرطانی فراتر از محل اصلی تومور رفته و به بافت اطراف سینه گسترش یافته و اندازه تومور بزرگ تر از مرحله ۱ است. در مرحله دوم، سرطان هنوز به نقاط دوردست بدن منتقل نشده است. سرطان سینه مرحله ۲ نیز دارای زیر شاخه هایی با عنوان A2 و B2 است.

مرحله A2

سرطانی بدخیم که رشد تومور در خود سینه وجود ندارد، اما توده های سرطانی با قطر بیش از ۲ میلی‌متر در حدود ۳ گره لنفاوی زیر بغل و یا گره‌های لنفاوی نزدیکی استخوان سینه رشد می‌کنند.

مرحله B2

 سرطانی بدخیم که توموری با قطر ۲ تا ۵ سانتی متر می باشد و همراه با مجموعه ای از سلول های سرطانی در گره های لنفاوی رشد می کند. این سلولهای سرطانی خوشه هایی به اندازه ۰٫۲ تا ۲ میلیمتر تشکیل می دهند.

مرحله سه سرطان سینه تقریبا یکی از پیشرفته ترین مراحل بیماری به حساب می آید. طی این مرحله، سرطان بخش عمده ای از بافت های سینه را درگیر کرده و توانسته به نواحی اطراف آن نیز منتقل شود. با این حال هنوز تومور به نقاط خیلی دور بدن دسترسی پیدا نکرده است و می توان به درمان آن امیدوار بود.

در این مرحله سرطان پستان به صورت موضعی یا محلی پیشرفت می کند. سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل و گاهی اوقات به سایر غدد لنفاوی مجاور نیز گسترش می یابد . ممکن است در پوست پستان یا عضله سینه نیز گسترش یابد. ممکن است پوست قرمز و متورم باشد. گاهی اوقات سرطان در پستان یافت نمی شود یا اندازه آن كوچک است اما به ۴ تا ۹ غدد لنفاوی در زیر بغل گسترش یافته است.

پیشرفته ترین مرحله سرطان سینه است که سلول های سرطانی به اندام های دیگر بدن گسترش می یابند. به این بیماری سرطان ثانویه یا متاستاتیک نیز گفته می شود.

در افرادی که به بیماری سرطان سینه مرحله ۴ مبتلا شده اند، سرطان عملاً به نقاط دور دست بدن مانند ریه ها، کبد و استخوان ها و یا حتی مغز گسترش پیدا کرده است. در چنین شرایطی، گزینه های درمانی معمولاً محدود بوده و ممکن است حتی درمان پاسخ موثر و رضایت بخشی ارائه ندهد. به همین دلیل نیز سرطان سینه مرحله ۴ تقریبا به عنوان مرحله غیر قابل درمان بیماری به حساب می آید. در واقع، طی این مرحله، اندام های اصلی بدن با بیماری درگیر می شوند.

مطالب مرتبط با سرطان سینه

سرطان سینه به عنوان شایع ترین نوع سرطان در بین زنان دارای نکات زیادی است که شامل مراقبت ها، علت، علائم و نشانه های سرطان سینه، انواع سرطان، عود سرطان سینه، رژیم غذایی و… می باشد. ما تلاش کرده ایم که در یک بخش جداگانه مهمترین مطالب مرتبط با سرطان سینه برای شما گردآوری کنیم. اگر تمایل به مطالعه بیشتر در مورد سرطان سینه دارید می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید و مقالات مرتبط با آن را بخوانید.

سوالات متداول

سرطان پستان یا درمان آن ممکن است سبب ایجاد درد در برخی قسمت های بدن شود. سرطان سینه معمولاً دردناک نیست، اما اگر فردی درد سینه بدون دلیل یا تغییرات غیر عادی سینه را تجربه کرد، باید با پزشک مشورت کند. سرطان سینه می تواند تغییراتی در سلول های پوست ایجاد کند که منجر به احساس درد، حساسیت و ناراحتی در سینه می شود.

معمولاً 5 تا 10 درصد کل سرطان ها ارثی هستند. این نکته درمورد سرطان پستان نیز صادق است. ژنتیکی بودن سرطان پستان یعنی شخص ژن های جهش یافته ای که می توانند منجر به سرطان پستان شوند را از نسل های قبل خود به ارث برده است. همه سرطان ها ژنتیکی هستند یعنی به دنبال تغییرات در ژن ها ایجاد می شوند. همانطور که گفته شد فقط حدود 5 الی 10 درصد آنها ارثی هستند و تنها به فرزندان منتقل می شوند و اغلب آنها به فرزندان منتقل نمی شوند. بنابراین حدود 90 الی 95 درصد سرطانها ارثی نیستند.

سرطان سینه کشنده نیست، ابتلا به سرطان پستان لزوماً به معنای پایان زندگی نیست و در بسیاری از موارد به خصوص در مراحل اولیه آن قابل درمان است. اگر سرطا سینه به موقع و زود تشخیص داده شود، در همان مراحل اولیه، با موفقیت قابل درمان است.

سرطان سینه درمان دارد اگر زود تشخیص داده شود. لذا انجام معاینات تشخیص سرطان سینه و خودآزمایی می تواند در تشخیص زود هنگام آن و درمان سرطان سینه بسیار کمک بکند. بطور کلی احتمال بهبودی و به دست آوردن کامل سلامتی با زمان تشخیص سرطان ارتباط مستقیم دارد.

درد سینه در اغلب موارد از علائم سرطان سینه نیست. علل درد سینه ممکن است دوره ای، به معنای مرتبط با تغییرات هورمونی، یا غیر دوره ای، به معنای مرتبط با نوعی آسیب باشد. سرطان سینه اغلب بدون درد است و لذا مهم است که شما علائم و نشانه های سرطان سینه بشناسید.

شماره واتس آپ و تماس مستقیم با دکتر برای بیماران